Winterbanden versus zomerbanden

Geschreven door Robert Veltkamp op vrijdag 3 januari 2020
Dit artikel is op 23-11-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Winterbanden versus zomerbanden, wat is nu de beste band? In deze blog zetten we de verschillen op een rij.

Maken winterbanden ’s winters werkelijk het verschil? Die vraag rijst elk jaar zodra het winterseizoen weer aanbreekt. In tegenstelling tot veel andere Europese landen zijn winterbanden in Nederland niet verplicht. Dat en het feit dat winterbanden een investering van honderden euro’s vergen, doet veel Nederlanders twijfelen over de aanschaf van winterbanden.

Bandenfabrikant Bridgestone vroeg in 2019 duizend automobilisten of zij winterbanden nuttig vinden. Het resultaat: 65 procent ziet de meerwaarde er niet van in. Is dat terecht? We zetten de verschillen tussen zomer- en winterbanden op een rij.

Verschillen winterbanden en zomerbanden

Het profiel is het eerste wat opvalt als je winter- en zomerbanden met elkaar vergelijkt. Het profiel van winterbanden is grover en dieper dan dat van zomerbanden. Speciaal ontworpen ‘lamellen’ moeten ervoor zorgen dat de band zich kan ‘vastgrijpen’ in sneeuw en modder. De profieldiepte van nieuwe winterbanden bedraagt ongeveer negen millimeter. Winterbanden herken je ook aan de ‘sneeuwvlok-icoon’ op de flank van de banden.

Het profiel van zomerbanden is minder grof en voorzien van een profiel dat vooral bedoeld is om regenwater af te voeren en dus om te voorkomen dat de auto gaat aquaplaneren (de banden glijden over het water en verliezen grip) en in een slip raakt. De profieldiepte van nieuwe zomerbanden bedraagt ongeveer acht millimeter.

Een groot verschil dat je niet ziet, is de samenstelling van het rubber. Winterband hebben een veel soepelere rubbersamenstelling dan zomerbanden en bieden daardoor meer grip bij lage temperaturen. Zomerbanden zijn stugger, wat goed is voor de levensduur en voor rijden bij hoge snelheden, maar onder de 7° Celsius wordt het rubber van zomerbanden te stug, waardoor ze in de winter minder grip bieden.

Wanneer zomerbanden wisselen voor winterbanden? En winterbanden wisselen voor zomerbanden?

In oktober zijn de temperaturen weer zodanig gedaald dat zich winterse weersomstandigheden kunnen voordoen. Dat is dus de maand om de zomerbanden te wisselen voor winterbanden. Medio maart/april is het weer tijd om terug te wisselen naar zomerbanden, want dan wordt het weer stabieler. Maak tijdig een afspraak voor de wissel, want na de eerste sneeuwvlok kun je rekenen op wachttijden van dagen tot weken.

Brandstofverbruik en remweg winterbanden en zomerbanden

Rijd je ’s winters op zomerbanden? Dan kunnen de omstandigheden je verrassen en kun je te maken krijgen met een onvoorspelbaar rijgedrag en een langere remweg. Ook zomers op winterbanden rijden brengt nadelen met zich mee. De zachtere rubbersamenstelling zorgt voor onstabieler rijgedrag en een langere remweg. Ook verbruikt de auto meer brandstof en slijten de banden veel harder.

Winterbanden voor en zomerbanden achter, of zomerbanden voor en winterbanden achter

Is een combinatie van zomer- en winterbanden een goede oplossing? Absoluut niet. De combinatie van bijvoorbeeld winterbanden op de vooras en zomerbanden op de achteras zorgt voor een onvoorspelbaar rijgedrag. Het verschil in grip vermindert de stabiliteit van de auto en gaat ten koste van de wegligging. Beter geen winterbanden dan twee winterbanden.

Meer lezen? Lees hier:

Bekijk het aanbod

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp