Auto6 min

Wat is pechhulp? Alles wat je wil weten!

Waarom is het handig om pechhulp af te sluiten? Lees er hier meer over!

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

autofinancieel
Wat is pechhulp? Alles wat je wil weten!

Zoals de naam al zegt is pechhulp de hulp die je krijgt als je pech hebt met je auto. Die hulp kan heel breed zijn. Denk bijvoorbeeld aan technische hulp als je auto kapot is, hulp bij een lege accu, het verwisselen van een wiel of een groter probleem dat met een noodreparatie opgelost moet worden. Een pechhulpservice helpt je weer op weg. Als het defect niet ter plaatse verholpen kan worden, dan biedt de pechhulp een sleepdienst naar (meestal) de dichtstbijzijnde garage. Ook na de pech kan je nog hulp krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van vervangend vervoer of zelfs vergoeding voor een hotelovernachting. Soms bestaat pechhulp ook gewoon uit een telefoondienst die je kunt bellen voor advies.

Waarom is het handig om pechhulp af te sluiten?

De kans dat je onderweg pech krijgt, is misschien niet zo groot. Misschien heb je zelfs nog nooit pech gehad met je auto. Toch is het aan te raden om wel pechhulp af te sluiten. Dat kost je iedere maand een bedrag, maar scheelt je een hoop gedoe en soms ook extra kosten wanneer je toch een keer pech krijgt. Als je pechhulp hebt afgesloten, zijn de hulp die je krijgt en de kosten die daarbij komen gedekt. Mooi, want je wilt je geen zorgen hoeven maken over de kosten als je auto bijvoorbeeld onverhoopt afgesleept moet worden naar een garage. Let op: welke vormen van pechhulp gedekt zijn, hangt af van het soort pechhulp dat je hebt afgesloten. Hoe dan ook moet je de reparatie aan de auto wel altijd betalen. De pechhulp richt zich alleen op hulp onderweg, op het moment dat je pech krijgt.

Wat voor dekkingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten pechhulp. Het verschil zitten hem vooral in de dekking van de pechhulpverzekering. Het aanbod is best breed. Van voordelige verzekeringen die alleen basishulp bieden tot complete pechhulp met alles erop en eraan, die zijn vaak ook duurder. Er zijn ook pechhulpverzekeringen die zijn toegespitst op een specifiek voertuig. Bijvoorbeeld speciale pechhulp voor (elektrische) fietsen.

Pechhulp voor de auto is echter de meest gangbare en afgesloten vorm. Zo weet je zeker dat je weer op weg wordt geholpen als je met pech langs de kant komt te staan. Vaak wordt er gekeken of het defect ter plekke op te lossen is of dat de auto vervoert moet worden naar een garage in de buurt.

Een deel van de dekking is vaak optioneel. Denk hierbij aan vervangend vervoer. Erg handig als je auto een grotere reparatie moet ondergaan of de garage niet direct tijd heeft, maar jij je auto wel nodig hebt. Ook pechhulp in je woonplaats is vaak wel zo handig, want dicht bij huis is pech niet minder vervelend. Bovendien: je defecte auto zelf bij de garage aan de andere kant van de stad zien te krijgen, is ook geen pretje. Bovendien vindt een groot deel van de pechgevallen gewoon thuis voor de deur plaats. Denk maar aan de auto die ’s ochtends niet wil starten. Niet alle pechhulpverzekeringen bieden deze dekking standaard aan, dus kijk altijd goed of je hiervoor verzekerd bent.

Wat niet alle pechhulpverzekeringen standaard bieden is dekking bij eigen gebreken. Dat is pechhulp voor bijvoorbeeld een defect dat ontstaat nadat je zelf hebt geprobeerd een lampje te vervangen, of het open maken van je auto als je je sleutels erin hebt laten liggen. Ook het per ongeluk tanken van de verkeerde brandstof valt onder ‘eigen gebreken’.

Waar je ook op moet letten als je verschillende dekkingen vergelijkt is of dat je de auto verzekert of de persoon die in de auto rijdt. Het kan namelijk voorkomen dat iemand anders in jouw auto rijdt en pech krijgt maar dat deze, omdat jij als eigenaar verzekerd bent, niet geldt voor de auto waardoor de persoon in kwestie niet verzekerd is voor pech onderweg. Er zijn verschillende verzekeringen waarbij de pechhulpverzekering geldt voor het kenteken waarmee, ongeacht wie er in de auto rijdt, de auto verzekerd is voor pech. Denk bijvoorbeeld aan de BOVAG Pechhulpverzekering .

