Alles wat je moet weten als je je auto wilt verkopen

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 21 november 2022
De leestijd is ongeveer 4 min

Je bent hier gekomen omdat je graag je auto wilt verkopen. Je bent toe aan iets nieuws, krijgt een auto van de zaak, je wilt groter of juist kleiner. Wat je reden ook is, wij helpen je graag met de verkoop van jouw auto. Hier lees je alles wat je moeten weten over het verkopen van een auto.

overlijden auto verkopen

Manieren om je auto te verkopen

Een auto verkopen kan op diverse manieren. De eerste – en ook de eenvoudigste – is je auto inruilen bij de aanbieder van je volgende auto, mits dat een autobedrijf is uiteraard. Inruilen heeft als voordeel dat het bedrijf waar jij een auto wilt kopen direct de inruilwaarde verrekend met de prijs van je nieuwe auto. Zo heb je eigenlijk korting op de aanschaf van je nieuwe auto én je hoeft weinig tijd en energie te besteden aan het zelf adverteren van jouw auto voor de verkoop.

Een tweede manier is het zelf online adverteren van jouw auto op bijvoorbeeld een autoverkoopsite en/of social media. Met deze manier van je auto verkopen, verkoop je de auto meestal direct aan een andere particulier. Hoewel je zor vaak het meeste geld ontvangt voor je auto, is het over het algemeen arbeidsintensief. Zo moet je een advertentie opstellen en afspraken maken met geïnteresseerden. Die dan vervolgens niet komen opdagen of onrealistisch biedingen doen. Ook weet je niet wie er bij je aan de deur komt.

Een andere manier – en misschien wel de handigste - is het aanbieden van je auto bij een partij als BOVAG. Met de Online Autoverkoopservice verkoop je in slechts een paar stappen jouw auto eenvoudig en snel. Je doet online een aanvraag waarna je een eerlijk en passend bod ontvangt.

Wat moet ik doen als mijn auto particulier verkoop?

Heel veel autobezitters verkopen hun auto particulier. De voornaamste reden daarvoor is dat tussenpersonen geen rol spelen in deze overeenkomst, je verkoopt immers direct jouw auto aan een particuliere koper. Op deze manier ontvang je dus het meeste geld voor je auto. Daar moet je wel wat voor doen: aantrekkelijke foto’s maken, een duidelijke advertentie schrijven met relevante informatie en daarna eventuele vragen beantwoorden en afspraken maken met mensen die jouw auto willen kopen. Heb je eenmaal een afspraak gemaakt dan is het vervolgens nog maar de vraag of iemand daadwerkelijk komt opdagen op de afgesproken tijd. Bovendien weet je ook niet of de persoon die bij jou aan huis komt wel zo betrouwbaar is. Er kleven dus wel enkele risico’s aan het particulier verkopen van je auto.

Waar moet je op letten bij het particulier verkopen van je auto? Zorg allereest voor goede foto’s en een informatieve beschrijving. Vertel daarin welke opties de auto heeft, welk onderhoud er is gepleegd in de periode van jouw bezit en benoem ook eventuele gebreken en schades. Verder is het belangrijk om het papierwerk in orde te hebben. Niets is zo vervelend dat je op het moment van overschrijven niet beschikt over de juiste papieren. Verderop lees je daar meer over.

Hoe gaat de proefrit bij particuliere autoverkoop?

Het is begrijpelijk dat de geïnteresseerde een proefrit wil maken in de auto en deze wil uitproberen alvorens hij overgaat tot de aankoop ervan. Wanneer je toestemt met een proefrit, kun je het beste met de persoon meerijden. Je ziet niet alleen hoe hij omgaat met jouw spullen, ook heb je de mogelijkheid om bepaalde zaken toe te lichten. Als verkoper ben je verplicht om de koper op de hoogte te stellen van eventuele gebreken. Heb je dat niet gedaan, dan kan de koper achteraf de koopovereenkomst ontbinden.

Nadat jij en de koper het eens zijn geworden over de prijs, kan de auto worden overgeschreven op de naam van de koper. Tegenwoordig kan dit online bij de RDW of op de traditionele wijze bij RDW erkende loketten, zoals bijvoorbeeld postkantoren of supermarkten.

Als de auto is overgeschreven ontvang je een vrijwaringsbewijs. Dit is een belangrijk stukje papier, omdat hierop staat dat jij niet meer de eigenaar bent van de auto die je zojuist hebt verkocht. Je bent dan niet meer de bezitter van het kenteken en dus niet meer verantwoordelijk voor wat er met de auto gebeurt. Je krijgt dan geen boetes en je bent ontslagen van het betalen van de wegenbelasting over de auto. Vergeet overigens niet bij je verzekeraar aan te geven dat de auto niet meer in jouw bezit is, anders blijf je de verzekeringspremie gewoon doorbetalen.

Welke papieren heb ik nodig bij verkoop auto?

Je wilt je auto verkopen, wat heb je nodig? Welke manier je ook gebruikt om je auto te verkopen, je moet altijd in het bezit zijn van de juiste autopapieren. Zonder een compleet kentekenbewijs is het niet mogelijk om de auto over te schrijven op een andere naam. Bij iedere auto moeten de volgende papieren aanwezig zijn:

  • Kentekencard

  • Tenaamstellingscode

Bij het kentekenbewijs (na 2014 is dit een kentekencard geworden) hoort een unieke negencijferige code. Het eerste deel (4 cijfers) van de code heb je ontvangen toen je zelf de auto kocht. Het tweede deel krijg je samen met de kentekencard door de RDW toegestuurd. De tenaamstellingscode moet je dus goed bewaren. Ben je hem toch kwijt geraakt, dan kun je tegen betaling een nieuwe code aanvragen.

Ik wil mijn auto verkopen zonder gedoe

Als je veilig, makkelijk en snel je auto wilt verkopen kun je gebruik maken van de BOVAG Online Autoverkoopservice. Hiermee kun je niet alleen je auto online verkopen, maar ook je auto gratis verkopen. Met de Online Autoverkoopservice ontvang je een gegarandeerde prijs voor de auto die je verkoopt. Je hoeft daarvoor alleen wat gegevens en kenmerken over jouw auto in te vullen en foto’s mee te sturen. De auto wordt dan getaxeerd en op basis daarvan ontvang je een eerlijke prijs van BOVAG. Je hebt dus niemand over de vloer waarmee je moet onderhandelen en je ontvangt een garandeerde prijs voor jouw auto. Het maakt daarbij niet uit of je een tweedehands auto wilt verkopen. Er wordt gewoon naar waarde betaald.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.