Auto5 min

Wegenbelasting voor een hybride auto; hoe zit dat?

De populariteit van hybride auto's groeit met de dag, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Niet alleen bieden dit soort auto’s een gunstiger verbruik, maar ook stoten ze minder uit en dragen bij aan een beter milieu. Je hebt het vast al weleens gehoord dat je met een elektrische auto minder wegenbelasting betaalt. Maar geldt dat ook voor een hybride auto?

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

autohybride
Wegenbelasting voor een hybride auto; hoe zit dat?

Als je in Nederland met een motorvoertuig op de openbare weg wilt rijden, moet je wegenbelasting betalen. Het geld dat via de wegenbelasting binnen komt wordt in de eerste plaats gebruikt voor het onderhoud aan wegen, zodat je veilig en comfortabel blijft rijden. Het type dat auto dat je rijdt heeft invloed op de hoogte van de wegenbelasting. Dat geldt dus ook voor hybride auto's. Hoe zit dat precies? We zetten alles voor je op een rijtje.

Wegenbelasting voor hybride auto's

Wanneer je een full-hybrid/hybride auto bezit, ben je, net als andere autobezitters, verplicht om wegenbelasting (ook wel motorrijtuigbelasting) te betalen. De hoogte van de wegenbelasting wordt net zo berekend als bij niet-hybride voertuigen. Dit gebeurt aan de hand van het gewicht van de auto, de brandstofsoort (benzine, diesel of elektrisch) en de CO2-uitstoot die de auto produceert. Omdat hybride auto's zowel op brandstof als op elektriciteit rijden is er geen lagere wegenbelasting voor hybride voertuigen.

Wegenbelasting voor plug-in hybride auto's

Plug-in hybride auto's verschillen van reguliere hybride auto's doordat ze een grotere batterij hebben en dus een grotere afstand op elektriciteit kunnen afleggen. De uitstoot die ze daarmee produceren is kleiner dan bij een full-hybrid auto. Dit heeft (nu nog) invloed op de hoogte van de wegenbelasting.

Hoewel er geen apart tarief geldt voor plug-in hybride voertuigen, krijgen eigenaren wel een korting van 50% op de wegenbelasting. Je kunt een beroep doen op die korting mits je voertuig minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot. De overheid heeft dit belastingvoordeel verlengd tot en met 2024.

Korting op wegenbelasting 2025 plug-in hybride

Na 2024 stopt de 50% korting op de motorrijtuigbelasting voor plug-in hybride auto's. Toch is het niet zo dat eigenaren van plug-in hybride auto's direct de volle mep gaan betalen. Een plug-in hybride is immers beter voor het milieu dan een conventionele auto. Daarom hanteert de overheid in 2025 een kortingspercentage van 25%. Als eigenaar van een plug-in hybride betaal je dus 75% van de totale wegenbelasting.

In 2026 stopt ook deze korting, net zoals het voordeel bij volledig elektrische auto’s, en betaal je de volle 100% van de wegenbelasting.

Wegenbelasting uitrekenen

Voor een hybride auto gelden dus beperkte voordelen. Jammer, maar voordat je een hybride auto aanschaf wil je wel weten hoeveel wegenbelasting je gaat betalen. Dat is heel eenvoudig uit te rekenen. Kijk op het kentekenbewijs naar het kentekengewicht (leeggewicht) van de auto. (Nog) geen kentekenbewijs bij de hand? Voer dan het kenteken in op de website van de RDW .

Heb je het gewicht eenmaal bepaald, dan is in de wegenbelastingtabel op te zoeken welk tarief voor jouw auto geldt. Daarbij gelden afzonderlijke tarieven voor auto’s op benzine, diesel of lpg. Een hybride auto telt in principe als benzineauto. Er zijn een paar hybrides met dieselmotor, in die gevallen telt de hybride als een dieselauto. Dieselhybrides komen echter niet vaak voor. Je kunt de hoogte van de wegenbelasting ook handig berekenen met de berekentoo l van de overheid.

Vaak heerst er onduidelijkheid rondom de hoogte van de wegenbelasting van een auto met een vorm van een elektromotor aan boord. Als eigenaar van een hybride auto is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wegenbelastingregels in Nederland en wat dat voor jou betekent als autobezitter.