Auto3 min

Elektrische auto met trekhaak kopen; hier moet je op letten

Een trekhaak is voor veel mensen een belangrijke optie op een auto. Wil je een caravan, vouwwagen, aanhanger of fietsendrager meenemen? Dan is een trekhaak onmisbaar. Een trekhaak op een auto met verbrandingsmotor is bekend, maar we zien steeds meer interesse voor een elektrische auto met trekhaak. We geven antwoord op al jouw vragen in deze blog; zijn er bijvoorbeeld wel elektrische auto's met trekhaak en hoeveel gewicht kan je eigenlijk trekken?

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp

autoelektrischcaravantrekker
Elektrische auto met trekhaak kopen; hier moet je op letten

Elektrische auto's met een trekhaak

Waar het voorheen een uitdaging was om een elektrische auto met trekhaak  te vinden, wordt dat gelukkig steeds makkelijker. Meer en meer fabrikanten voorzien hun elektrische auto’s van de optie om een trekhaak te monteren. Voorbeelden daarvan zijn:

Let op, niet iedere elektrische auto is geschikt als trekauto voor jouw caravan of aanhanger. Als een elektrische auto beschikt over een trekhaak, wil dat niet direct zeggen dat het maximaal toelaatbaar trekgewicht toereikend is voor een caravan of aanhanger. Sommige trekhaken voor elektrische auto’s zijn enkel geschikt voor een fietsendrager en niet toereikend om een hoger gewicht mee te trekken.

Met een elektrische auto en caravan op vakantie

Op vakantie gaan met een caravan achter een elektrische auto is goed mogelijk, mits de elektrische auto volgens het boekje ook daadwerkelijk de caravan of vouwwagen mag trekken. Het maximale trekgewicht van de elektrische auto kun je terugvinden in het instructieboekje van de auto en staat ook vermeld op het kentekenbewijs.

Houd rekening met extra reistijd in je planning als je met je elektrische auto een caravan trekt, omdat je vaker moet laden onderweg. Met een (zwaar) beladen caravan achter de EV zal het verbruik toenemen en de actieradius dus kleiner zijn. Ook al omdat de combinatie minder aerodynamisch dan wanneer je enkel met de elektrische auto zou rijden. Je zult dus meer laadmomenten hebben tijdens de reis.

Het aantal laadpunten in Europa blijft groeien, wat natuurlijk fijn is als je met je elektrische auto op vakantie gaat. Voornamelijk langs de snelwegen kun je snelladen, waardoor je binnen afzienbare tijd je weg weer kunt vervolgen met je elektrische auto. Nieuwere elektrische auto’s zijn voorzien van slimme software die voor je kunnen monitoren waar laadpunten zijn, of ze operationeel zijn of niet en welke route je moet rijden om er te komen. Het is verstandig om ook op je telefoon een aantal laadpaal-apps te downloaden voor de zekerheid. Zo weet je zeker dat je kunt laden wanneer dat nodig is.

Door de groeiende populariteit van elektrisch rijden, moet je er rekening mee houden dat het wel eens druk kan zijn op snellaadlocaties langs veelgebruikte snelwegen. Zeker in de vakantieperiode ben je niet de enige EV-rijder die zijn auto moet opladen om op zijn vakantiebestemming te komen.

Let op: sommige snellaadstations zijn (nog) niet zijn ingericht op auto-caravancombinaties. Er zijn situaties waarin je de caravan zult moeten afkoppelen om op de laadplek te kunnen staan.

Elektrische auto met trekhaak versus een hybride auto

Een elektrische auto is een fijne trekauto. Je profiteert namelijk van het direct beschikbare koppel en bovendien hebben elektrische auto’s vaak vierwielaandrijving. Dat maakt het wegrijden op zachte ondergronden op bijvoorbeeld campings een stuk gemakkelijker. Het grootste nadeel van een elektrische auto met een caravan erachter is de beperkte actieradius. Grofweg moet je rekening houden met de helft van de actieradius zonder caravan. Wil je niet te veel worden beperkt, dan kun je een hybride auto  overwegen. Dit is in feite een zuinige benzineauto die niet geheel afhankelijk is van elektriciteit om te kunnen rijden, want wanneer de batterij leeg is, rijdt de hybride auto gewoon verder op brandstof.

Bekijk ons aanbod elektrische auto's met trekhaak