Lees alles wat je wilt weten over caravantrekkers

Wat moet je weten?

Met de caravan of vouwwagen op vakantie? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Waaronder het feit dat je auto de caravan moet kunnen trekken zodat je zonder problemen naar je vakantiebestemming kunt rijden. Houd hier rekening mee als je op zoek bent naar een nieuwe auto en je ook met deze auto op vakantie wilt met de caravan of de vouwwagen. Een aantal zaken om rekening mee te houden zijn:

  1. Of de auto een (afneembare) trekhaak heeft

  2. Of het trekgewicht van de auto voldoende is voor jouw caravan

  3. Wat het totale gewicht van de caravan en auto samen is

caravantrekker op viaBOVAG.nl

Geniet van een caravantrekker met de zekerheid van viaBOVAG.nl

Trekauto voor caravans

Let er bij het kiezen van een geschikte trekauto op dat het op het kentekenbewijs vermelde maximale trekgewicht hoog genoeg is voor jouw caravan. Je moet dus eerst goed weten wat de caravan weegt en maximaal mag wegen inclusief belading. Natuurlijk is ook een trekhaak nodig.

Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden of je rijbewijs het toelaat dat je met de caravan rijdt. Wanneer je enkel in het bezit bent het rijbewijs B, dus niet BE, mag je maximaal een aanhanger van 750 kilogram trekken of een aanhanger van meer dan 750 kilogram als de auto en de aanhanger/ caravan samen niet boven de 3.500 kilogram uitkomen. Het is dan goed om voor jezelf te bepalen of je het aanhangerrijbewijs E wilt halen of dat je de keuze van de auto aanpast op de mogelijkheden die je rijbewijs B biedt voor het rijden met caravan.

Goede trekauto’s

Uitstekende trekauto’s zijn over het algemeen SUV’s . Deze beschikken over meer trekvermogen, hebben soms ook vierwielaandrijving en zijn vaak gemaakt om krachtige prestaties te leveren voor het rijden in de bergen met een zware caravan bijvoorbeeld. Voorbeelden van grote SUV’s zijn de BMW X5 , Audi Q7 of Kia Sorento . Maar stationwagens , sedans en hatchbacks kunnen vaak prima een caravan trekken.

Elektrische auto caravantrekker

Steeds vaker zie je een caravan achter een elektrische auto. Dat kan ook prima. Het is tegenwoordig goed mogelijk om een elektrische auto te belasten met het gewicht van een caravan. Sommige modellen, zoals de sterkste versie van de Hyundai Ioniq 5 en Kia EV6 , mogen zelfs meer dan 1.500 kg trekken. Natuurlijk gaat het trekken van een aanhanger of caravan wel ten koste van de actieradius, maar inmiddels zijn er in Europa vrijwel overal laadpalen te vinden. Lees je goed in als je met een elektrische auto en een caravan op vakantie gaat.

Hybride caravantrekker

Er ook zijn hybride-auto’s waarmee caravans getrokken kunnen worden. Zowel een gewone’ hybride als een plug-in hybride beschikt over twee motoren – een elektromotor en een verbrandingsmotor. Bij een ‘gewone’ hybride kunnen beide motoren niet onafhankelijk van elkaar functioneren. Bij een plug-in hybride kan dat wel. Beide hybrides bieden voordelen bij het trekken van een caravan: je bespaart brandstof bij het wegrijden en hebt ze veel trekkracht bij wegrijden en bij lage motortoerentallen. Voorbeelden van hybride caravantrekkers zijn de Toyota RAV4 Hybrid , Suzuki Vitara Hybrid , Lexus NX 300h , Hyundai Kona Hybrid . Kijk in het instructieboekje of de hybride van je keus een caravan mag trekken.

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

mag mijn auto trekken

Bij het uitzoeken van een auto die een caravan moet trekken is het belangrijk om te kijken naar het trekgewicht van de auto.

Lees de blog

Met je elektrische auto en caravan op pad?

elektrische auto met trekhaak

Elektrische auto's kunnen goed gebruikt worden als trekauto's voor caravans. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Lees de blog

De juiste caravantrekker kiezen doe je zo!

Caravan op pad

Waar moet je, naast het trekgewicht, nog meer op letten bij het uitzoeken van een nieuwe caravantrekker?

Lees de blog

Stel jouw vraag aan Simon

Heb je een vraag over jouw zoektocht naar een nieuwe auto, kom je er even niet uit en heb je behoefte aan een adviesgesprek? Onze keuzecoach Simon staat voor je klaar!

  1. Gratis adviesgesprek

  2. Experts op het gebied van mobiliteit

  3. We vinden het voertuig dat bij jou past

Simon de Keuzecoach