Auto3 min

Welke wielen en banden passen onder mijn auto?

Kleren maken de man of vrouw. Een veelgehoorde uitspraak die eigenlijk ook voor wielen en auto’s geldt. Een set wielen kan een auto maken of kraken. Maar welke wielen en banden passen onder je auto? In dit blog vertellen we alles over de juiste wielen.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

auto
Welke wielen en banden passen onder mijn auto?

Kleren maken de man of vrouw. Een veelgehoorde uitspraak die eigenlijk ook voor wielen en auto’s geldt. Een set wielen kan een auto maken of kraken. Maar welke wielen en banden passen onder je auto? In dit blog vertellen we alles over de juiste wielen.De wielen en banden zijn bepalend voor het rijgedrag van de auto. Tijdens de ontwikkeling van een auto gaat de fabrikant uit van zorgvuldig gekozen wiel- en bandenmaten. Montage van een afwijkende maat kan niet alleen het rijgedrag, maar ook de weergave van de snelheidsmeter beïnvloeden. Bij het kiezen van andere wielen en banden moet met een aantal factoren rekening gehouden worden.

Welke wielen passen onder mijn auto?

Niet alle wielen passen op elke auto. Allereerst gaat het om de steekmaat. Dat is de diameter van de denkbeeldige cirkel die je door alle boutgaten van het wiel kunt trekken. De steekmaat moet exact kloppen, anders is het wiel niet goed vast te maken. Ook de boutgaten moeten precies passen. Als die te groot zijn, komt het wiel niet goed vast te zitten en dat is gevaarlijk. Zorg dus altijd dat het wiel perfect past.Behalve de steekmaat is ook de velgmaat belangrijk. De diameter van wielen wordt uitgedrukt in inches. Auto’s in het A- en B-segment worden tegenwoordig vooral op 14- of 15-inch wielen geleverd. De grootste wielen op productieauto’s hebben momenteel een diameter van 22 inch.Om bijvoorbeeld de afwijking van de weergave van de snelheidsmeter te beperken is het belangrijk dat de omtrek van het gehele wiel, inclusief de band nagenoeg hetzelfde blijft als je wielen en/of banden vervangt. Dat betekent dat je op grotere velgen lagere banden moet laten monteren. Die zorgen echter voor een minder comfortabel weggedrag, maar passen wel bij een sportievere rijstijl.Ook de breedte is belangrijk, want passen ze in de wielkast, lopen ze aan de binnenkant niet aan tegen de veerpoot, de remmen of remleidingen?

ET-waarde

Dan krijg je te maken met het begrip ‘ET-waarde’. Dat staat voor Einpress-Tiefe ofwel ‘inpersdiepte’. De ET-waarde geeft aan hoe diep een wiel in de wielkast ligt. ET 38 betekent dat de naaf 38 millimeter buiten de middellijn van de velg ligt. Hoe lager de ET-waarde, des te dieper het hart in de velg ligt – dus het wiel komt verder naar buiten. De ET-waarde wordt aan de binnenzijde van de velg vermeld.Wielen met een lagere ET-waarde dan de originele wielen zien er stoer uit, maar kunnen een aantal nadelen hebben. De naaf wordt tijdens het rijden namelijk extra zwaar belast, waardoor hij sneller slijt. Verder wordt ook de besturing een stuk zwaarder. Het veiligste is om de voorgeschreven ET-waarde van de autofabrikant aan te houden.

Welke band past op welk wiel?

Op de wang van elke autoband staan alle kenmerken vermeld: de breedte, de hoogte, de velgmaat, de codes voor het draagvermogen en de maximale snelheid. Gaan we uit van een 15-inchwiel, dan past daar – afhankelijk van de auto – de volgende band bij: 195/65 R15 91T.Het eerste getal geeft de breedte van de band in millimeters aan, het tweede de hoogte als percentage van de breedte – hoe lager het percentage, des te lager en stugger de band is. De R geeft de constructie van de band aan – in dit geval dat het een radiaalband is, de gebruikelijke constructie voor personenautobanden. 15 is de wieldiameter in inches. Het getal 91 geeft het draagvermogen weer; 91 staat voor 615 kilogram per band, vier banden kunnen dus een auto van maximaal 2.460 kilogram dragen. De T staat voor een snelheid van maximaal 190 km/uur. Elke volgende letter staat voor 10 km/uur sneller. Op internet zijn de tabellen te vinden die alle codes verklaren.

Welke wielen mogen op mijn auto?

Steeds meer bedrijven hebben een online configurator waarmee je gemakkelijk de juiste wielen en banden kunt kiezen. Je hoeft alleen het merk en model van de auto in te voeren. Het beste is om niet af te wijken van de originele maten waarmee de auto is afgeleverd. En duizelt het je na al deze maten en aanduidingen? Vraag dan gewoon advies aan de vakman bij je BOVAG-autobedrijf.

Meer lezen? Lees hier:

Bekijk het aanbod