Alles wat je wilt weten over hoge instap auto's

Waarom zou je kiezen voor een hoge instapauto?

Er wordt vaak gedacht dat een hogere instap vooral geschikt is voor oudere bestuurders die wat lastiger een auto in of uit komen, maar niets is minder waar. Tegenwoordig vinden veel meer mensen het fijn om niet te diep te hoeven zitten in een auto. Vaak denk je direct aan de wat grotere SUV’s of crossovers bij een hoge instap, maar er zijn ook kleine auto's die wat hoger gebouwd zijn.

  1. Makkelijk in- en uitstappen

  2. Goed zicht op de weg omdat je hoger zit

  3. Makkelijker bewegen rondom kinderzitjes

hoe instapauto

Geniet van de voordelen van een hoge instap auto met de zekerheid van viaBOVAG.nl

Waarom een hoge instap?

Een hoge instap is fijn omdat je niet heel diep door je benen hoeft te gaan om op de stoel in de auto te kunnen plaatsnemen. De instaphoogte wordt gemeten vanaf de straat tot de hoogte van de zitting van de autostoel. Gemiddeld is deze hoogte zo’n 50 centimeter. MPV’s of crossovers hebben meestal een instaphoogte van 60 tot 70 centimeter. De hele grote SUV’s, zoals een Range Rover of BMW X5 zijn nog hoger en hebben meestal een opstap-trede verwerkt in het design van de auto.

Veel mensen vinden een hoge instap fijn. Voor ouders van jonge kinderen biedt een hoge instap een fijnere hoogte om te manoeuvreren, omdat het kinderzitje minder laag geplaatst is in vergelijking met een reguliere hoogte van de instap. Je hoeft als ouder dus minder te bukken. Als je wat minder lenig bent heb je natuurlijk ook baat bij een hoge instap. Je hoeft jezelf niet uit de auto te hijsen, zoals bij een sportauto. Daarnaast biedt een hoge instap een overzichtelijk gevoel. Je zit hoger dus je kunt ook meer zien.

Kleine auto’s met een hoge instap

Ook steeds meer kleine auto’s, ook wel stadsauto’s genoemd, hebben een hoge instap. Dit doen autofabrikanten om de auto toegankelijk te houden voor het grote publiek. Daarnaast is het fijn om in een compacte auto toch een ruimtelijk en overzichtelijk gevoel te hebben, wat met een hoge zit bewerkstelligd wordt. Er zijn legio stadsauto’s met een hoge instap, denk bijvoorbeeld aan de Fiat Panda , Fiat 500 , Suzuki Ignis , Citroën C3 en Hyundai i10 .

Hoge instap auto's met automaat

Helemaal relaxed is een auto met een hoge instap in combinatie met een automaat. De hoge instap zorgt dan voor een fijne instap en zithouding, terwijl de automaat zorgt voor een comfortabele reis. Veel moderne auto’s met een hoge instap zijn voorzien van een automaat. In een moderne auto werkt dit niet alleen comfortverhogend, maar een automaat is ook zuinig. Daarnaast worden ook (plug-in) hybride auto’s, die over het algemeen zuinig zijn, standaard geleverd met automaat.

Auto hoge instap tweedehands

Een tweedehands auto kopen met een hoge instap wordt steeds aantrekkelijker. Aangezien auto’s met een hoge instap in rap tempo aan populariteit winnen, stroomt de tweedehandsmarkt ook langzaam vol met dit type auto’s. Waar je vroeger alleen kon kiezen voor een seniorenauto verschuift dit type auto ook naar het jongere publiek. Daarnaast wordt het aanbod aan zuinige aandrijflijnen zoals (plug-in) hybride en elektrisch ook alleen maar groter.

Stel jouw vraag aan Simon

Heb je een vraag over jouw zoektocht naar een nieuwe auto, kom je er even niet uit en heb je behoefte aan een adviesgesprek? Onze keuzecoach Simon staat voor je klaar!

  1. Gratis adviesgesprek

  2. Experts op het gebied van mobiliteit

  3. We vinden het voertuig dat bij jou past

Simon de Keuzecoach