Alles wat je wilt weten over zuinige auto's

De zuinige auto in het kort

Autorijden is al duur genoeg en tanken is niet de meest favoriete bezigheid van de automobilist. Helaas ontkom je er niet aan om een tankstation te bezoeken wanneer je in het bezit bent van een auto met een benzine- of dieselmotor. Om het aantal bezoeken te beperken kun je overwegen om een zuinige auto te kopen.

  1. Hoe minder brandstof een auto verbruikt hoe zuiniger deze is

  2. Hybride auto's verbruiken minder brandstof en zijn dus zuiniger dan traditionele brandstofauto's

  3. Elektrische auto's verbruiken helemaal geen brandstof

zuinige auto's op viaBOVAG.nl

Geniet van een zuinige auto met de zekerheid van viaBOVAG.nl

Zuinige diesel, benzine, hybride of elektrische auto

Een auto die weinig brandstof gebruikt per kilometer, wordt beschouwd als zuinig. Gemiddeld verbruikt een benzineauto 1 liter benzine op 15 kilometer. Een voorbeeld van een zuinige bezineauto is bijvoorbeeld een kleine, compacte auto zoals een Peugeot 107 of een Citroën C1.

Een auto op diesel is vaak zuiniger dan een benzineauto en komt daarom ook verder op één tank brandstof. Nadeel van het rijden op diesel is de fors hogere wegenbelasting dan bij een vergelijkbaar model op benzine. Het rijden op diesel is alleen rendabel als je maandelijks veel kilometers maakt.

Een aandrijfvorm die steeds meer aan populariteit wint is de hybride. Auto’s die beschikken over deze techniek zijn relatief zuinig. Dat komt omdat een hybride een combinatie gebruikt van elektriciteit en brandstof. Op momenten dat een benzinemotor het meest verbruikt, zoals in de stad met veel optrekken en afremmen bijvoorbeeld, gaat de auto over op de elektromotor waardoor het brandstofverbruik laag blijft.

Een elektrische auto rijdt op stroom. En verbruikt dus helemaal geen brandstof. Vergelijken met een brandstofauto op 'zuinigheid' is dus bijna onmogelijk. Want het is alsof je appels met peren aan het vergelijken bent. Om te bepalen of die elektrische auto ook 'zuinig' is moet je hem vergelijken met een andere elektrische auto's op basis van bijvoorbeeld actieradius en accucapaciteit. Wil je weten of een elektrische auto voordeliger is dan een reguliere brandstofauto? Zet dan alle (maandelijkse) kosten op een rijtje en kijk wat voor jou de beste optie is.

Kleine zuinige auto

Een kleine auto is over het algemeen zuiniger dan een grote auto. Dit heeft voornamelijk te maken met het gewicht van de auto. Het kost namelijk veel kracht (en dus meer brandstof) om gewicht van zijn plek te krijgen. Voorbeelden van zuinige kleine auto’s zijn onder meer de Toyota Yaris, Citroën C1, Peugeot 108, Fiat 500, Suzuki Ignis.

Zuiniger rijden

Ook je rijstijl heeft invloed op het brandstofverbruik. Met een aantal simpele aanpassingen zorg je ervoor dat het verbruik van jouw auto daalt. Schakel zo vlot mogelijk op naar een hogere versnelling, rij zo lang mogelijk een constante snelheid (en maak gebruik van cruise control, indien aanwezig), rij niet te hard, zorg voor de juiste bandenspanning, gebruik de airco alleen als het nodig is, laat de auto uitrollen in plaats van remmen en vermijd korte afstanden.

Stel jouw vraag aan Simon

Heb je een vraag, kom je er even niet uit en heb je behoefte aan een adviesgesprek? Onze keuzecoach Simon staat voor je klaar!

  1. Gratis adviesgesprek

  2. Experts op het gebied van mobiliteit

  3. We vinden het voertuig dat bij jou past

Simon de Keuzecoach