We hebben 0 motoren voor je gevonden

Alle occasions inclusief BOVAG Garantie, Omruilgarantie, Afleverbeurt en 40-Puntencheck

Suzuki
Basisgegevens
Motorinhoud
Vermogen
Acceleratie (0-100 km/u)
Topsnelheid
Eigenschappen
Garantie & zekerheden
Kleur
Opties
Overige filters

Niks gevonden?
Pas je wensen aan.

Suzuki GSX-R 600 occasions en nieuwe motoren

De supersport-klasse drijft op de 600cc-modellen. Een van de stamvaders van die klasse is de onvolprezen Suzuki GSX-R600. In 1992 kwam de eerste op de markt naast de grondlegger, de GSX-R 750. Die laatste heeft ondertussen al zo’n 35 jaar GSX-historie opgebouwd, waarvan de GSX-R600 22 jaar lang z’n partijtje meeblies. De Suzuki GSX-R600 heeft geen introductie nodig bij de liefhebbers van sportieve motoren. Suzuki zonder GSX-R-model is immers bijna ondenkbaar.

De Suzuki GSX-R600

De eerste generatie GSX-R600’s werd in 1992 als homologatiemodel op de markt gezet voor de Supersport-klasse. De slanke motor was geen lichtgewicht; hij woog 235 kg. Het wegmodel had 106 pk en dat was voor die tijd toch wel heel wat. Wat bijdroeg aan het succes was dat hij zeer wendbaar en licht berijdbaar was. Toch werd de productie aan het einde van 1993 effectief stopgezet. Het duurde tot 1997 voor Suzuki de GSX-R600 opnieuw ging produceren. In de tussenliggende jaren werd er af en toe een oud model verkocht, maar de motoren uit die periode zijn uiterst zeldzaam. Het beproefde K5-blok uit de GSX-R750 werd als donor gebruikt. Door tammere nokkenassen te gebruiken, een vlinderklep in de uitlaat en wat spelen met de diameter van de in- en uitlaatkanalen heeft de viercilinder een compleet ander karakter gekregen.

Volgende generaties

Vanaf 1997 werd het SRAD-inlaatsysteem (Suzuki Ram Air Direct) geïntroduceerd. In 2001 maakte de carburateur plaats voor brandstofinjectie. Het jaar 2004 draait volledig om het verbeteren van de GSX-R600. De motor krijgt titanium kleppen, de nieuwe elektronische ontsteking laat het blok mooier en zuiniger lopen. Alles wordt gedaan om de motor bij hoge toerentallen beter en betrouwbaarder te maken. De aerodynamica wordt verbeterd en de voorkant krijgt een UPSD-vork en radiaal gemonteerde remklauwen. Dit leverde een flitsender sturende en 43 kg lichtere motorfiets op dan het model uit 1992. Jaar na jaar wordt de GSX-R600 onder handen genomen. De motor was al een racemotor voor op de weg en Suzuki doet er alles aan om de steeds ambitieuzere concurrentie van zich af te slaan. In 2008 wordt de hele GSX-R-familie volledig op de schop genomen, dus ook de GSX-R600. Er hangt een nieuw motorblok met een nieuwe brandstofinjectie in een volledig nieuw frame. Suzuki zorgde ook voor ergonomisch verstelbare voetsteunen. De Soes kon weer even vooruit. Vervolgens duurt het tot 2012 voor de motor opnieuw mag profiteren van de ervaring uit de racewereld. Denk aan meer elektronische assistentie, een slipkoppeling en een nog lager gewicht, Showa-vering, noem maar op. Tot en met 2018 wordt de motor steeds meer een motor die zó uit het krat het circuit op kan.

Het einde van een tijdperk

En dan valt het doek. De GSX-R600 staat niet meer in de Europese folder voor 2019. Gedwongen door steeds strengere emissie-eisen en dalende verkoopcijfers in dit segment besloot Suzuki om de motor alleen nog in Amerika uit te brengen. De verwachting is dat binnen enkele jaren ook daar de GSX-R600 voorgoed uit de folder zal verdwijnen. Van de 125cc- en 1000cc-versies wordt verwacht dat zij voorlopig de GSX-R-toorts brandend houden. De komst van een nieuwe 1000 cc Katana laat de hoop op een 600cc-versie nog zachtjes opgloeien. We zullen het af moeten wachten.

Concurrentie van de Suzuki GSX-R600

Wie is er opgewassen tegen de GSX-R600? De concurrenten door de jaren heen zijn bekend. De Honda CBR 600 F , Kawasaki Ninja ZX-6R Yamaha YZF R6 , allemaal Japanse concurrenten die zeker ook een blik waardig zijn voor de aspirant-koper van een supersport. In Europa zijn ook leuke concurrenten gebouwd. Denk maar aan de Triumph Daytona 600. Wie buiten de typische supersport-klasse zoekt, komt bijvoorbeeld bij Ducati’s 749 of de KTM 690 DUKE terecht. Het is niet eenvoudig om hier een keuze te maken. Denk eraan; het loont om de verschillen tussen de verschillende modeljaren na te lezen. Soms past een ouder model beter bij jouw gebruiksdoel.

Jouw tweedehands Suzuki GSX-R600 op viaBOVAG.nl

De Suzuki GSX-R600 is absoluut het overwegen waard, als je een supersportbike zoekt die zowel op het circuit zijn mannetje staat, als tijdens de dagelijkse rit naar je werk. Jouw nieuwe Suzuki GSX-R600 occasion staat uiteraard hier op Gashendel.nl te koop.

De zekerheden van viaBOVAG.nl

De zekerheden van viaBOVAG.nl

BOVAG Garantie
BOVAG Omruilgarantie
BOVAG Afleverbeurt
BOVAG 40-Puntencheck
Heldere all-in prijzen