We hebben 3.386 auto's voor je gevonden

Alleen auto’s van erkende BOVAG bedrijven

Citroën
Basisgegevens
Brandstof
Staat
EV/Hybride eigenschappen
Plugin Hybride
Eigenschappen
Transmissie
Carrosserie
Kleur
Energielabel
Garantie & zekerheden
Garantie
Extra zekerheden
Techniek
Opties
Ventilatie en verwarming
Infotainment
Zichtbaarheid
Exterieur
Comfort
Veiligheid
Interieur
Overige filters
Import voertuig
Voertuigsoort
Pagina
  • ...

Citroën occasions en nieuwe Citroën bij viaBOVAG.nl

Citroën is in 1919 opgericht door André Citroën, een Fransman met een Nederlandse achtergrond (zijn overgrootvader is Nederlands). Het merk onderscheidt zich met eigenzinnige en voor hun tijd soms zelfs baanbrekende modellen. Denk maar aan inmiddels bekende klassiekers zoals de Citroën Traction Avant, Citroën 2CV (de welbekende Eend), Citroën DS (Snoek), Citroën CX en Citroën SM. Een nieuwe Citroën en Citroën occasions staan bekend om hun comfortabele rijgedrag. Citroën duidt zijn modellen vaak aan met de letter ‘C’ en een getal, waarbij het getal de positionering aangeeft. Het kleinste model is bijvoorbeeld de C1, een vijfdeurs stadsauto. Het grootste model was ooit de Citroën C8, een grote MPV.

Populaire Citroën-modellen: C3, C1, Cactus, C4, Berlingo, C5, C4 Picasso

In de loop der jaren zijn alle ‘C-nummers’ van C1 tot en met C8 wel een keer gebruikt, met uitzondering van de C7. Ook zijn niet al deze modellen op hetzelfde moment te koop geweest. Ook in de beginjaren gebruikte Citroën deze C-aanduidingen. Zo kunnen de namen Citroën C4 en C6 ook horen bij modellen uit de jaren ’20. Grofweg van de jaren ’50 tot en met ’90 gebruikte Citroën lettercombinaties om de modellen aan te duiden. Denk maar aan de in de intro genoemde klassiekers, maar ook aan latere modellen zoals de Citroën GS(A), AX, BX, XM en ZX. Ook volgde een korte periode waarin de Citroën modellen echte namen hadden, zoals Xantia, Saxo, Evasion, Xsara en Berlingo . Ook zijn er Citroën modellen met een combinatie van een C-nummer en een naam, zoals de Citroën C3 Aircross , C4 Cactus , C4 (Grand) Picasso en C4 (Grand) SpaceTourer .

Behalve personenauto’s levert Citroën ook bedrijfsauto’s. Daarvoor is het merk echte typenamen blijven hanteren in plaats van C-nummers. Het kleinste model Citroën bedrijfswagen is de Citroën Berlingo, gevolgd door de Jumpy en Jumper . Van deze drie modellen levert Citroën ook personenuitvoeringen met afhankelijk van het model maximaal acht zitplaatsen.

Concurrentie van Citroën

Citroën is een merk dat vooral actief is in het compacte segment en de middenklasse. De voornaamste concurrenten van Citroën zijn daarmee merken zoals Opel , Renault , Peugeot , Volkswagen en Ford . Met modellen zoals de Citroën C6 heeft het merk ook wel het wat luxere segment opgezocht, maar dat bracht niet het gehoopte succes. In het verleden bood Citroën wel meer luxe modellen, zoals bepaalde uitvoeringen van de bekende Citroën DS en de iconische Citroën SM. De afgelopen decennia was Citroën met verschillende stationwagens en MPV-modellen ook erg actief op de markt voor gezinsauto’s. Dat is het merk nog steeds wel, maar het aanbod bestaat tegenwoordig wel uit minder traditionele carrosserievormen en meer uit SUV’s en crossovers.

