Tweedehands auto kopen: hier moet je op letten
Geschreven door opAuto’s zijn complexe apparaten. Ze slijten en er kan na verloop van tijd het een en ander aan mankeren. Waar moet je op letten om een goede tweedehands auto te kopen?

Een succesvolle zoektocht begint met te bepalen wát je precies zoekt: een SUV, een stationwagen, een grote of kleine hatchback. Hoeveel portieren en hoeveel bagageruimte heb je nodig? Waarvoor ga je de auto gebruiken en hoeveel ga je rijden per maand? Welke brandstof, of wil je elektrisch of hybride rijden?
En natuurlijk: welk budget heb je tot je beschikking? Houd ook rekening met de kosten in het gebruik en het onderhoud.
Als je weet wat je zoekt, ga je informatie verzamelen: wat zijn veel voorkomende gebreken? Zijn er punten waarop je moet letten als je de auto gaat bekijken en een proefrit maakt? Is de vraagprijs reëel? Als je een geschikte occasion hebt gevonden, dan kun je (een afspraak maken en) gaan kijken.
Bekijk de auto kritisch voor je de proefrit maakt: is er schade, roest, wat is de toestand van bijvoorbeeld de banden en de uitlaat? Maak eventueel een afspraak voor een aankoopkeuring bij een bekend autobedrijf. De verkoper is weliswaar verplicht om eventuele gebreken te melden, maar als koper heb je ook een zogenoemde onderzoeksplicht. Check of alles werkt en of de kilometerstand realistisch is. Vraag de verkoper om het officiële tellerrapport van de RDW, controleer of het onderhoudsboekje netjes per onderhoudsbeurt is afgestempeld en of er facturen van onderhoud en reparaties aanwezig zijn.. Ga ook na of er groot onderhoud of reparaties te verwachten zijn.
Lijkt alles in orde, maak dan een proefrit. Neem een afwisselende route, met een stuk snelweg. Controleer de remmen en of de auto rechtdoor blijft rijden als je even het stuur loslaat. Als alles in orde is en je tot de koop overgaat, moet je checken of alle documenten bij de auto aanwezig zijn en of de verkoper de eigenaar is. Heb je de auto op jouw naam gezet, zorg dan ook direct voor ten minste een WA-verzekering.
Elektrische tweedehands auto
De aankoop van een gebruikte elektrische auto vraagt grotendeels dezelfde aanpak. Het is bekend dat elektrische onderdelen nauwelijks aan slijtage onderhevig zijn, maar controleer toch of alles in orde is. Controleer ook de toestand van de batterij. Want die gaat – net als die van je smartphone – na verloop van tijd achteruit. In de praktijk is de accucapaciteit na zo’n vijf jaar nog zo’n 90 procent.
Controleer ook of de mogelijkheden om de batterij op te laden passen bij hoe je je gebruikte elektrische auto gaat gebruiken. Niet alle oudere elektrische auto zijn bijvoorbeeld geschikt voor een snellader onderweg, dus dat is een obstakel als je lange afstanden wilt afleggen.
Tweedehands automaat versus handgeschakeld
Of de keuze valt op een auto met automatische of handgeschakelde transmissie, is een kwestie van voorkeur. De aankoop van een gebruikte auto met automatische transmissie pak je op dezelfde manier aan als die van elke andere auto.