Auto3 min

Tweedehands auto kopen: hier moet je op letten

Auto’s zijn complexe apparaten. Elke auto vertoont bij het oplopen van de jaren en kilometerstand wat gebruikssporen. Onderdelen slijten en na verloop van tijd kunnen er zaken aan een auto mankeren. Waar moet je op letten bij het kopen en zoeken naar een tweedehands auto?

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

auto
Tweedehands auto kopen: hier moet je op letten

Wat zoek je precies?

Een succesvolle zoektocht begint met te bepalen wát je precies zoekt: een SUV, een stationwagen, een grote auto of juist een compacte stadsauto? Hoeveel deuren en hoeveel bagageruimte heb je nodig? Waarvoor ga je de auto gebruiken en hoeveel ga je rijden per maand? Welke brandstof heeft je voorkeur? Of wil je liever elektrisch of hybride rijden? Ook belangrijk: wat is je budget? Hou behalve de aanschaf ook rekening met kosten voor gebruik en onderhoud.

Als je weet wat je zoekt, ga je informatie verzamelen over het merk en model van je gading. Wat zijn bijvoorbeeld veel voorkomende gebreken? Zijn er punten waarop je moet letten als je de auto gaat bekijken en een proefrit maakt? Is de vraagprijs reëel? Als je een geschikte occasion hebt gevonden, dan kun je een afspraak maken voor een bezichtiging en proefrit.

Bekijk de auto kritisch voor je de proefrit maakt: is er sprake van schade of roest? In welke staat verkeren de banden en de uitlaat? Maak eventueel een afspraak voor een aankoopkeuring bij een bekend autobedrijf. De verkoper is weliswaar verplicht om eventuele gebreken te melden, maar als koper heb je ook een zogenoemde onderzoeksplicht. Check of alles werkt en of de kilometerstand realistisch is. Vraag de verkoper om het officiële tellerrapport van de RDW, de zogenoemde NAP (Nationale Auto Pas). Controleer of het onderhoudsboekje netjes per onderhoudsbeurt is afgestempeld en of er facturen van onderhoud en reparaties aanwezig zijn. Ga ook na of er binnenkort groot onderhoud of reparaties te verwachten zijn.

Lijkt alles in orde? Maak dan een proefrit. Neem een afwisselende route, met zowel een stuk snelweg als binnenwegen en wat stadsverkeer. Controleer de remmen en check of de auto netjes rechtdoor blijft rijden als je even het stuur loslaat. Maakt de auto geen vreemde bijgeluiden? Levert de motor voldoende vermogen en is de auto probleemloos te bedienen? Als alles in orde is en je tot de koop overgaat, moet je checken of alle documenten bij de auto aanwezig zijn en of de verkoper ook daadwerkelijk de eigenaar is. Heb je de auto op jouw naam gezet, zorg dan ook direct voor ten minste een WA-autoverzekering.

Elektrische tweedehands auto

De aankoop van een gebruikte elektrische auto vraagt grotendeels dezelfde aanpak. Elektrische auto’s hebben doorgaans minder onderdelen: in plaats van een complexe brandstofmotor en versnellingsbak heb je slechts een elektromotor. Ook is bekend dat elektrische onderdelen minder snel aan slijtage onderhevig zijn.

Toch is het de moeite waard om alles goed te controleren. Controleer ook de toestand van de batterij. Accu’s vertonen namelijk ook slijtage en dus gaat de capaciteit – net als die van je smartphone – na verloop van tijd achteruit. In de praktijk kun je verwachten dat je accu na zo’n vijf jaar nog zo’n 90 procent capaciteit over heeft. Maak voor jezelf een inschatting welke gevolgen dat heeft voor de beloofde actieradius van de tweedehands elektrische auto van jouw voorkeur.

Controleer ook of de mogelijkheden om de batterij op te laden aansluiten op de manier waarop jij de tweedehands elektrische auto wil gaan gebruiken. Niet alle oudere elektrische auto zijn bijvoorbeeld geschikt voor snelladen. Dat kan een breekpunt zijn als je bijvoorbeeld vaak langere afstanden wil afleggen.

Tweedehands automaat versus handgeschakeld

Of je keuze valt op een auto met automatische of handgeschakelde transmissie, is een kwestie van voorkeur. De aankoop van een gebruikte auto met automatische transmissie pak je op dezelfde manier aan als die van elke andere auto.

Bekijk ons aanbod auto's