Lees hier alles over de motoren, verbruik en duurzaamheid van de Ford Ka.
De Ford Ka is een ideale stadsauto. Zijn kleine formaat komt goed van pas in de stad, en de iets verhoogde zitpositie geeft een goed zicht op de weg. De grote spiegels helpen de afmetingen van de Ka goed in te schatten en hem in de krapste parkeerplekjes te manoeuvreren. Een ander pluspunt is zijn rijgedrag, dat beter is dan dat van de Fiat 500 waarop hij is gebaseerd. Hoewel de Ka niet het hippe interieur en uitgebreide scala van accessoires van de Italiaan te bieden heeft, is hij wel gezegend met alle knowhow van Ford op het gebied van ondersteltechniek en stuurinrichting, waardoor hij vlot, nauwkeurig en beheerst door bochten te sturen is. De Ka is echter niet heel verfijnd, er dringt bijvoorbeeld behoorlijk veel windgeruis via de sponningen van de portierramen binnen, mede ook door zijn grote buitenspiegels. De 69 pk-motor moet bovendien hard werken op de snelweg. Wie vaak buiten de stad rijdt, is beter af met een Volkswagen Up . De Ka is ook minder geschikt om achterin grotere passagiers te vervoeren, want de ruimte is hier beperkt. Voorin is er echter voldoende plek en de bagageruimte is zelfs ruim te noemen voor een kleintje als deze Ka. De enige nadelen zijn de hoge tildrempel en het gemis van een gedeeld neerklapbare achterbank in de instapversies. Het interieur is logisch ingedeeld, maar mist qua design de flair die de Fiat 500 heeft. Het goedkope plastic valt in de Ka ook meer op dan in de 500. De Ka is standaard ook niet zo goed uitgerust als de Hyundai i10 en oogt in vergelijking zelfs spartaans.
Bij de Ford Ka liggen de kosten voor verzekering, motorrijtuigenbelasting en brandstof op een bescheiden niveau. Benzineversies zouden gemiddeld ongeveer 1 op 19,6 moeten halen, dieselversies 1 op 24,3. Fords staan ook bekend om hun lage onderhouds- en reparatiekosten, en de Ka vormt hierop geen uitzondering.
Omdat het hier een autootje betreft waarmee veelal in de stad wordt gereden, zullen de versnellingsbak en koppeling wel wat te lijden hebben gehad. Controleer of de koppeling niet doorslipt en de bak niet hakerig schakelt, want dergelijke gebreken vergen een dure reparatie. Controleer de Ka ook op schade, want een auto die vooral in de stad wordt gebruikt kan weleens een krasje of deukje opgelopen hebben. Indien reparaties aan een bumper of plaatwerkdeel niet volgens de Ford-normen zijn uitgevoerd, kan dit leiden tot roestvorming. Controleer ook het interieur op beschadigingen. Ford probeerde het interieur van sommige modellen op te leuken met lichte en felle kleurenschema's, maar die zijn wel iets besmettelijker qua vuilinwerking, tenzij de auto regelmatig is schoongemaakt.
De Ford Ka werd bij zijn introductie geleverd met een 1,3-liter dieselmotor die was uitgerust met een roetfilter. Maar omdat de Ka vooral in de stad wordt gebruikt, is de kans klein dat de auto regelmatig snelwegkilometers heeft gemaakt die nodig zijn om het reinigingsproces van het roetfilter in gang te zetten. Dit zogenaamde regeneratieproces vindt namelijk alleen plaats gedurende langere ritten op hogere snelheid. Probeer na te gaan hoe de vorige eigenaar de auto heeft gebruikt. Bij Ka-modellen met een roetfilter kunnen ook problemen ontstaan wanneer de auto werd uitgezet tijdens het regeneratieproces. Dit heeft namelijk tot gevolg dat de motorolie met benzine vervuild raakt, hetgeen na verloop van tijd leidt tot een hoger olieniveau. Hierdoor kan er schade aan de motor ontstaan, of is dat reeds het geval. Het loont dus om een dieselversie van de Ka goed te laten inspecteren. Door eigenaren worden maar weinig klachten gemeld over hun Ford Ka, maar de gerapporteerde problemen zijn echter wel aan de prijzige kant. Problemen met de elektronica, roestvorming en – zorgwekkend voor een stadsauto – met de versnellingsbak en koppeling. De Ford Ka heeft veel onderdelen gemeen met de Fiat 500, hetgeen betekent dat de onderdelenvoorziening weinig problemen hoeft op te leveren wanneer er eens iets kapot gaat.
De Limited-basisversies van de Ka beschikken niet over elektrisch bediende ramen, centrale portiervergrendeling of airconditioning. Dat laatste is niet ongewoon voor een kleine auto van deze generatie, maar die andere zaken wel. Te beginnen bij de Trend-versie is de uitrusting al een stuk beter en wie ook airco wenst, kiest de Style-versie. Dit is meteen ook de interessantste versie, aangezien deze met al die zaken is uitgerust die je ook echt nodig hebt. Daarnaast zijn er nog veel actiemodellen geweest met aantrekkelijke uitrustingen. De beste motor is de 1,2-liter benzineversie, want deze is dermate zuinig dat je niet uit hoeft te kijken naar een dieselversie. Bovendien is de dieseluitvoering minder betrouwbaar.
Uitvoeringen van de Ford Ka: