Auto4 min

Volkswagen Passat - Auto Review

Lees hier alles over de motoren, verbruik en duurzaamheid van de Volkswagen Passat.

Tessa Schram

Tessa Schram

AutoReview
Volkswagen Passat - Auto Review

Wat is het voor een auto?

De Volkswagen Passat  is een auto die al een eeuwigheid op de markt lijkt te zijn. Dat klopt ook wel, want de eerste Passat maakte al in 1973 zijn opwachting in de showroom van de Volkswagen-dealer. Dit is inmiddels alweer de achtste generatie, een versie die meer dan voorheen gericht is op het premium segment van de markt en wil concurreren met auto's als de BMW 3 Serie  en Mercedes-Benz C-Klasse . Dat lijkt geen onhaalbare kaart, want deze Passat vormt een alleszins capabel alternatief voor genoemde concurrenten, maar gaat ondertussen ook gewoon de strijd aan met 'mindere' modellen als de Ford Mondeo  en Mazda 6 . De rijpositie is precies goed en dat geldt ook voor de rijeigenschappen van deze Passat. Het is een comfortabele auto voor langere ritten, ondanks dat hij redelijk stevig geveerd is. Het interieur is niet alleen heel erg ruim, met meer dan genoeg plek voor vijf inzittenden, maar het ziet er ook nog eens klasse uit. Ook de kofferbak mag er zijn. De basismotorisering is de 125 pk sterke 1.4 TSI, maar beter is de versie met 150 pk die de Passat heel aardig vooruit weet te stuwen. Daarnaast is hij kort leverbaar geweest met 1,8-liter en 2,0-liter TSI-benzinemotoren . De meeste Passat-kopers kiezen echter voor een dieselversie . Het ruime aanbod begint bij een 1,6-liter TDI die een beetje tekort lijkt te schieten maar wel heel erg zuinig is – de BlueMotion-variant haalt gemiddeld 1 op 27. Krachtiger zijn de 2.0 TDI-motoren, met name de twinturbo-versie die de Passat in slechts 6,1 seconden van 0 naar 100 km/h laat sprinten.

Kosten

Voor een auto van dit formaat is de Passat een opmerkelijk zuinige klant, óók de modellen zonder BlueMotion-techniek; de meeste dieselversies  scoren gemiddeld 1 op 21 en de 1,4-liter benzineversie  haalt nog altijd 1 op 18. De fabrikant claimt dat de later geïntroduceerde GTE plug-in hybride in de mix zelfs 1 op 58,7 haalt, maar de kans dat je dat ook werkelijk in de dagelijkse praktijk weet te realiseren is heel erg klein. De onderhoudskosten van de Passat zijn redelijk te noemen. De auto geeft zelf aan wanneer hij onderhoud nodig heeft, maar de dealer adviseert minimaal elke 30.000 kilometer of om de twee jaar. Alleen voor de Volkswagen Passat GTE  gelden kortere termijnen.

Aandachtspunten

Het interieur is behoorlijk slijtvast, maar de elektrische systemen daarentegen verdienen een nadere inspectie. Controleer ook de wielophanging, vooral wanneer je van plan bent de auto als pakezel te gebruiken of er een zware aanhangwagen achter te hangen. Ook de stuurinrichting kan problemen geven, check daarom of de stuurbekrachtiging consequent en in voldoende mate assisteert en of er geen verdachte geluiden te horen zijn. En ook de DSG-automaat wil weleens problemen geven. Over het algemeen genieten de modellen van Volkswagen  echter een goede reputatie en in een recent betrouwbaarheidsonderzoek scoorde het merk dan ook bovengemiddeld.

Welke uitvoering kopen?

De 1.4 TSI 150 is de enige benzinemotor  leverbaar in de Passat. Het is een prima motor, soepel en redelijk zuinig. Wil je per se een benzinemodel rijden, dan zul je door deze motor niet teleurgesteld worden. Het gros van de tweedehands aangeboden Passats heeft echter een dieselmotor  in het vooronder. De 1.6 TDI 120 is heel zuinig, maar moet wel hoog in toeren gereden worden om er het beste uit te halen. Aantrekkelijker is de 2.0 TDI 150, die voldoende pit heeft voor een inhaalactie en ook op de snelweg nog voldoende beschaving toont. Hij is ook zuiniger dan de 2.0 TDI 190 en de twinturbo 2.0 BiTDI 240, de twee hoogvliegers in het arsenaal dieselmodellen. Er zijn ook veel uitrustingsniveaus waar uit te kiezen valt. Het basispakket, Trendline  geheten, is wat aan de kale kant, maar biedt wel elektrisch bediende ramen, een touchscreen en airco. De Comfortline  is al beter, met onder meer zaken als parkeersensors, cruise control en automatisch inschakelende verlichting en ruitenwissers. Wil je ook nog graag satellietnavigatie, dan moet je de Comfortline Business  hebben. Bijzonder compleet zijn de uitrustingsniveaus Highline  en R-line , maar voor Passats met een van deze pakketten wordt ook op de occasionmarkt nog behoorlijk geld gevraagd. Daarnaast zijn er specifieke versies zoals de Business Edition  die vooral aantrekkelijk moesten zijn voor leaserijders. Deze versies zitten meestal ook fatsoenlijk in hun uitrusting.

Bekijk het aanbod