Welke soorten autoverzekering kan ik afsluiten?

Geschreven door Robert Veltkamp op vrijdag 5 juli 2019
Dit artikel is op 07-02-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Iedere auto in Nederland moet minimaal WA verzekerd zijn. Maar er zijn méér autoverzekeringen. Wanneer kies je bijvoorbeeld voor een allriskverzekering? In dit blog leggen we het je uit.

Drie soorten autoverzekeringen in Nederland: WA, WA-plus en de allriskverzekering

In Nederland kennen we drie soorten autoverzekering: WA (Wettelijke aansprakelijkheid), de uitgebreidere WA-plus (WA met beperkte cascodekking) en de allriskverzekering (WA met volledige cascodekking).

Wat is een WA-verzekering?

Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd tegen schade die je anderen toebrengt; schade aan je eigen voertuig is voor eigen rekening.

Wat is een WA-plus-verzekering (beperkt casco verzekering)?

Met een WA-plus-verzekering ben je behalve tegen schade aan anderen ook verzekerd tegen diefstal, inbraak en ruit-, storm- en brandschade.

Wat is een allriskverzekering?

Met een allriskverzekering ben je verzekerd tegen nagenoeg alle schades, ook als je die zelf aan je eigen auto hebt veroorzaakt.

Wanneer sluit je een allriskverzekering af?

Als je een auto hebt van maximaal zes jaar oud, dan is het – alleen al vanwege de waarde van de auto en de kosten van eventuele reparaties – verstandig om een allriskverzekering af te sluiten. Is je auto zes tot tien jaar oud, dan kun je kiezen voor de WA-plusverzekering. Voor auto’s van tien jaar en ouder is het economisch gezien meestal verantwoord om een WA-verzekering af te sluiten.

Autoverzekeringen vergelijken

Welke verzekering je ook afsluit: lees altijd de polisvoorwaarden. Niet elke verzekeringsmaatschappij hanteert namelijk dezelfde voorwaarden. Houd er ook rekening mee dat je – als je in het verleden niet aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan of een strafrechtelijk verleden hebt – niet altijd een autoverzekering kunt afsluiten.

Belangrijk is om op onderstaande zaken te letten bij het afsluiten van een autoverzekering:

  • Reparatie bij schade. Kan ik naar mijn vertrouwde autobedrijf gaan?

  • Uitkering. Wat krijg ik in geval van total loss of schade aan mijn auto?

  • Vervangend vervoer. Hoe lang ik heb vervangend vervoer bij reparatie of total loss? En is dit vervoer gratis

  • Eigen risico. Heb ik een eigen risico wanneer ik schade heb?

  • Prijs van de autoverzekering

BOVAG Autoverzekering met aanschafwaarderegeling

De BOVAG Autoverzekering kent een aanschafwaarderegeling. Is je auto gestolen of total loss verklaard, dan ontvang je niet de dagwaarde, maar de aanschafwaarde. Meer informatie over BOVAG Autoverzekeringen vind je op www.bovagautoverzekering.nl.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp