Tweedehandse motor kopen - checklist en tips

Geschreven door Robert Veltkamp op dinsdag 31 december 2019
Dit artikel is op 26-10-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Waar moet je op letten bij het kopen van een motor? Hier vind je een checklist en tips.

hier moet je op letten als je een motor koopt

Waar let je nou op bij het kopen van een tweedehands motor? Je wilt niet voor verrassingen komen te staan die van invloed kunnen zijn op jouw rijplezier. Wij helpen je graag op weg!

Onderstaande lijst met tips helpt jou om de beste keuze te maken uit het aanbod van tweedehands motoren.

 • Vraag naar de onderhoudsboekjes. Deze geven een goed beeld van de onderhoudshistorie van de motor.

 • Controleer of alle (elektrische) voorzieningen functioneren. Denk hierbij aan een koffervergrendeling, achteruit (o.a. Goldwing), maar ook bijvoorbeeld aan elektronisch verstelbare vering, instelbare rij-modi, uitschakelbare ABS en/of TCS, een alarm of een elektrisch verstelbaar windscherm.

 • Check of de motor roestplekken vertoond. Vooral de onderste onderdelen van de motor zijn roestgevoelig (vooral wanneer er ook 's winters mee gereden is).

 • Verlichting op de motor. Goede verlichting is enorm belangrijk. Check altijd of dat deze naar behoren werkt.

 • Controleer de kilometerstand. Via RDW is het mogelijk om een kentekencheck te doen, hier vind je ook de officieel geregistreerde kilometerstand terug.

 • Check windscherm op krassen en de koplampen op scheurtjes en sterretjes zodat je optimaal zicht hebt.

 • Peil de motorolie, controleer de remvloeistof en de koelvloeistof. De olie en vloeistoffen zorgen ervoor de motor naar behoren functioneert.

 • Hebben de banden voldoende profieldiepte? Deze moeten minimaal 1 millimeter diep zijn, maar wij raden 2 millimeter aan. Kijk ook of er onregelmatige slijtage op de banden te zien is.

 • Controleer of de ketting soepel loopt en of de tandwielen nog heel zijn.

 • Controleer de distributieriem. Vaak is er op de motor een sticker aangebracht met de vervangdatum van de distributieriem. Niet aanwezig? Controleer het onderhoudsboekje of je dit hier terug kunt vinden.

 • Check of de remmen functioneren. Doe dit tijdens de proefrit. Voel je trillingen bij het remmen? Dit kan wijzen op een afwijking in de remblokken en/of remschijven.

Wil je zeker zijn dat de motor in goede staat is? Kijk dan eens naar de motor occasions op viaBOVAG.nl. Deze motoren hebben gegarandeerd 12 maanden BOVAG garantie, zijn technisch gecheckt op 40 punten en zijn rijklaar gemaakt.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp