Alles wat je wilt weten over gezinsauto's

Ruim, praktisch en veilig!

De gezinsauto in het kort

Op zoek naar een auto voor het hele gezin? Een gezinsauto is er in allerlei vormen en maten. Vroeger paste het hele gezin in een Fiat 500 of Volkswagen Kever om bij oma op bezoek te gaan aan de andere kant van het land. Tegenwoordig wordt met gezinsauto over het algemeen een grote auto bedoeld met genoeg ruimte voor vijf inzittenden plus bagage en/of huisdieren.  

  1. Ruim en praktisch

  2. Veiligheid voorop

  3. Zuinig en voordelig rijden

gezinsauto kopen

Geniet van een ruime, praktische en veilige gezinsauto met de zekerheid van viaBOVAG.nl

Gezinsauto's

Een gezinswagen is populair in Nederland. Zeker voor families bieden dit soort auto’s voldoende ruimte voor ouders, één of meerdere kinderen, bagage en vaak kan de hond ook nog mee. Ze zijn ruim, praktisch en moeten bovenal veilig zijn. Het is helemaal mooi meegenomen als de auto ook nog eens zuinig is en je daarmee voordelig kunt rijden.

Beste gezinsauto 

Het is lastig om de beste gezinsauto op een presenteerblaadje aan te bieden. Die is er namelijk niet. De beste gezinsauto is een auto die voldoet aan de wensen van de gebruiker. Voor de één zijn dat lage onderhoudskosten en voor de ander is dat een auto met drie zitrijen. Wil je bergen bagageruimte of is beenruimte juist belangrijk? Het is maar net wat je zoekt in een gezinsauto.

Ruime gezinsauto 

Een ruime gezinsauto biedt voor gezinnen en families de juiste hoeveelheid ruimte om te kunnen doen wat zij willen. Een voorbeeld van een ruime gezinsauto is een zogenaamde MPV , een multipurpose vehicle. Dit zijn hoge en lange auto’s met veel binnenruimte. Dikwijls zijn MPV’s uitgerust met een derde zitrij, die vaak te verwijderen is om meer bagageruimte te creëren voor het geval dat er meer spullen mee moeten dan passagiers. Voorbeelden van een MPV zijn de Dacia Jogger , Peugeot 5008 , Volkswagen Touran , Citroën C4 Spacetourer of Opel Zafira . MPV’s worden gekenmerkt door hun hoge instap, maar ook de hoge zitpositie is prettig omdat je over het andere verkeer heen kunt kijken. 

Ook ruim, maar minder groot dan een MPV zijn stationwagens. Een stationwagen wordt ook wel een estate, combi, break, wagon of stationcar genoemd. Ook gebruiken automerken eigen benamingen voor hun stationwagens. Zo wordt Touring gebruikt door BMW, terwijl Audi en Opel respectievelijk Avant en SportsTourer gebruiken. Een stationwagen wordt vaak gebruikt door families met minder dan vijf gezinsleden en die toch een grote bagageruimte willen hebben.  

Zuinige gezinsauto 

Naast ruimte is zuinigheid ook een factor die kan meespelen bij de aanschaf van een gezinsauto. Wat is een zuinige gezinsauto? Met een zuinige gezinsauto verbruik je relatief weinig brandstof. Een (plug-in) hybride auto is daar een goed voorbeeld van. Dit type auto’s gebruikt een elektromotor om de benzinemotor te ontlasten op momenten dat deze het meeste uitstoot, zoals bij optrekken voor het stoplicht. Een plug-in hybride gezinsauto, zoals bijvoorbeeld de Kia Niro Plug-in Hybrid , Toyota RAV4 Hybrid of Volvo XC40 Plug-in Hybrid kunnen zelfs tientallen kilometers volledig elektrisch afleggen. Is de accu leeg, dan gaat de auto verder op de verbrandingsmotor. Een plug-in hybride wordt opgeladen met een oplaadkabel. 

Elektrische gezinsauto 

Naast hybride voertuigen is er nog een vorm om relatief voordelig alternatief voor een gezin, namelijk elektrisch. Een elektrische gezinsauto zoals bijvoorbeeld een Tesla Model S of een Hyundai Kona Electric bieden een grote actieradius en kunnen tot wel vijf personen vervoeren, plus bagage.  

Kleine gezinsauto 

Niet iedereen heeft behoefte aan een hele grote gezinsauto. Een hatchback bijvoorbeeld kan prima fungeren als gezinsauto. Een kleine gezinsauto wordt vaak gekozen omdat ze praktisch en relatief zuinig zijn. Daarnaast zijn ze door de compacte afmetingen gemakkelijk te parkeren. Dat is ideaal voor gezinnen in de stad. Sommige kleine gezinsauto's zijn ondanks hun compacte afmetingen toch verrassend ruim. Ben je benieuwd of een kleine auto voldoet aan jouw gezinswensen? Neem dan bij het maken van een proefrit de spullen mee die je kwijt moet in de auto, zoals een kinderwagen, kinderzitjes of Maxi-Cosi en misschien wel grote boodschappentassen. Alleen op die manier kom je erachter of de auto bij jouw situatie past. 

Stel jouw vraag aan Simon

Heb je een vraag over jouw zoektocht naar een nieuwe auto, kom je er even niet uit en heb je behoefte aan een adviesgesprek? Onze keuzecoach Simon staat voor je klaar!

  1. Gratis adviesgesprek

  2. Experts op het gebied van mobiliteit

  3. We vinden het voertuig dat bij jou past

Simon de Keuzecoach