Auto4 min

Jouw fiets goed verzekerd: waar moet je op letten bij wijzigingen, schade en diefstal?

In onze vorige blog hebben we je geholpen met het kiezen van een geschikte dekking voor jouw fietsverzekering. Vandaag helpen we je verder op weg, want waar moet je op letten als je jouw verzekering hebt afgesloten? Je wilt natuurlijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan wanneer je te maken krijgt met schade of diefstal. Met deze onderstaande tips ben je de perfecte verzekerde.

Tessa Schram

Tessa Schram

FietsGesponsorde contentVerzekering
Jouw fiets goed verzekerd: waar moet je op letten bij wijzigingen, schade en diefstal?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met onze partner ENRA.

Na het aangaan van de verzekering

Lees de voorwaarden nog eens goed door

Wil je zeker weten wat er gedekt wordt, maar ook wat er van je verwacht wordt bij schade, diefstal of wijzigingen? Lees altijd de voorwaarden van de gekozen verzekering nog eens door. Check daarin ook altijd wat de beveiligingseisen zijn die voor jouw fiets en verzekering gelden.

Controleer je polisblad

Check ook altijd je polisblad. Deze ontvang je per e-mail na het afsluiten van je verzekering, is er geen e-mailadres bekend? Dan ontvang je het polisblad per post.  Staan hier gegevens zoals het framenummer, sleutelnummer of het verzekerde bedrag onjuist op? Geef dit dan direct door aan je verzekeraar. Dit kun je doen via je rijwielhandelaar of de website van de verzekeraar.

Berg je reservesleutel goed op (maar niet te goed)

Veel verzekeraars verplichten dat je zowel de gebruikte als de reservesleutels van het vaste slot kunt overleggen na diefstal. Bij een tweede slotverplichting geldt dit ook voor de sleutels van het tweede slot. Kun je de sleutels die op jouw polis geregistreerd staan niet overleggen? Dan kan de verzekeraar de dekking weigeren. Verstop je reservesleutel daarom niet te goed, het is wel fijn als hij te vinden is zodra hij nodig is.

Controleer je sloten

De meeste verzekeraars eisen dat je je fiets afsluit met een ART2-goedgekeurd ringslot . Veel fietsen zijn hier standaard mee uitgerust. Is dat bij jouw fiets niet het geval? Zorg dan dat er alsnog een goedgekeurd slot wordt gemonteerd. Op www.stichtin gart.nl vind je hier meer informatie over.

Is er een tweede slot verplichting (dit lees je vaak op je polis of in de voorwaarden), dan gelden er ook voor dit tweede slot eisen. Een eenvoudig hangslot van een tientje voldoet meestal niet. Check daarom altijd bij je verzekeraar waar het tweede slot aan moet voldoen.

Bij een wijziging van jouw persoonlijke gegevens of jouw voertuig

Geef wijzigingen tijdig door

Is je slot vervangen of ben je een sleutel kwijtgeraakt en bestel je een nieuwe? Dit zijn belangrijke wijzigingen. Het niet doorgeven hiervan kan er zelfs voor zorgen dat er geen dekking wordt verleend bij diefstal. Ook (e-mail)adreswijzigingen zijn natuurlijk belangrijk, zo weet je zeker dat je alle belangrijke informatie over jouw verzekering ontvangt. Belangrijke wijzigingen zijn:

  • Sleutelnummer

  • Bijbestelde sleutels

  • Adres

  • Accunummer

Tijdens de looptijd van je verzekering

Zet je fiets altijd goed op slot

Goede sloten hebben is één ding, maar gebruik de sloten ook! Staat je fiets ten tijde van de diefstal niet op slot met de vereiste sloten? Dan is er geen dekking.

Zorg voor goed onderhoud

Schade die ontstaan is door achterstallig onderhoud of onjuist gebruik van de fiets wordt door de meeste verzekeraars niet gedekt. Zorg er dus voor dat jouw fiets goed onderhouden blijft. Door je fiets goed te onderhouden voorkom je schade door achterstallig onderhoud. En zo voorkom je dus ook dat de verzekeraar om deze reden niets uitkeert.  Het onderhoud van je fiets kun je laten verrichten door jouw rijwielhandelaar.

Bij diefstal van je fiets

Doe zo snel mogelijk aangifte

Via www.politie.nl kun je snel en gemakkelijk aangifte doen bij de politie. Doe dit zo snel mogelijk nadat je de diefstal constateert. Heb je een track & trace systeem? Meld de diefstal dan ook zo snel mogelijk (maar binnen maximaal 6 uur na constatering) bij de bijbehorende alarmcentrale via de app of telefoon.

Bij schade aan je fiets

Ga niet direct repareren

Heb je schade? Neem dan altijd eerst contact op met je verzekeraar en laat niet zomaar je fiets repareren. Bij hoge schades kan een expert komen en die kan de schade niet vaststellen als er al is gerepareerd. Als een schade niet vastgesteld kan worden, kan het zijn dat de verzekeraar in zijn belangen wordt geschaad. In zulke gevallen zal er geen uitkering worden gedaan.

Bij ENRA kan jouw rijwielhandelaar je schade van begin tot eind begeleiden.  Zij weten vaak al gauw of er een expert zal komen of niet.

Aanrijding

Heb je een aanrijding gehad met een tegenpartij? Zorg altijd voor een ingevuld Europees aanrijdingsformulier . Ook voor aanrijdingen met fietsers is dit een benodigd document.

Als track en trace verplicht is

Zorg voor een goedgekeurd systeem met abonnement

Sluit je een verzekering af waarvoor een track & trace systeem verplicht is? Zorg dan altijd dat het systeem dat je aanschaft, wordt goedgekeurd door je verzekeraar. Verzekeraars eisen ook dat je een abonnement afsluit bij het geïnstalleerde track & trace systeem. Dit abonnement zorgt ervoor dat je de diefstal kan melden bij een alarmcentrale en dat er een opsporingsdienst aan het werk gaat om jouw fiets terug te vinden.

Met alle bovenstaande tips in acht genomen, kan het bijna niet zo zijn dat je voor vervelende verrassingen komt te staan bij schade of diefstal. Maar, neem altijd contact op met jouw verzekeraar als er toch zaken voor jou niet helemaal duidelijk zijn. Ze helpen je graag verder om te zorgen dat ze je bij schade of diefstal zo snel en goed mogelijk weer op weg kunnen helpen.

Stel jouw vraag aan Leo

Heb je een vraag over jouw zoektocht naar een nieuwe fiets? Kom je er even niet uit en heb je behoefte aan een adviesgesprek? Leo onze keuzecoach staat voor je klaar!

  1. Gratis adviesgesprek

  2. Experts op het gebied van mobiliteit

  3. We vinden het voertuig dat bij jou past

Leo de Keuzecoach