Pechhulp in het buitenland

Ga je met de auto op vakantie of woon je vlakbij de grens? Dan is pechhulp in het buitenland geen overbodige luxe. Dan ben je ook bij pech in het buitenland verzekerd van hulp mocht het nodig zijn. Afhankelijk van de aanbieder van de pechhulpverzekering wordt hiervoor samengewerkt met betrouwbare pechhulpdiensten en garagebedrijven in het land waar je bent. Het kan ook zijn dat je de pechhulp in het buitenland zelf moet regelen, maar dat de pechhulpverzekering de kosten achteraf vergoed. Dat verschilt per aanbieder. Ook fijn: een pechhulpverzekering die hotelkosten vergoed. Wel zo prettig als je door de autopech langer in het buitenland moet blijven. Bij sommige aanbieders van pechhulpverzekeringen kan je ook je eventuele caravan meeverzekeren. Zo ga je echt zorgeloos op reis.

Wat wordt niet gedekt door pechhulp?

De exacte dekking van de pechhulp verschilt per verzekering, maar een aantal zaken worden eigenlijk nooit vergoed. De pechhulp helpt je bijvoorbeeld wel indien mogelijk met een noodreparatie weer op weg, maar de uiteindelijke reparatie moet je zelf betalen. Let er ook op dat je rondom het pechgeval niet zelf kosten gaat maken zonder overleg met de verzekeraar. Bijvoorbeeld als je op eigen houtje een sleepwagen regelt. Die kosten krijg je dan ook niet vergoed.

Ook niet onbelangrijk: de auto waarvoor je de pechhulp afsluit moet wel een geldige apk hebben. Pechhulp voor een auto met verlopen apk wordt sowieso niet vergoed. Sowieso moet je je auto goed onderhouden, want voor de kosten van pech door (bewust) achterstallig onderhoud draai je ook zelf op.

Tot slot vallen zakelijk gebruikte voertuigen meestal niet onder reguliere pechhulp. Denk hierbij aan auto’s die worden gebruikt voor een rijles, als taxi of huurauto’s. Eventuele pechgevallen met dit soort auto’s vallen onder andere verzekeringen die je als bedrijf afsluit.

Waar moet je rekening mee houden bij een pechhulpverzekering?

In het kort: let vooral op de dekking van de pechhulpverzekering. Welke hulp denk je onderweg wellicht nodig te hebben? Of welke hulp sowieso niet? Als je je auto niet vaak nodig hebt, kan je wellicht besparen door geen vervangend vervoer te kiezen. Soms kan je er ook voor kiezen om alleen pechhulp buiten je woonplaats te nemen. Dat bespaart geld en als je toch in je eigen woonplaats pech krijgt, ben je tenminste dicht bij huis. Ga je nooit (met de auto) naar het buitenland, dan heb je geen pechhulp in het buitenland nodig. De keuze is aan jou, maar denk er goed over na.

Let ook op de aanbieder. Goedkoper is niet altijd beter, maar je wilt ook niet onnodig veel betalen. Een goede indicatie is of de aanbieder een keurmerk heeft, of onderdeel is van een grotere organisatie die je beter kent. Bij pechhulp van BOVAG  weet je bijvoorbeeld dat je goed zit: het is een betrouwbaar keurmerk en de pechhulp wordt altijd uitgevoerd in samenwerking met bij BOVAG aangesloten autobedrijven.

Bij sommige aanbieders van pechhulp kan je ook kiezen voor verschillende manieren van betalen. De reguliere pechhulpverzekering, met een vast maandbedrag dat automatisch wordt afgeschreven, is de meest gangbare. Of je kiest ervoor om de premie bijvoorbeeld vooruit te betalen zodat je het komende jaar geen kosten hebt hieraan. Er zijn ook wel aanbieders die je pas laten betalen zodra de pechhulp daadwerkelijk nodig was. Dat scheelt een maandelijkse premie, maar bij pech kom je dus wel alsnog voor extra kosten te staan. Bij sommige van deze aanbieders moet je zelfs ter plekke betalen voor de pechhulp. Dat kan best een gedoe zijn, terwijl je bij pech al genoeg aan je hoofd hebt.

Tot slot: ga na of je niet al verzekerd bent voor pechhulp. Bij sommige nieuwe auto’s is pechhulp bijvoorbeeld al inbegrepen bij de fabrieksgarantie. Of wellicht biedt de dealer waar je je auto gekocht hebt bij het afsluiten van het koopcontract een dergelijke service aan. Dan is het niet nodig om zelf ergens pechhulp af te sluiten. Hetzelfde geldt voor pechhulp in het buitenland, wat soms al is inbegrepen bij de reisverzekering.

Op zoek naar een betrouwbare verzekering?

BOVAG Pechhulp  biedt 24/7 hulp bij pech onderweg. Zo is de auto bijvoorbeeld verzekerd op kenteken en ben je ook in je eigen woonplaats verzekerd bij pech. Fijn toch? Door de samenwerking met bij BOVAG aangesloten autobedrijven is er altijd een garage dichtbij en ben je snel weer op pad!

Lees meer over pechhulp