Auto3 min

Vijf ruime auto's met een hoog trekgewicht

Ga je vaak met de caravan op vakantie? Dan is het belangrijk om rekening te houden met het maximale trekgewicht van jouw auto. Want niet elke auto mag zomaar elke caravan trekken. In dit blog nemen we je mee langs vijf auto’s die populair zijn als caravantrekker vanwege hun hoge trekgewicht. Deze auto’s trekken zonder problemen een gemiddelde caravan. Zo kun jij zorgeloos op vakantie.

Dylan van Dijk

Dylan van Dijk

AutoCaravanKamperen
Vijf ruime auto's met een hoog trekgewicht

Voordat we beginnen, is het belangrijk om te weten wat het maximale trekgewicht van een auto precies inhoudt. Stel je voor dat je een Ford Focus rijdt die 1500 kilo mag trekken. Dat betekent dat de caravan beladen – dat is inclusief bagage, boodschappen en beddengoed, bijvoorbeeld – niet zwaarder mag zijn dan 1500 kilo. Het is goed om rekening te houden met het gewicht van de onbeladen caravan tijdens de aanschaf: het zou zonde zijn als je niks meer in de caravan mag stoppen omdat dit het maximale trekgewicht van jouw auto overschrijdt. Er wordt vaak een vuistregel gehanteerd dat de (onbeladen) caravan niet meer dan 75% van het gewicht van de (onbeladen) auto mag wegen. Hanteer je deze vuistregel, dan zit je altijd goed.

1. Mazda CX-5

De eerste auto in het rijtje is de Mazda CX-5. De auto is erg populair onder caravaneigenaren: niet gek, gezien zijn prettige rijeigenschappen. De auto is met een bagageruimte van 477 liter, optioneel 1377 liter met de achterbank neergeklapt, niet bijzonder ruim, maar in de facelift (leverbaar sinds 2022) kan je 550 tot 1600 liter kwijt, waarmee de CX-5 aardig in de buurt komt van zijn concurrenten. De grootste reden van de populariteit van de CX-5 is echter zijn maximale trekgewicht: dat is namelijk standaard 1800 kilo. En dat geldt voor de handgeschakelde uitvoering: bestel je een automaat, dan mag je zelfs tot 2000 kilo trekken! En dat alles voor een relatief vriendelijk prijskaartje: jong gebruikte CX-5’s beginnen al bij 25.000 euro.

2. Skoda Kodiaq

De Skoda Kodiaq is de grootste SUV die Skoda aanbiedt. Het is een imposante auto om te zien, en zijn forse afmetingen zie je ook terug in de bagageruimte. Dankzij een verschuifbare achterbank meet deze namelijk 650 tot 720 liter, sinds de facelift in 2021 zelfs 835 liter. Met de achterbank neergeklapt stijgt het laadvolume tot maximaal 2065 liter! Dat is bovengemiddeld groot voor een auto in dit segment. De nieuwe Kodiaq doet hier nog een schepje bovenop met een bagageruimte van 910 tot 2105 liter. De Kodiaq mag net als de Mazda CX-5 maximaal 1800 kilo trekken. De eerste generatie Kodiaq is ook geleverd met vierwielaandrijving. Deze 4x4 mag tot wel 2200 kilo trekken. Prijzen voor een gebruikte Kodiaq beginnen eveneens rond de 25.000 euro.

3. Volkswagen Tiguan

De Volkswagen Tiguan is vergelijkbaar met de eerdergenoemde Skoda Kodiaq. De auto is optioneel als Allspace te bestellen, waarmee de Tiguan qua bagageruimte in de buurt komt van de Kodiaq. De reguliere Tiguan heeft 615 tot 1655 liter aan bagageruimte, de Allspace schopt het, mede dankzij zijn verstelbare achterbank, van 760 tot 1920 liter. Het instapmodel van de Tiguan mag 1600 kilo trekken, maar de krachtigere motoren komen al tot 1800 kilo. De dieseluitvoeringen, evenals de krachtigste versie van de nieuwe Tiguan, mogen tot 2000 kilo trekken. De krachtigste 2,0-liter motoren, zowel benzine als diesel, mogen zelfs 2500 kilo trekken! Prijzen voor een gebruikte Tiguan zijn vergelijkbaar met die van een Kodiaq en beginnen rond de 25.000 euro.

4. Audi e-tron

De Audi e-tron zou je wellicht niet direct verwachten in dit rijtje. Nieuw kostte de e-tron namelijk een stuk meer dan de rest van de auto’s in dit lijstje. Maar toch mag de Audi niet ontbreken. De e-tron is een ruime SUV, met een laadruimte van 660 tot 1725 liter. De e-tron is elektrisch aangedreven, maar mag altijd 1800 kilo trekken. Dat is serieus veel voor een elektrische auto. Hoewel de auto nieuw flink aan de prijs was (krachtige en rijk uitgeruste exemplaren hadden dikwijls een prijskaartje van boven de 100.000 euro), vind je een gebruikte e-tron al voor rond de 23.000 euro. Dit komt mede doordat de auto erg populair was als leaseauto en er in 2019 en 2020 erg veel op kenteken gezet zijn.

5. Renault Mégane Estate

Nog een vreemde eend in de bijt is de Renault Mégane Estate. Het is de enige stationwagen in dit lijstje. Ook lijkt de auto relatief klein in vergelijking met de eerdergenoemde SUV’s. Met een bagageruimte van 521 tot 1600 liter is de Mégane Estate echter ruimer dan bijvoorbeeld de Mazda CX-5. Maar de hoofdreden dat de Mégane Estate in dit lijstje staat, is zijn maximale trekgewicht van 1700 kilo. Dat is voor een relatief compacte stationwagen aardig wat. Let wel op dat je een uitvoering met 1,2-liter of 1,3-liter TCe-motor hebt: een 1,6-liter mag met 1480 kilo een stuk minder trekken. De Mégane Estate is een populaire trekauto in Nederland en dat is niet zonder reden. De prijzen liggen namelijk een stuk lager dan die van de rest van de auto’s in dit lijstje: vanaf 17.000 euro heb je al een gebruikte Mégane Estate met nét 100.000 kilometer op de teller.

Meer weten over caravantrekkers?

Je leest er alles over op onze themapagina over caravantrekkers.

Lees hier alles over caravantrekkers

Stel jouw vraag aan Simon

Heb je een vraag over jouw zoektocht naar een nieuwe auto, kom je er even niet uit en heb je behoefte aan een adviesgesprek? Onze keuzecoach Simon staat voor je klaar!

  1. Gratis adviesgesprek

  2. Experts op het gebied van mobiliteit

  3. We vinden het voertuig dat bij jou past

Simon de Keuzecoach