Wanneer winterbanden?

Geschreven door Robert Veltkamp op dinsdag 26 november 2019
Dit artikel is op 23-11-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Voor de één zijn ze een must have, de ander vindt ze overbodig. We hebben het over winterbanden. Wat doen winterbanden precies? En wanneer moet je winterbanden wisselen? In dit blog lees je er alles over.

Winterbanden zijn sinds het begin van deze eeuw sterk in opkomst. In veel Europese landen zijn winterbanden tijdens de wintermaanden zelfs verplicht, in het belang van de verkeersveiligheid. Een gewone (zomer)band bestaat uit een vrij harde rubbersamenstelling, die bij temperaturen onder de 7° Celsius verhardt. Hoe kouder het wordt, des te minder grip een zomerband biedt.

Wat is een winterband?

Winterbanden hebben een zachtere samenstelling dan zomerbanden en het rubber blijft bij lage temperaturen soepel. Verder zijn winterbanden voorzien van een speciaal, grover profiel dat natte sneeuw en dergelijke als het ware vastgrijpt. In winterse omstandigheden zorgen winterbanden dus voor meer grip en een kortere remweg.

Behalve aan het grovere profiel zijn winterbanden ook te herkennen aan het ‘sneeuwvlok-icoontje’ op de wang van de band. Voor lage temperaturen zijn winterbanden de veiligste keuze, maar bij hogere temperaturen kun je juist beter op zomerbanden rijden. De zachte rubbersamenstelling van winterbanden is namelijk minder effectief bij temperaturen boven de 7° Celsius. De zachte samenstelling en het grove profiel zorgen voor een hoger brandstofverbruik, bieden minder grip en zorgen ervoor dat de band veel harder slijt. Om nog maar te zwijgen over de langere remweg.

Wanneer wisselen naar winterbanden?

Bij temperaturen onder de 7° Celsius worden winterbanden effectief. Het is dus raadzaam om medio oktober de zomerbanden te wisselen voor winterbanden om tijdig voorbereid te zijn op winters weer. In april is het weer tijd om over te stappen op zomerbanden.

Bij de keuze voor winterbanden is een aantal zaken belangrijk. Allereerst moet de winterband geschikt zijn voor het type auto dat je hebt. Je autobedrijf kan je vertellen welke banden het beste bij de auto passen.

Er is keuze uit talloze winterbanden. Om de keuze te vergemakkelijken publiceren bladen en instanties, zoals de ANWB, jaarlijks de resultaten van tests waarin winterbanden op grip, geluidsproductie, slijtage en remweg worden beproefd.

Bandenspanning en profiel van winterbanden

Het profiel van nieuwe winterbanden is ongeveer 9 millimeter diep. Dat is 1 millimeter meer dan het profiel van zomerbanden. De wettelijke minimumdiepte is 1,6 millimeter, maar het is verstandiger om bij een diepte van 4 millimeter actie te ondernemen.

De voorgeschreven bandenspanning is te vinden in een bandenspanningstabel in het instructieboekje. Die tabel is vaak ook in de B-stijl van de auto, aan de bestuurderskant, aangebracht. Ook online zijn dergelijke tabellen te vinden. Het is aan te raden om voor winterbanden de spanning met 0,2 bar te verhogen.

Winterbanden Duitsland verplicht

In Duitsland, Oostenrijk, Finland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden zijn winterbanden van november tot en met april verplicht. Voor wie in die landen betrokken raakt bij een ongeval, kan het ontbreken van winterbanden gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. Ook staan er fikse boetes op het rijden zonder winterbanden. In België, Frankrijk en Zwitserland worden winterbanden met klem aangeraden, maar zijn ze niet verplicht. Wie in Zwitserland zonder winterbanden rijdt en het overige verkeer hindert, kan ook een boete krijgen.

Meer weten over zomerbanden, winterbanden en all-season-banden? Lees dan onze andere blogs.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp