Hoe gaat de accu van je elektrische fiets langer mee?

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 3 mei 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Een elektrische fiets is heerlijk. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw accu langer meegaat? En hoe kun je langer met een accu fietsen? Lees hier de 9 tips.

9 tips om de accu van je elektrische fiets langer mee te laten gaan

De accu van jouw elektrische fiets is de energieopslag voor je motor. Zo’n elektrische fiets accu is één van de meest kostbare onderdelen van jouw e-bike, zorg er dus voor dat je deze in een goede conditie houdt. Op die manier heb je er langer plezier van en je kunt er bovendien langere afstanden mee fietsen. Hier lees je adviezen zodat je langer plezier hebt van de accu van je elektrische fiets.

1. Maak bij het opladen van je accu altijd gebruik van je eigen lader

Hiermee voorkom je problemen met de batterijcellen. Deze kunnen oververhit raken of zelfs beschadigd worden.

2. Laad je accu op bij kamertemperatuur

Accu’s houden niet van vrieskou of volle zon. Dat geldt niet alleen bij het gebruik, maar zeker ook bij het opladen. Laad daarom je accu op in een droge ruimte op kamertemperatuur. Heb je een afneembare accu, bijvoorbeeld één die onder je fietsendrager of op je frame zit? Leg de accu en de lader dan tijdens het laden op een stabiele en onbrandbare plek en bedek deze niet. Heb je een elektrische fiets met de accu in het frame? Laat het snoer niet zweven, maar leg het blok op een veilige plek en bedek deze niet.

3. Is je accu opgeladen? Ontkoppel deze dan van de oplader

De accu van je e-bike veroudert sneller als je deze na het opladen aan het lichtnet laat zitten. Ook verbruik je onnodig elektriciteit wanneer je een volle accu blijft laden.

4. Belast de accu niet te zwaar bij het optrekken

Trek niet op met een hoge ondersteuning, maar schakel voordat je stilstaat terug naar een lichte versnelling. Hiermee voorkom je dat je de accu en de motor ineens zwaar belast. Dit is niet alleen nadelig voor de levensduur van je accu, maar optrekken in een lichtere versnelling geeft je ook meer stabiliteit op de fiets.

5. Zorg voor een goede bandenspanning

Bij een te lage bandenspanning heb je meer wrijving met de ondergrond tijdens het fietsen. Hierdoor moeten jij en de accu meer vermogen leveren om dezelfde snelheid te behouden. Ofwel: je moet zwaarder trappen. Een te lage of te hoge bandenspanning kan leiden tot extra slijtage aan de band, voor onveilige situaties of lekrijden.

6. Vermijd veel afremmen en weer optrekken

Een lang fietspad waar je lekker door kunt fietsen is ideaal voor een e-bike. Kies daarom fietsroutes waar je zo min mogelijk ‘last’ hebt van stoplichten en kruispunten. Zo voorkom je dat je accu snel leeg raakt.

7. Let op je trapfrequentie en de mate van ondersteuning

Veel e-bikes met een rotatiesensor meten hoeveel keer per minuut je trapt. Trap je langzaam, dan gaat de motor je extra ondersteunen. Daardoor raakt je accu sneller leeg. Bij een e-bike met een trapkrachtsensor maakt de frequentie minder uit, de mate van ondersteuning is afhankelijk van hoeveel kracht jij zet. Voor alle e-bikes geldt dat je langer met je accu kunt fietsen bij een lichte versnelling en door op tijd terug te schakelen. Denk daarbij regelmatig aan het ondersteuningsniveau. Fiets niet altijd met het hoogste niveau van ondersteuning, zo vergroot je je actieradius en beweeg je soepeler. In het begin zal dat wennen zijn, later merk je dat dit automatisch gaat.

Om soepel te kunnen fietsen is het belangrijk dat je de juiste maat e-bike hebt. Hoe je de ideale framemaat voor jouw nieuwe fiets kunt bepalen lees je hier.

8. Laad je accu regelmatig op wanneer je weinig fietst

Een accu heeft altijd een minimum voltage nodig. Dit is nodig zodat jouw lader de accu kan herkennen en om ervoor te zorgen dat de accu niet beschadigd raakt. Laad daarom je accu regelmatig op, ook wanneer je de elektrische fiets weinig gebruikt.

9. Tot slot: twijfel je over de capaciteit van je accu?

Twijfel je of jouw accu nog voldoende capaciteit heeft? Of kun je kleinere afstanden afleggen met een volle accu of is de accu van jouw elektrische fiets ineens leeg? Laat je elektrische fiets dan doormeten bij een BOVAG-fietsbedrijf.

Bekijk de elektrische fietsen

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.