Auto6 min

10 auto's met een hoge instap

Makkelijk in- en uitstappen, veel overzicht – een auto met een hoge instap heeft veel voordelen. Maar welke opties zijn er? Hier heb je in willekeurige volgorde 10 auto’s met een hoge instap.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp

autohoge instap
10 auto's met een hoge instap

Wat is een hoge instap?

Met een hoge instap  bedoelen we een hogere instap in de auto in vergelijking met een gewone auto en een hogere zitpositie.

Nog niet zo lang geleden stapten we echt ín de auto: één voet over de drempel, door de knieën zakken en je hoofd buigen voordat je je in de autostoel laat zakken. Met de opkomst van de SUV en de MPV ontdekten veel mensen dat het veel makkelijker is om in een hogere auto te stappen. Maar niet iedereen wil in zo’n SUV of MPV rijden, vandaar dat het verschijnsel cross-over populair werd: min of meer gewone auto’s die er niet per se stoer uitzien, maar wel een hogere instap en zitpositie bieden.

Er komen steeds meer modellen met hoge instap tussen de gewone auto enerzijds en de terreinauto anderzijds. In deze blog hebben we er 10 op een rijtje gezet.

Voordelen van een hoge instap

De voordelen liggen voor de hand, maar wat de een belangrijk vindt is dat juist voor de ander niet. Makkelijk in- en uitstappen is vooral voor ouderen belangrijk (dat worden we allemaal) en voor mensen met bijvoorbeeld rugklachten. Veel overzicht is belangrijk voor wie de verkeersveiligheid hoog in het vaandel heeft en prettig als je klein bent. Als je auto hoger is, is het ook gemakkelijker om bijvoorbeeld de kinderzitjes te gebruiken en de kleintjes erin en eruit te manoeuvreren. Aan de andere kant kan het zijn dat je je door het grote aantal SUV’s en MPV’s op de weg geïntimideerd voelt in een gewone personenauto. Hoe dan ook: een auto met een hoge instap heeft voordelen.

Kortom, de voordelen van een hoge instap zijn:

  • Makkelijk in- en uitstappen

  • Veel overzicht in het verkeer

  • Makkelijk voor kinderzitjes

Auto's met een hoge instap

Het aanbod auto’s met een hoge instap varieert natuurlijk. Wij belichten hier tien willekeurige auto’s met een hoge instap.

De Mercedes-Benz B-Klasse

Dit model combineert een hoge instap met een luxe uitstraling. Er zijn ondertussen drie generaties en die zijn er met zowel benzine- als dieselmotoren. De Mercedes-Benz B-Klasse  wordt vaak aangeboden met een automatische versnellingsbak en vaak ook met allerlei opties. Let dus goed op of de opties die je aanspreken ook op de auto van jouw keuze aanwezig zijn.

Peugeot 2008

Zoek je een hogere auto die ook makkelijk te parkeren is? Dan loont het om te kijken naar een compacte Peugeot 2008 . De meeste exemplaren zijn voorzien van een benzinemotor en een handgeschakelde versnellingsbak. Er zijn veel actiemodellen verkocht, dus let goed op de uitrusting van de aangeboden auto.

Honda CR-V

Rijd je liever in een grote auto met veel ruimte en een hoge instap? Dan is een Honda CR-V  de moeite waard om te bekijken. Deze SUV is er met vijf en zeven zitplaatsen en met benzine-, hybride- en dieselmotoren. Het aanbod Honda’s CRV is nagenoeg gelijk verdeeld over versies met een automatische en met een handgeschakelde transmissie.

Volkswagen Touran

Liever een MPV met een multifunctioneel interieur? De Volkswagen Touran  is er met vijf en zeven zitplaatsen en als Cross-uitvoering met een nog hogere instap. Heb je echt veel ruimte nodig? Kijk dan ook eens naar een Volkswagen Sharan .

Audi Q5

Voor wie een luxe SUV met hoge instap en vierwielaandrijving zoekt, is de Audi Q5  een geschikte auto. Audi staat bekend om zijn vierwielaandrijving; de meeste aangeboden exemplaren zijn dan ook voorzien van het Quattro-systeem. Het aanbod is nagenoeg gelijk verdeeld over diesel- en benzinevarianten en een enkele keer wordt er ook een met hybrideaandrijving aangeboden.

Opel Agila

Zuinig en gemakkelijk te parkeren: de Opel Agila  is een van de kleinste in dit rijtje auto’s met een hogere zitpositie. Desondanks heeft de Agila voldoende ruimte voor vier volwassenen. Hij is er uitsluitend met benzinemotor en de meeste exemplaren zijn voorzien van een handgeschakelde versnellingsbak. De Agila is ook verkocht als Suzuki Wagon R  en Splash .

Hyundai ix20

Liever een compacte MPV met wat extra ruimte? De Hyundai ix20  valt qua formaat precies tussen de Agila en de Touran. De meeste Hyundai’s ix20 zijn voorzien van een benzinemotor en een handgeschakelde versnellingsbak. Je kunt hem natuurlijk kopen in de geijkte kleuren zwart of wit, maar er zijn ook oranje, groene en felblauwe exemplaren.

Subaru Forester

De Subaru Forester  is een terreinauto-achtige stationwagon. Dat betekent dat hij een hoge instap heeft, maar ook de ruimte en het rijgedrag van een stationwagon. De meeste Subaru’s Forester worden aangedreven door een benzinemotor gekoppeld aan een automatische transmissie. Vierwielaandrijving is nagenoeg altijd aanwezig.

Daihatsu Terios

De Daihatsu Terios  werd ooit liefkozend de kleinste SUV ter wereld genoemd. De vierkante carrosserie levert je een goed overzicht, terwijl je makkelijk instapt dankzij de hoge zitpositie. De Terios heeft vijf deuren, twee- of vierwielaandrijving en een handgeschakelde of automatische versnellingsbak.

Fiat Panda

‘Met een Panda  lach je iedereen uit!’ Dat was ooit de slogan van Fiat voor de eerste Panda. De kleine Italiaan combineert in de latere modellen een hoge instap met een slim interieur. Er zijn diverse opbergvakken en er is ruimte voor vier personen. De Panda is er ook als stoere Panda Cross 4x4 met vierwielaandrijving en een nog hogere instap!

Tot slot een overzicht van nieuwe auto's met een hoge instap:

Alfa Romeo met hoge instap:

Audi met hoge instap:

BMW met hoge instap:

Citroën met hoge instap:

Dacia met hoge instap:

DS met hoge instap:

Fiat met hoge instap:

Ford met hoge instap:

Honda met hoge instap:

Hyundai met hoge instap:

Jaguar met hoge instap:

Jeep met hoge instap:

Kia met hoge instap:

Land Rover met hoge instap:

Mazda met hoge instap:

Mercedes-Benz met hoge instap:

Mini met hoge instap:

Mitsubishi met hoge instap:

Nissan met hoge instap:

Opel met hoge instap:

Peugeot met hoge instap:

Porsche met hoge instap:

Renault met hoge instap:

Seat met hoge instap:

Skoda met hoge instap:

Subaru met hoge instap:

Suzuki met hoge instap:

Tesla met hoge instap:

Toyota met hoge instap:

Volkswagen met hoge instap:

Volvo met hoge instap: