Hoeveel is mijn auto waard?

Ben jij benieuwd hoeveel jouw auto waard is? Bereken eenvoudig en snel jouw inruilwaarde*. Zo weet je wat je kunt verwachten als je je auto gaat inruilen of verkopen.

Check jouw inruilwaarde

*De inruilwaarde is een indicatieve berekening en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Is het bouwjaar van jouw auto 2007 of eerder? Dan kunnen we helaas geen inruilwaarde voor je berekenen.

Wil je weten wat een realistisch bod is voor jouw wagen? Snel, veilig en gemakkelijk in twee simpele stappen

Is het moment aangebroken dat je je huidige auto wil inruilen voor een ander exemplaar? Dan wil je wellicht op voorhand weten wat de inruilwaarde van je auto is. De inruilwaarde van je auto berekenen bij viaBOVAG.nl is heel gemakkelijk. Dan krijg je een idee van hoeveel jouw huidige auto waard is als je hem inruilt voor een andere auto, bijvoorbeeld een fraaie en goede occasion die je op viaBOVAG.nl gevonden hebt.

Voordat we verdergaan: wat ís de inruilwaarde van je auto eigenlijk? De naam zegt het al: de inruilwaarde van je auto is de waarde die een autobedrijf ervoor kan geven als je besluit je auto daar in te ruilen voor een ander exemplaar. De inruilwaarde wordt bijna altijd berekend op basis van het merk, het model, de leeftijd en de kilometerstand. Er zijn echter meer factoren die meespelen.

Inruilwaarde en de staat van de auto

Bedenk dat ook de staat waarin je auto verkeert de hoogte van de inruilwaarde bepaalt. Heeft je huidige auto bijvoorbeeld ooit schade gehad? Dan valt de inruilwaarde waarschijnlijk lager uit dan de inruilwaarde die je online laat berekenen op basis van de leeftijd en de kilometerstand van je auto. Maar soms heb je simpelweg geen tijd om langs een autobedrijf te rijden om de inruilwaarde van je auto te laten bepalen. Dan is de mogelijkheid om de inruilwaarde van je auto te berekenen bij viaBOVAG.nl een uitkomst. Dan krijg je in ieder geval een indicatie van wat de inruilwaarde van je huidige auto is.

Inruilwaarde online berekenen of via BOVAG-autobedrijf

Een BOVAG-autobedrijf is uitstekend in staat om de inruilwaarde van je auto vast te stellen. BOVAG-autobedrijven zitten door het hele land, dus is er altijd wel een BOVAG-bedrijf bij je in de buurt. Wil je sneller weten wat de inruilwaarde van je auto is? Bereken dan de inruilwaarde van je auto bij viaBOVAG.nl. Dat doe je door het kenteken en de kilometerstand van je auto online in te vullen. Vervolgens ontvang je de inruilwaarde van de auto in kwestie.

Nogmaals: de inruilwaarde die je online krijgt, is een indicatie. Een indicatie wil zeggen dat de gegeven inruilwaarde geen vaststaand bedrag is. De inruilwaarden zijn slechts vrijblijvende indicaties, die gebaseerd zijn op gemiddelde waarden. De getoonde inruilwaarden zijn dus géén adviesprijzen en mogen ook niet als zodanig worden geïnterpreteerd.

Zoals we al eerder aangaven, speelt ook de staat waarin de auto verkeert een rol bij het vaststellen van de inruilwaarde. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de dagwaarde van de auto. Zo kan bijvoorbeeld parkeerschade de inruilwaarde negatief beïnvloeden. Ook het onderhoudsboekje is van invloed op het berekenen van de inruilwaarde van je auto. Als dit is ingevuld – en je auto dus keurig op tijd zijn onderhoud heeft gekregen – kan dit een gunstig effect hebben op de inruilwaarde van je auto. Verder zal de daadwerkelijke inruilwaarde afhangen van de onderhandelingen tussen de jou en het BOVAG-bedrijf.

Auto inruilen en waardebepaling inruil auto

De inruilwaarde die je bij een autobedrijf voor je auto krijgt, is meestal lager dan het bedrag waarvoor de auto vervolgens weer aangeboden wordt. Dat is omdat het autobedrijf kosten moet maken om de auto die je inruilt klaar voor verkoop te maken. Vaak wordt de auto nagekeken, krijgt hij onderhoud, wordt hij gepoetst en is garantie van toepassing. De waardebepaling van een inruilauto is dus afhankelijk van meerdere factoren. Je auto inruilen kan uiteraard bij een officiële BOVAG-garage.

Wat is mijn auto waard bij inruilen?

Zodra je de inruilwaarde van je auto weet, kun je gemakkelijker bepalen tot welk bedrag je een andere auto kunt uitzoeken. Immers, de inruilwaarde kun je in mindering brengen op de verkoopprijs van de auto die je op het oog hebt. Het is de waarde die het autobedrijf geeft voor je huidige auto.

Wanneer je het beste de auto kunt inruilen, is lastig te zeggen. Langer doorrijden dan bijvoorbeeld de gebruikelijke vier of vijf jaar van een nieuwe auto kan hoge onderhoudskosten tot gevolg hebben. Let op: kán, het hoeft natuurlijk niet. Als je je auto ieder jaar keurig laat onderhouden, dan kan het meevallen. Natuurlijk, je ontsnapt er niet aan bepaalde onderdelen op termijn te laten vervangen, zoals de schokdempers en remmen. Maar als je op voorhand weet dat dergelijke kosten eraan komen, dan kun je hier rekening mee houden. En als je de investering doet, kun je er misschien weer jaren tegenaan. Dit is echter geen garantie. Maar heeft de auto echter altijd keurig op tijd zijn onderhoud gehad en verkeert hij technisch in een uitstekende staat, dan loont het wellicht om door te rijden. Een officiële BOVAG-garage kan je hierover adviseren.

Verzekeringskosten

Neem ook de verzekeringskosten mee om antwoord te krijgen op de vraag wanneer je het beste je auto kunt inruilen. Een nieuwere auto brengt vaak hogere verzekeringskosten met zich mee omdat je die meestal allrisk verzekert. Oudere auto’s worden soms alleen met een WA-dekking verzekerd. Deze dekking is beperkter maar wel goedkoper. Houd er verder rekening mee dat een nieuwere auto vaak zuiniger rijdt dan een oudere auto. Je hebt dus minder brandstofkosten. Of je moet je zuinige stadsauto willen inruilen voor een grote sedan met V6-motor.

Denk verder aan de afschrijving. Op een oudere auto schrijf je nog nauwelijks af. Als deze auto ook nog in een goede technische staat verkeert, is inruilen wellicht duurder dan doorrijden. Vooral in de eerste drie jaar na aankoop wordt een nieuwe auto flink minder waard. Hierna verloopt de afschrijving meer geleidelijk.

Inruilwaarde en de dagwaarde auto

De dagwaarde van de auto is ook van belang bij het berekenen van de inruilwaarde van je auto. De dagwaarde is het bedrag dat je kwijt bent als je door onvoorziene omstandigheden een vergelijkbare auto moet kopen. Hierbij wordt ook gekeken naar de kilometerstand en staat van de auto.

Check jouw inruilwaarde

*De inruilwaarde is een indicatieve berekening en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Is het bouwjaar van jouw auto 2007 of eerder? Dan kunnen we helaas geen inruilwaarde voor je berekenen.