Wanneer zomerbanden?
Geschreven door opDe juiste band voor het juiste seizoen. ’s Winters zijn winterbanden de beste en veiligste keus, in de zomer zijn dat… zomerbanden. Maar wat zijn de voordelen van zomerbanden? We zetten ze op een rij.

Wat is een zomerband?
De term ‘zomerbanden’ is eigenlijk een beetje ongelukkig gekozen, want het zijn eigenlijk de gewone standaardbanden waarop je bijna het hele jaar kunt rijden. Sinds de opkomst van winterbanden aan het begin van de twintigste eeuw gaan gewone banden als zomerbanden door het leven.
Er is een aantal verschillen tussen zomer- en winterbanden. Zomerbanden hebben een hardere samenstelling, zodat het rubber ook bij hogere buitentemperaturen optimaal functioneert. Onder de 7° Celsius verhardt het rubber echter zodanig dat de soepelheid en daarmee de grip op de weg afneemt. Winterbanden zijn van een zachtere rubbersamenstelling, die soepel blijft bij lage temperaturen, zodat winterbanden bij kou meer grip op de weg bieden. Bij hogere temperaturen verliezen ze het echter weer van zomerbanden.
Ook verschillen zomer- en winterbanden qua bandenprofiel. Winterbanden hebben een grof profiel met flexibele lamellen die modder en sneeuw moeten afvoeren. Het profiel van zomerbanden is veel dichter, zodat ze veel meer contact met het wegdek hebben. Dat verhoogt de grip en verkort de remweg. De groeven in een zomerband zijn niet ontworpen om sneeuw en modder, maar vooral regenwater af te voeren. Het profiel moet voorkomen dat aquaplaning ontstaat – dan glijden de banden over het water en verliezen grip.
Boven de 7° Celsius zijn zomerbanden in het voordeel ten opzichte van winterbanden. Niet alleen zijn zomerbanden stiller, ze zijn ook beter geschikt voor hoge snelheden dan winterbanden. Zomerbanden slijten bij hogere temperaturen ook minder dan winterbanden. Maar het belangrijkste is dat ze dan zorgen voor meer grip, een kortere remweg en dus meer veiligheid.
Wanneer zomerbanden wisselen?
Voor de verkeersveiligheid is het raadzaam om tijdig van banden te wisselen. Het koude, gure weer steekt soms al in oktober op, dus dan wordt het tijd om op winterbanden over te stappen. In april is het dan weer verstandig om naar zomerbanden te wisselen.
Een compromis zijn de zogenoemde all weather-banden. Die zijn weliswaar geschikt voor het hele jaar, maar ze blinken nergens in uit. All weather-banden zijn ideaal voor een tweede auto of voor wie vooral in de stad rijdt, waar de straten en wegen ’s winters doorgaans goed schoongehouden worden.
Bandenspanning en minimale profieldiepte
De juiste bandenspanning varieert per type band en auto. Vaak is in de deurstijl of het tankklepje van de auto een tabelletje aangebracht waarop de juiste bandenspanning is vermeld. De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6 millimeter. Het is echter verstandig om de banden bij een profieldiepte van 2 millimeter te vervangen.
Zomerbanden in de winter
Het is niet aan te raden om ’s winters op zomerbanden te blijven rijden. Door de hardere rubbersamenstelling en het dichtere profiel verlies je ’s winters eerder grip dan je gewend bent en is de remweg langer.
Het is dan ook raadzaam om winterbanden te laten monteren. In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht.
Wie in de wintermaanden in Duitsland of Oostenrijk betrokken is bij een ongeluk en geen winterbanden onder de auto heeft, kan problemen krijgen met de aansprakelijkheid. Overigens kunnen de Duitse en Oostenrijkse politie flinke boetes uitdelen aan automobilisten die ’s winters zonder winterbanden rijden.
Wissel dus tijdig van zomer- naar winterbanden en omgekeerd. Niet alleen voor de portemonnee, maar ook voor je eigen veiligheid en die van anderen.
Bekijk het aanbod auto's