Lees alles wat je wilt weten over beginnersauto's

Wij helpen je verder

Heb jij net je rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd! Nu kan de zoektocht naar een eerste auto beginnen. Spannend, maar wel heel leuk! Als je net in bezit bent van je rijbewijs heb je waarschijnlijk nog nooit een eigen auto gekocht en heb je geen idee waar je moet beginnen of op moet letten. Wij helpen je graag verder met alle informatie die je moet weten.

  1. Jouw eerste auto kopen

  2. Kosten van autorijden

  3. Gebruik van je eerste auto

beginnersauto bij viaBOVAG.nl

Geniet van een beginnersauto met de zekerheid van viaBOVAG.nl

Beginnersauto kopen

Een beginnersauto moet vooral niet te groot zijn. Je hebt immers geleerd hoe je een auto moet besturen, maar voor daadwerkelijk goed rijden heb je ervaring nodig. Het is dan ook verstandig om met een kleinere auto te beginnen. Deze kun je bijvoorbeeld makkelijker parkeren dan een grote auto (vooral in de stad). Daarnaast zijn kleinere auto’s over het algemeen zuiniger en betaal je minder wegenbelasting door het lagere gewicht. Ideaal voor beginnende bestuurders dus!

Er vanuit gaande dat je jong bent en (nog) niet zoveel te besteden hebt, is een kleine auto een verstandige keuze als eerste auto. Want weet wel, de aanschaf van een auto is slechts deel één, want een auto rijden kost ook geld . Je krijgt te maken met vaste lasten, zoals wegenbelasting en verzekering, die voor beginnende bestuurders duurder is dan voor ervaren bestuurders. Je hebt nog geen schadevrije jaren opgebouwd en daardoor ontvang je geen korting op je verzekering die voor ervaren bestuurders wel van toepassing is. Daarbij zijn er ook nog brandstofkosten, onderhoudskosten en als je een wat oudere auto koopt heb je ook om de een of twee jaar een APK nodig voor je auto. Staar je dus niet blind op de aankoopprijs van de auto, maar maak ook een berekening van de kosten die je maandelijks moet betalen. Autorijden is per definitie niet goedkoop dus het is belangrijk om dit goed uit te zoeken!

Leuke beginnersauto's zijn bijvoorbeeld:

Goedkope beginnersauto

Een leuke beginnersauto is niet alleen betaalbaar in aanschaf, maar is ook maandelijks niet te duur. Zaken als wegenbelasting en verzekeringen zijn vaste lasten die je sowieso iedere maand kwijt bent, puur door het feit dat je een auto bezit. De hoogte van deze kosten wordt bepaald aan de hand van het gewicht van de auto en het type brandstof. Diesel en LPG lijken bij de pomp de voordelige opties, maar bij deze brandstoffen betaal je veel meer wegenbelasting dan bij benzine. Dus alleen als je veel kilometers maakt loont het om voor een andere brandstof dan benzine te kiezen. Wanneer je in de markt bent voor een goedkope beginnersauto is het verstandig om te kijken naar een compacte, lichte benzineauto.

Bekijk alle beginnersauto's

Stel jouw vraag aan Simon

Heb je een vraag over jouw zoektocht naar een nieuwe auto, kom je er even niet uit en heb je behoefte aan een adviesgesprek? Onze keuzecoach Simon staat voor je klaar!

  1. Gratis adviesgesprek

  2. Experts op het gebied van mobiliteit

  3. We vinden het voertuig dat bij jou past

Simon de Keuzecoach