Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Geschreven door Marleen Miltenburg op woensdag 9 februari 2022
Dit artikel is op 16-02-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Wil je calorieën verbranden? Kies dan voor de fiets. Fietsen is namelijk een uitstekende activiteit om calorieën mee te verbranden. En dat niet alleen: fietsen in de buitenlucht is goed voor je weerstand, je verbetert je conditie en je valt ermee af. Wat het aantal calorieën is dat je met fietsen verbrandt hangt onder andere af van je gewicht en je spiermassa, van de snelheid en het type fiets.

Hoeveel calorieen verbrand je met fietsen

Aantal calorieën dat je verbrand met fietsen

Vrijwel al ons eten bevatten koolhydraten, die worden opgeslagen in je spieren en lever. Dat gebeurt als glycogeen, dat als brandstof voor je spieren werkt. En ook vet is een energievoorraad voor energie. De intensiteit waarmee je fietst heeft invloed op het type brandstof en de daarmee de hoeveelheid energie die je verbruikt. Over het algemeen geldt dat je bij een hoge inspanning veel gebruik maakt van glycogeen, bij rustig en langere afstanden fietsen verbruik je voornamelijk vet als energiebron. Hieronder vind je een eenvoudig overzicht van het aantal calorieën dat je verbrand met fietsen.

Bij ongeveer 20 km/uur, op een gewone fiets

  • Kwartier fietsen met een stads- of een sportfiets: tussen de 113 en 170 kcal

  • Half uur: tussen de 227 en 340 kcal

  • Uur: tussen de 454 en 680 kcal

De elektrische fiets (e-bike) en calorieën verbranden

Er is een verschil in het aantal calorieën dat je verbrandt met een elektrische fiets of met een normale fiets. De trapondersteuning zorgt voor een afname in het aantal verbrande calorieën. Maar let op: in de praktijk blijkt dat het aantal afgelegde kilometers op een e-bike veel hoger is. Er wordt dus langer gefietst. Hieronder zie je een schatting van het aantal calorieën dat je verbrandt wanneer je fietst op een e-bike (gemiddelde ondersteuning, 20 km/uur).

  • Kwartier fietsen met een e-bike: tussen de 44 en 66 kcal

  • Half uur: tussen de 88 en 132 kcal

  • Uur: tussen de 176 en 198 kcal

Hoeveel kcal verbrand je per kilometer met fietsen?

Hoeveel calorieën je verbrand met fietsen hangt af van meerdere factoren. Er is een groot verschil of je hard of liever wat langzamer fietst, of je op een vlakke polderweg fietst of in heuvelachtig terrein, of je wind mee of juist tegen hebt en of je wel of geen trapondersteuning hebt (e-bike). Ook speelt het type fiets mee: op een race- of fitnessfiets met gladde bandjes kun je eenvoudiger hogere snelheden halen dan met een stadsfiets. Daarbij speelt ook mee of je fietsbanden de juiste spanning hebben, of de fiets goed is afgesteld en of de aandrijving optimaal werkt. Met een kilometer fietsen verbrand je gemiddeld ongeveer 30 kcal.

Hoeveel calorieën verbrand je met andere soorten beweging?

Om calorieën te verbranden zijn er, naast fietsen, ook andere manieren van bewegen. Hieronder vind je een overzicht van activiteit met daarbij een indicatie hoeveel calorieën je daarbij verbrand:

  • Aantal calorieën dat je verbrand met fietsen: 5,5 kcal per minuut

  • Aantal calorieën dat je verbrand met wandelen: 4,8 kcal per minuut

  • Aantal calorieën dat je verbrand met hardlopen: 13,3 kcal per minuut

  • Aantal calorieën dat je verbrand met skeeleren: 8,6 kcal per minuut

Wil je calorieën verbranden met fietsen? En ben je daarbij op zoek naar een fiets, nieuw of gebruikt? Bekijk dan het aanbod fietsen op viaBOVAG.nl en vind de fiets die bij jou past.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.