Auto4 min

14 zuinige en duurzame stationwagens

Zoek je een zuinige en duurzame stationwagen? In dit blog zetten we 14 zuinige en duurzame stationwagens op een rij. Stationwagens op benzine, diesel of als (plug-in) hybride.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp

autozuinig rijden
14 zuinige en duurzame stationwagens

Elektrische stationwagen

Een elektrische stationwagen is beslist duurzaam. Op het moment van schrijven is er slechts een handjevol volledig elektrische stationwagens te koop. Het is een kwestie van tijd dat er meer elektrische stationwagens leverbaar zijn. Het type auto dat wellicht nog het best te vergelijken is qua ruimte is een elektrische SUV.

Zuinige stationwagens

Wat de beste stationwagens zijn, is heel persoonlijk. Stel je prijs op veel luxe en comfort en vind je het design van de auto belangrijk, dan is de Mercedes-Benz C-Klasse Estate voor jou wellicht de beste stationwagen. Wil je minder geld uitgeven en een echte pakezel, dan zou de Dacia Jogger zomaar de beste stationwagen voor jou kunnen zijn. Die is er zelfs ook als hybride..

Hieronder vind je 14 zuinige en duurzame stationwagens, zit jouw beste stationwagen erbij?

1. Toyota Corolla Touring Sports

Een hybride stationwagen zónder stekker (102 kW/140 pk). Reken op een praktijkverbruik van ongeveer 1 op 22. Een automaat is standaard. De bagageruimte is 596 liter groot. Maximaal past er 1.606 liter in.

2. Seat Leon Sportstourer 1.4 TSI eHybrid

Stationwagenvariant van de Seat Leon, die voorzien is van een plug-in hybride aandrijflijn. Dankzij de aandrijflijn met 110 kW (150 pk) beschikt de auto over voldoende vermogen en presteert het daarbij om een verbruik van 1 op 17 km te halen. De kofferbak is met 620 liter zeer ruim te noemen.

3. BMW 3 Serie Touring

Een luxe stationwagen die met de plug-in hybride aandrijflijn in de 320e maar liefst 1 op 71 kan halen, onder de voorwaarde dat de batterij volledig is opgeladen. De bagageruimte is met 410 liter zeer bruikbaar voor de meeste gezinnen.

4. Ford Focus Wagon

Een veel verkochte stationwagen die zeer nette verbruiktscijfers neerzet. Met de toevoeging ‘Ecoboost’ aan de naam kun je ervan uit gaan dat je met een normale rijstijl een prima verbruik kunt krijgen. Houd rekening met dik 1 op 20. De bagageruimte is met neergeklapte achterbank ruim 1.650 liter!

5. Volkswagen Golf Variant

Vooral als 1.0 TSI met 1,0-liter benzinemotor zeer zuinig. De Golf Variant met 81 kW (110 pk) rijdt ongeveer 1 op 18 in de praktijk. De bagageruimte meet 611 liter. Dieselen kan ook, met de 2.0 TDI met 85 kW (115 pk) bijvoorbeeld met een verbruik van zelfs ruim 1 op 20.

6. Fiat Tipo Stationwagon

Een bagageruimte van 550-1.650 liter. De Fiat Tipo Stationwagen is een ondergewaardeerde auto. Als 1.5 hybrid presteert de auto uitstekend op het gebied van zuinigheid met een gemiddeld verbruik van ruim 1 op 19. Verder is deze stationwagen scherp geprijsd.

7. Skoda Octavia iV PHEV

De Skoda Octavia iV PHEV beschikt over een zeer zuinige aandrijflijn. Door de combinatie van een elektromotor en een benzinemotor is het mogelijk om met de auto 1 op 83 te halen. Daarvoor moet uiteraard wel de accu worden opgeladen. Met 490 liter bagageruimte biedt de auto meer dan genoeg ruimte voor de meeste gezinnen.

8. Peugeot 308 SW

Een zuinige stationwagen die leverbaar is met een 1,2-liter 3-cilinder benzinemotor met turbo. Het verbruik is ongeveer 1 op 17 gemiddeld. In de bagageruimte past minimaal 608 liter. Hij is ook verkrijgbaar als volledig elektrische e-308 SW .

9. Mini Clubman

De Mini Clubman is niet per se de grootste stationwagen, maar voor de liefhebbers van stijlvol vervoer zeker een optie. Dankzij de dieselmotor met 110 kW (150 pk) presteert de Clubman het om een verbruik van 1 op 20 te noteren. De benzineversies doen het met 1 op 17 niet veel slechter.

10. Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Een sportief gelijnde lifestyle stationwagen. Ook te vinden als CLA 180 d met een betrekkelijk kleine dieselmotor (1.461 cm3) met een vermogen van 85 kW (116 pk). Rijdt volgens Mercedes-Benz ruim 1 op 20 gemiddeld. Ondanks de sterk aflopende daklijn een flinke bagageruimte van 505-1.370 liter.

11. Kia Ceed Sportwagon

De Kia Ceed Sportwagen is een knappe verschijning die ook nog eens erg praktisch is én zuinig. Kia geeft zelf een gemiddeld verbruik op van 1 op 19 voor de versie met 1.0 T-GDi, wat uiteraard meer dan prima is. Combineer dat met een bagageruimte van maar liefst 625 liter en je hebt een zeer fijne allround stationwagen.

12. Volvo V60

De Volvo V60 T8 Twin Engine plug-in hybride met 228 kW (310 pk) is niet alleen zeer snel, maar biedt dankzij zijn combinatie tussen elektro- en benzinemotor een zeer gunstig verbruik van 2,1 liter op 100 kilometer. Met een bagageruimte van 529 liter is de stijlvolle stationwagen prima voor ieder gezin.

13. Opel Astra Sports Tourer

De Opel Astra is ook verkrijgbaar met een zeer efficiente plug-in hybride aandrijflijn. Dankzij een samenwerking tussen elektro- en benzinemotor kun je met de Astra stationwagen bijna 1 op 90 halen! De kofferruimte heeft een inhoud van 516 liter, wat echt meer dan prima is voor het segment.

14. Volkswagen Passat

De Volkswagen Passat staat al jaren op de lijstjes met de bestverkochte stationwagens. Bovendien is hij met zeer zuinige aandrijflijnen verkrijgbaar. Wat te denken van de 1.5 eTSI Mild Hybride-aandrijflijn waarmee de auto een verbruik heeft van 1 op 20 volgens Volkswagen. De bagageruimte van 690 liter maakt het plaatje compleet.

Bekijk alle stationwagens