Citroën- en DS-modellen In 2009 herintroduceerde Citroën de beroemde naam DS, in de vorm van de Citroën DS3 . Dat model bood een wat modieuzer en luxueuzer alternatief voor de reguliere Citroën C3. Het was een nadrukkelijke concurrent voor modellen zoals de Alfa Romeo Mito en Mini Cooper . Uiteindelijk groeide deze wat luxere DS-lijn uit tot een vrij compleet modelaanbod, met ook de grotere Citroën DS4 en DS5 . Met hun vormgeving brachten deze modellen ook wat terug van de eigenzinnigheid die Citroën jarenlang kenmerkte. De DS-modellen delen hun techniek met de modellen van Citroën, maar staan verder op zichzelf.

DS wordt eigen merk

In 2015 worden de DS modellen zelfs compleet afgesplitst van Citroën. Sindsdien is het onder de naam DS Automobiles een merk op zich. In 2018 verschijnt het eerste volledig eigen DS model op de markt: de DS 7 Crossback . In 2019 volgt de kleinere DS 3 Crossback en inmiddels heeft ook DS Automobiles een vrij compleet modelaanbod. DS Automobiles onderscheidt zich met nog meer luxe en een eigenzinnige, avantgardistische uitstraling.

Elektrische en hybride Citroën modellen

Net als veel andere merken zet ook Citroën zich de laatste jaren in voor elektrificatie van het modelaanbod. Het eerste Citroën hybride model verscheen in 2011. Dat was de Citroën DS4 Hybrid4, die dankzij de deels elektrische aandrijving over vierwielaandrijving beschikt. Ook opvallend is dat dit een hybride model met dieselmotor is. Dieselhybrides komen niet zo vaak voor, maar ze maakten wel een bijzonder laag verbruik mogelijk, in dit geval van 3,6 l/100 km (1 op 27,8). Nadat DS een merk op zich werd had Citroën even geen hybride modellen meer, maar daar kwam in 2020 verandering in met de Citroën C5 Aircross Hybrid . Dat was een plug-in hybride. Dat wil zeggen dat de auto een grotere batterij heeft dan een reguliere hybride, zodat ook tot tientallen kilometers volledig elektrisch gereden kan worden. Daarvoor moet de batterij wel met een stekker aan een laadpaal worden opgeladen. Een ander hybride Citroën model is de Citroën C5 X Plug-in Hybrid .

Elektrische Citroën modellen zijn er ook. Daarbij ligt de focus op bedrijfswagens. Alle Citroën bedrijfswagens zijn leverbaar in volledig elektrische uitvoering, van de Citroën e-Berlingo tot de grotere e-Jumpy en e-Jumper. Van de Citroën e-Berlingo bestaat ook een personenuitvoering. Andere populaire elektrische Citroën modellen zijn de e-C4 (hatchback) en Citroën e-C4 X (sedan), waarvan de eerste versie in 2020 werd geïntroduceerd. De Citroën e-C4 modellen zijn populair omdat ze een relatief grote actieradius combineren met een vrij betaalbare prijs. Een elektrische Citroën die de komende jaren populair zal worden is de in 2024 geïntroduceerde Citroën e-C3 , die nog betaalbaarder is en toch een ruime actieradius biedt. Er is zelfs een grotere e-C3 Aircross, waarin tot zeven personen kunnen plaatsnemen.

Ontwikkelingen en verwachtingen voor de toekomst

De komende jaren richt Citroën zich vooral op het versterken van zijn positie in het betaalbare segment, maar dat wel in combinatie met een focus op elektrische Citroën modellen. Het merk streeft ernaar om tegen 2030 een volledig elektrisch modellengamma aan te bieden in Europa, waarbij de nadruk ligt op compacte auto's en stadsvoertuigen. Citroën zet ook net als vroeger weer wat meer in op innovatieve en gedurfde ontwerpen, waarbij comfort en gebruiksgemak centraal staan.

De zekerheden van viaBOVAG.nl

De zekerheden van viaBOVAG.nl

BOVAG Zekerheid
BOVAG Omruilgarantie
Heldere all-in prijzen