Auto2 min

Alles wat je wilt weten over het thuis opladen van jouw elektrische auto

Een elektrische auto heeft stroom nodig. Je gebruikt dus een stekker om hem op te laden. Dat kan thuis of op kantoor met behulp van een eigen laadpunt, ook wel privélaadpaal of wallbox genoemd.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

autoelektrisch
Alles wat je wilt weten over het thuis opladen van jouw elektrische auto

Auto opladen aan het stopcontact

Om je elektrische auto op te kunnen laden, heb je een oplaadpunt nodig. De snelste manier om je auto thuis op te laden is met een privélaadpaal bij je oprit of een wallbox aan de buitenmuur van je huis. Het laden gaat dan in principe op dezelfde wijze als bij een openbare laadpaal. Een elektrische auto is in noodgevallen ook te laden via het gewone 220 volt stopcontact, waar je ook je stofzuiger op aan sluit. Deze manier van opladen is wel zeer tijdrovend. Let er ook op dat je niet tegelijkertijd (veel) grote huishoudelijke apparaten op dezelfde stroomgroep inschakelt.

Kosten thuisladen elektrische auto

Wat kost het om een elektrische auto thuis vol te laden? Voor het opladen met een privélaadpaal of wallbox geldt het stroomtarief dat in je contract met de energieleverancier staat vermeld. Daarmee is je auto thuis opladen doorgaans voordeliger dan opladen bij een openbare laadpaal. Er zijn een paar uitzonderingen. Soms bieden winkels of bedrijven een gratis openbare laadplek, al komt dat inmiddels niet zo vaak meer voor. Andersom kan je soms een speciaal energiecontract voor je privélaadpaal of wallbox afsluiten, met bijvoorbeeld korting in daluren. Je kunt nog extra besparen: met zonnepanelen op je dak.

Thuis opladen met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn aantrekkelijk voor bezitters van een elektrische auto. Echter, alleen wanneer je een elektrische auto oplaadt overdag, wanneer de zon schijnt gebruik je daarvoor de energie van de zonnepanelen. Als het donker is, leveren de panelen geen elektriciteit en betaal je het energietarief van het net. Op zich is dat geen probleem omdat nu nog de zogenaamde salderingsregeling geldt. Energie die je zelf opwekt en niet gebruikt, vloeit terug naar het stroomnet. Voor dit overschot krijg je in principe geld terug van je energieleverancier. Tegen dezelfde prijs als wanneer je stroom afneemt. Met andere woorden: alle kilowatturen die je terug levert, zijn gratis te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Zolang je maar niet meer verbruikt dan je met de zonnepanelen hebt geproduceerd.

Er was een wetsvoorstel om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen. Dit voorstel is verworpen. Dat is goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen of voor wie zonnepanelen wil laten installeren. De salderingsregeling blijft gewoon bestaan.

Wil je er zeker van zijn dat je echt de zelf opgewekte stroom gebruikt? Investeer dan in een thuisbatterij. Dan wordt de stroom die je zonnepanelen opwekken bij jou thuis in een batterij opgeslagen. Op een later moment gebruik je die dan weer om bijvoorbeeld je auto op te laden. Er zijn ook zogenaamde slimme laadpalen verkrijgbaar voor bij je woning. De slimme laadpaal zal altijd de goedkoopste stroom kiezen. De paal controleert ook of er nog zonnestroom beschikbaar is van de zonnepanelen en zal die verkiezen boven netstroom.

Plug-in hybride opladen

Niet alleen een volledig elektrische auto moet worden opgeladen, maar ook een plug-in hybride. Het thuis opladen van een plug-in hybride werkt precies hetzelfde als het opladen van een volledig elektrische auto. Het enige verschil is dat het opladen veel eerder klaar is, doordat een plug-in hybride een veel kleinere batterij heeft dan een volledig elektrische auto.

Benodigdheden thuis opladen

Wat heb je nodig voor het thuis opladen van een elektrische auto? In ieder geval een laadkabel. Ga je de auto opladen aan een gewoon stopcontact, dan heb je daarvoor een kabel met adapter nodig. Een standaard laadkabel past namelijk niet op een gewoon stopcontact. De adapter biedt daarnaast ook bescherming tegen bijvoorbeeld oververhitting van het 220 volt stopcontact of overbelasting van de stroomgroep. Bij het opladen via een gewoon stopcontact heb je ook geduld nodig. Wil je sneller opladen, dan moet je investeren in een privélaadpaal of een wallbox.

Meer weten over elektrisch rijden en wat er allemaal bij komt kijken? Ga dan snel naar onze themapagina met alles over elektrisch rijden.

Alles over elektrisch rijden