Auto4 min

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Even wat spullen verhuizen met de boedelbak of met de caravan op vakantie. Een aanhanger komt regelmatig van pas, maar hoeveel mag je auto eigenlijk trekken? In dit blog duiken we in de regels rondom het trekken van een aanhangwagen of caravan.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

auto
Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Als je met de auto een caravan of aanhangwagen wil trekken, moet je rekening houden met een aantal zaken. Bijvoorbeeld het trekgewicht van de auto. Op het kentekenbewijs staat vermeld wat een auto ongeremd en geremd mag trekken. ‘Ongeremd’ en ‘geremd’ hebben betrekking op het aanhangende voertuig.

De meeste caravans zijn tegenwoordig van remmen voorzien, maar bij kleine aanhangers is dit niet altijd het geval. Mocht de aanhanger geen remsysteem hebben en dus ongeremd zijn, dan worden de remmen van de trekkende auto extra zwaar belast. Let op dat je niet alleen met de aanhanger, maar ook met de belading rekening houdt.

Overzicht trekgewicht auto

Het trekgewicht van een auto is geheel afhankelijk van het gewicht, de aandrijflijn en afmetingen van de auto. Het maximale geremde en ongeremde trekgewicht is terug te vinden in het onderhoudsboekje. Raadpleeg bij twijfel de merkdealer of BOVAG-garage.

Niet alleen auto’s met een benzine- of dieselmotor, maar ook een elektrische, hybride of plug-in hybride auto kan een aanhangwagen of caravan trekken, maar let op. Niet iedere auto is hiervoor geschikt.

Voorbeelden van geëlektrificeerde auto’s met een trekgewicht zijn de Mitsubishi Outlander PHEV  met 1.500 kg en de Toyota RAV4 Hybrid  AWD met 1.650 kg (in beide gevallen geremd).

Voorbeelden van een volledig elektrische auto met trekgewicht zijn de:

Een auto met een conventionele aandrijflijn verbruikt extra brandstof bij het trekken van een aanhangwagen of caravan. Bij een elektrische auto is dit niet anders. Let dus op dat de actieradius afneemt.

Hoe weet je wat je auto mag trekken?

In de kentekengegevens van je auto kun je het maximale trekgewicht vinden. Een aanhanger of caravan mag dat gewicht niet overschrijden. Het kan zijn dat het maximale gewicht van de aanhanger hoger is, maar ook in dat geval is het maximale trekgewicht van de auto bepalend. Je kunt deze gegevens ook vinden als je je kenteken voert op de website van de RDW.

Wat is toegestane maximummassa?

De toegestane maximummassa staat voor het leeggewicht van de auto of aanhanger, vermeerderd met de massa waarmee je deze maximaal mag beladen. De combinatie van leeggewicht en laadvermogen dus.

Wat mag je trekken volgens je rijbewijs?

Als je in bezit bent van een B-rijbewijs, mag je combinatie auto en aanhanger maximaal 3.500 kilo wegen. Dat is dus de toegestane maximummassa, die je vindt in de papieren van zowel de auto als aanhanger bij elkaar opgeteld. Een uitzondering daarop vormt een aanhanger die maximaal 750 kilo weegt. Die mag je trekken, ook als de combinatie van maximummassa van auto en aanhanger de 3.500 kilo overschrijdt. Met een B+-rijbewijs mag je iedere aanhanger trekken, als de opgetelde maximummassa’s de 4.250 kilo niet overschrijden. Met rijbewijs BE tot slot mag je een aanhanger trekken met een maximale massa van 3.500 kilo. Onder bepaalde voorwaarden mag dat zelfs meer zijn.

Wat is maximum treingewicht?

Dit staat voor het totaal toegestane ‘echte’ gewicht van auto en aanhanger samen. Dit maximum is bepaald door de autofabrikant. Je vindt het getal op het typeplaatje van de auto en veelal ook in het instructieboekje. Let op: het maximum treingewicht is vaak lager dan de toegestane maximummassa van auto en aanhanger bij elkaar opgeteld en is door de fabrikant bepaald om veilig te kunnen rijden, ook in de bergen.

Wanneer is er sprake van overbelading?

Als het maximaal geremd trekgewicht (dat vind je op het kentekenbewijs) wordt overschreden, is er sprake van overbelading. Als dat meer dan 11 procent is, kan de politie een boete uitschrijven.

Plaatsing bagage

Bij het beladen van een aanhangwagen of caravan dient de bestuurder altijd rekening te houden met de plaatsing van de bagage. Een verkeerd beladen of te zware caravan kan leiden tot een onvoorspelbaar rijgedrag en slipgevaar. Plaats je bagage zoveel mogelijk vóór of op de as van de caravan en plaats het gewicht zo laag mogelijk. Let daarbij goed op de kogeldruk van de caravan, die mag nooit hoger zijn dan aangegeven in het onderhoudsboekje. Ook kunnen de remmen, koppeling, trekhaak en het koelsysteem van de trekkende auto overbelast raken bij verkeerde belading of overbelading. Een te zware aanhangwagen kan dus een hoop schade opleveren. Meer weten over het maximale trekgewicht van een auto? Raadpleeg dan het onderhoudsboekje of de specificaties van de desbetreffende auto.

Bekijk auto's met trekhaak