Auto2 min

Alles wat je wilt weten over het thuis opladen van jouw elektrische auto

Een volledig elektrische auto heeft stroom nodig. Je gebruikt dus een stekker om hem op te laden. Dat doe je normaal gesproken thuis of op kantoor met behulp van een eigen laadpunt, ook wel wallbox genoemd.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

autoelektrisch
Alles wat je wilt weten over het thuis opladen van jouw elektrische auto

Auto opladen aan het stopcontact

Om je elektrische auto op te kunnen laden, heb je een oplaadpunt nodig. De snelste manier om je auto thuis op te laden is met een wallbox aan de buitenmuur van je huis. Het laden gaat dan in principe op dezelfde wijze als bij een openbare laadpaal. Een elektrische auto is in noodgevallen ook te laden via het gewone 220 volt stopcontact, waar je ook je stofzuiger op aan sluit. Deze manier van opladen is wel zeer tijdrovend. Hier  vind je alles wat je moet weten over laadpunten.

Kosten thuisladen elektrische auto

Wat kost het om thuis een elektrische auto vol te laden? Vaak is thuisladen de meest voordelige manier van een elektrische auto opladen. Zeker als je zonenpanelen hebt. Maar ook een lopenbare paal kan voordelig zijn. Zoek dus uit wat de diverse tarieven zijn, en maak je eigen rekensom.

Thuis opladen met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn aantrekkelijk voor bezitters van een elektrische auto. Echter, alleen wanneer je een elektrische auto oplaadt overdag, wanneer de zon schijnt gebruik je daarvoor de energie van de zonnepanelen. Als het donker is, leveren de panelen geen elektriciteit en betaal je het energietarief van het net. Op zich is dat geen probleem omdat nu nog de zogenaamde salderingsregeling geldt. Energie die je zelf opwekt en niet gebruikt, vloeit terug naar het stroomnet. Voor dit overschot krijg je in principe geld terug van je energieleverancier. Tegen dezelfde prijs als wanneer je stroom afneemt. Met andere woorden: alle kilowatturen die je terug levert, zijn gratis te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Zolang je maar niet meer verbruikt dan je hebt geproduceerd.

Nu zijn er plannen om deze salderingsregeling vanaf 2025 in stappen te versoberen. Elk jaar krijg je dan minder terug voor je overproductie. Per 2031 gaat het dan nog om een vergoeding van een paar centen per kWh. Dan moet je je elektrische auto dus vooral opladen als de zon schijnt. Tegenwoordig zijn er slimme laadpalen verkrijgbaar voor bij je woning. De slimme laadpaal zal altijd de goedkoopste stroom kiezen. De paal checkt of er nog zonnestroom beschikbaar is van de zonnepanelen en zal die kiezen boven netstroom.