Wat is een hoge instap auto?

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 25 mei 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Auto’s met een hoge instap zijn populair. We schreven het al eerder: er verschijnen steeds meer auto’s met een hoge instap. Dat zijn niet alleen SUV’s en MPV’s, maar ook crossovers. De voordelen zijn bekend: makkelijk in- en uitstappen, meer overzicht op het verkeer en als je kleine kinderen hebt, is het gebruik van kinderzitjes ook gemakkelijker. Wij geven een beknopt overzicht van de populairste auto’s met een hoge instap.

range rover land rover

Verschillende hoge instap auto’s

Je kunt grofweg drie soorten hoge instapauto’s onderscheiden. SUV’s, MPV’s en zogenoemde crossovers. SUV’s zijn vooral stoer, groot en hoog, MPV’s praktisch, ruim en ook hoog. Als dat toch niet is wat je zoekt, dan heb je ook steeds meer keuze uit crossovers: auto’s die er minder uitgesproken als SUV of MPV uitzien en meer als een gewone auto, maar wel met een hogere instap en zitpositie dan gebruikelijk. Door de toegenomen populariteit van hoge instapauto’s neemt ook het aanbod op de tweedehandsmarkt natuurlijk toe. Op de verkoopranglijst van 2020 staan talloze auto’s met een hoge instap hoog genoteerd. Die vind je ook gebruikt terug op viaBOVAG.nl.

Tweedehands hoge instapauto

Het aanbod van populaire tweedehands hoge instapauto’s wordt aangevoerd door de Renault Captur. Die is er als sinds 2013 en in 2019 verscheen een nieuwe Captur. Er zijn drie- en viercilinder benzinemotoren en viercilinder dieselmotoren. Sinds medio 2020 is de Renault Captur er ook als plug-in hybride. Andere Renault-modellen met een hoge instap zijn de Scénic en de Kadjar.

Een andere populaire hoge instapauto is de Nissan Qashqai. Die verscheen in 2007 op de markt en is een van de allereerste crossovers. Tweedehands exemplaren van de Qashqai van de eerste generatie zijn er met 1,6- en 2,0-liter benzine- en dieselmotoren, met voor- en vierwielaandrijving. Er is ook een iets langere Qashqai+2 met twee extra zitplaatsen en een grotere kofferbak. De Qashqai van de tweede generatie, die in 2014 verscheen, is er ook met een 1,2-liter turbobenzinemotor. Andere Nissans met een hoge instap zijn de Juke en de X-Trail. In 2021 verschijnt de volledig nieuwe, derde generatie van de Qashqai op de markt.

Volkswagen heeft niet alleen de populaire SUV Tiguan, die al sinds 2006 op de markt is (Tiguan II in 2016 en de Tiguan X sinds 2020), maar ook de compacte T-Cross (2019) met een 1.0 benzinemotor, en de T-Roc (2017) met 1.0 en 2.0 benzinemotoren (de laatste met 4WD) en 1.6 diesel. De Volkswagen T-Roc is er ook als tweedeurs cabriolet. Natuurlijk mogen we ook de Volkswagen Touran, de Golf Plus en diens vervanger Golf Sportsvan niet vergeten met hun hogere instap.

De hoge instapauto’s van Opel zijn de Crossland X, die gebaseerd is op Peugeot-techniek en uitsluitend met voorwielaandrijving geleverd wordt, de iets grotere Mokka die er ook met 4WD is, en de Grandland X, die weer een slagje groter is en verwant aan de Peugeot 3008. De Opel Grandland X is er ook met plug-in hybride aandrijving. Ook de Opel Karl heeft een wat hogere instap dan gebruikelijk in zijn klasse.

Het aanbod van gebruikte Ford Puma’s is aanzienlijk. Deze compacte SUV heeft een 1,0-liter benzinemotor en hybrideaandrijving. Andere hoge instapauto’s van Ford zijn de Kuga, de kleinere Ecosport en de C-Max.

Ook populair zijn de Toyota C-HR, de Hyundai Kona, de Volvo XC40 en de Kia’s Niro en Stonic.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.