Auto3 min

Wanneer winterbanden?

Wanneer moet je ze wisselen en waarom zijn ze handig? We hebben het over winterbanden. In dit blog lees je alles wat je moet en wilt weten over winterbanden.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

auto
Wanneer winterbanden?

Winterbanden zijn sinds het begin van deze eeuw sterk in opkomst. In veel Europese landen zijn winterbanden tijdens de wintermaanden zelfs verplicht, in het belang van de verkeersveiligheid. Een gewone (zomer)band bestaat uit een vrij harde rubbersamenstelling, die bij temperaturen onder de 7° Celsius verhardt. Hoe kouder het wordt, des te minder grip een zomerband biedt.

Wat is een winterband?

Winterbanden hebben een zachtere samenstelling dan zomerbanden en het rubber blijft bij lage temperaturen soepel. Verder zijn winterbanden voorzien van een speciaal, grover profiel dat natte sneeuw en dergelijke als het ware vastgrijpt. In winterse omstandigheden zorgen winterbanden dus voor meer grip en een kortere remweg.

Behalve aan het grovere profiel zijn winterbanden ook te herkennen aan het ‘sneeuwvlok-icoontje’ op de wang van de band. Voor lage temperaturen zijn winterbanden de veiligste keuze, maar bij hogere temperaturen kun je juist beter op zomerbanden rijden. De zachte rubbersamenstelling van winterbanden is namelijk minder effectief bij temperaturen boven de 7° Celsius. De zachte samenstelling en het grove profiel zorgen voor een hoger brandstofverbruik, bieden minder grip en zorgen ervoor dat de band veel harder slijt. Om nog maar te zwijgen over de langere remweg. Daarom is het van belang om je banden op tijd te wisselen.

Wanneer wisselen naar winterbanden?

Bij temperaturen onder de 7° Celsius zijn winterbanden effectief. Het is dus raadzaam om medio oktober de zomerbanden te wisselen voor winterbanden om tijdig voorbereid te zijn op winters weer. In april is het weer tijd om over te stappen op zomerbanden. Houd hierbij wel het weer in de gaten. Wordt het in maart al warmer en lijkt het voorjaar vroeg in te treden? Dan kan het de moeite waard zijn om eerder te wisselen. Overleg met jouw autobedrijf om te bespreken wat het juiste moment is.

Bij de keuze voor winterbanden is een aantal zaken belangrijk. Allereerst moet de winterband geschikt zijn voor het type auto dat je hebt. Je autobedrijf kan je vertellen welke banden het beste bij de auto passen.

Er is keuze uit talloze winterbanden. Om de keuze te vergemakkelijken publiceren bladen en instanties, zoals de ANWB, jaarlijks de resultaten van tests waarin winterbanden op grip, geluidsproductie, slijtage en remweg worden beproefd.

Bandenspanning en profiel van winterbanden

Het profiel van nieuwe winterbanden is ongeveer 9 millimeter diep. Dat is 1 millimeter meer dan het profiel van zomerbanden. De wettelijke minimumdiepte is 1,6 millimeter die je band moet hebben om door de APK te komen, maar het is verstandiger om bij een diepte van 4 millimeter actie te ondernemen. Zo blijf je veilig op de weg en verklein je de kans op een lekke band of klapband.

Zorg ervoor dat je bandenspanning op orde is. Dit geldt voor zowel rijden op winterbanden als rijden op zomer- of all season banden. De voorgeschreven bandenspanning is te vinden in een bandenspanningstabel in het instructieboekje. Ook online zijn dergelijke tabellen te vinden. Het is aan te raden om voor winterbanden de spanning met 0,2 bar te verhogen voor optimaal gebruik.

Winterbanden verplicht?

Ga je op wintersport of heb je andere plannen deze winter om naar het buitenland te gaan? Let dan op de verplichting van winterbanden. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. In Duitsland, Oostenrijk, Finland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden daarentegen zijn winterbanden van november tot en met april wél verplicht. Voor wie in die landen betrokken raakt bij een ongeval, kan het ontbreken van winterbanden gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. Ook staan er fikse boetes op het rijden zonder winterbanden. In België, Frankrijk en Zwitserland worden winterbanden met klem aangeraden, maar zijn ze niet verplicht. Wie in Zwitserland zonder winterbanden rijdt en daardoor het overige verkeer hindert, kan ook een boete krijgen.

Naast winterbanden zijn er nog meer zaken waar je aan moet denken als je op wintersport gaat. Gebruik onze checklist  en ga veilig op pad!