Op vakantie met een elektrische auto met caravan

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 29 augustus 2022
Dit artikel is op 16-09-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Een elektrische auto met een trekhaak erachter zie je steeds vaker. Logisch ook, want het aanbod aan elektrische auto’s neemt snel toe en ook de verkochte aantallen laten al een tijdje groei zien. De techniek van elektrische auto’s wordt ook steeds beter, met als gevolg dat trekgewichten fors toenemen. In dit artikel lees je meer welke elektrische auto een caravan mag trekken en waarop je moet letten.

Elektrische auto met caravan viaBOVAG

De interesse in elektrisch rijden neemt snel toe. Oorzaken zijn de steeds betaalbaardere modellen, een grotere actieradius en het opladen gaat steeds sneller. Ook de veiligheid en levensduur van de batterijen zijn inmiddels beproefd. Ben je een kampeerder? Dan is het logisch dat je ook je caravan mee wil kunnen nemen met je elektrische auto.

Welke elektrische auto mag een caravan trekken?

Niet alle elektrische auto’s zijn geschikt om een caravan of vouwwagen te trekken. Wel is het zo dat dit aanbod steeds sneller toeneemt. Wil je weten wat het maximale trekgewicht van een elektrische auto is? Op de website van ev-database vind je een actueel overzicht van alle merken, modellen en hun maximale trekgewicht. Uiteraard is dit ook terug te vinden in de specificaties van elektrische auto's op verkoopsites zoals viaBOVAG.nl.

Actieradius van een elektrische auto met caravan

Hoe ver je met een elektrische auto en een caravan kunt rijden, ligt aan factoren zoals de rijstijl van de bestuurder, de weersomstandigheden en de rijomgeving. De aerodynamica van zowel de auto als het kampeermiddel speelt natuurlijk ook een rol bij het verbruik. Als stelregel kun je ervan uitgaan dat de actieradius van een elektrische auto met een caravan erachter halveert. Vaak gaat het om honderden kilometers die je van het ene laadpunt naar het andere laadpunt met een elektrische auto en een caravan kunt afleggen. In Nederland is de dichtheid van laadstations groot, in het buitenland neemt dit aantal snel af. De laadtijd van een batterij neemt daarentegen neemt snel toe, zeker bij moderne EV’s kun je in een half uur een vrijwel lege batterij opladen naar zo’n 80%. Over efficiency gesproken: met hulp van een routeplanner voor elektrische auto’s bereken je precies hoe je van snellader naar snellader kunt rijden.

Tip: Ga je in het buitenland op pad met je elektrische auto en een caravan? Neem dan een flink aantal verschillende laadpassen of geactiveerde apps mee. Zo ben je ervan verzekerd dat je vrijwel overal kunt laden.

Met een elektrische auto met caravan in de bergen

Vergeleken met brandstofauto’s hebben elektrische auto’s een veel grotere trekkracht. Hierdoor hebben deze auto’s weinig moeite om hellingen en bergen op te rijden. Net als bij fossiele brandstofmotoren kost dit wel meer energie dan een vlakke weg. Zorg er dus voor dat je accu voldoende opgeladen is wanneer je de bergen of heuvels inrijdt. Het mooie aan het rijden met een elektrische auto met een caravan in de bergen is dat je een deel van deze extra energie weer terug kunt winnen wanneer je naar beneden rijdt. Dit heet regeneratief remmen. Dit werkt het meest optimaal wanneer je versnelling in de zwaarste afremstand staat. Je zult merken dat het rijden in de bergen met een elektrische auto met een caravan of vouwwagen je minder extra energie kost dan rijden met een brandstofauto.

Meer weten? Lees alles over hoeveel gewicht je auto mag trekken in deze blog.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.