Auto3 min

Wanneer is een auto een youngtimer?

Of een auto een youngtimer is, hangt af van wie je het vraagt. Meestal worden liefhebbersauto’s van jonger dan 40 jaar youngtimer genoemd. Sommige verzekeraars zien auto’s vanaf 10 jaar oud al als youngtimer. Er gelden sowieso andere fiscale regels voor het privégebruik van auto’s van 15 tot 25 jaar oud die zakelijk worden aangeschaft.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

auto
Wanneer is een auto een youngtimer?

Oldtimers zijn in het algemeen auto’s van 40 jaar en ouder, waarvoor vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting geldt. Voor het grote gat tussen oldtimers en moderne auto’s is de term youngtimer bedacht. Die term kom je vooral tegen in de historische autosport en bij verzekeraars, die speciale voorwaarden en tarieven hanteren voor deze categorie oudere auto’s. En bij handelaren die een oude gebruikte auto iets extra’s willen meegeven. Bovenal geldt de term youngtimer voor auto’s van 15 jaar en ouder, omdat deze fiscaal aantrekkelijk kunnen zijn voor zakelijke rijders.

Youngtimer regeling

Youngtimers  kunnen interessant zijn om zakelijk aan te schaffen, bijvoorbeeld door mkb’ers en zzp’ers, vanwege het fiscale voordeel bij privégebruik van een youngtimer. Voor youngtimers – dat zijn volgens de Belastingdienst auto’s van 15 tot 25 jaar oud – geldt niet de nieuwprijs als grondslag voor de fiscale bijtelling voor privégebruik, maar de vaak veel lagere dagwaarde. Het bijtellingspercentage voor privégebruik van een zakelijke youngtimer is wel hoger – momenteel 35 procent. Maar het absolute bedrag dat je aan bijtelling kwijt bent, is doorgaans lager dan bij een spiksplinternieuwe auto van de zaak. En omdat de waarde meestal vermindert, daalt jaarlijks de fiscale bijtelling mee. Daarvoor heb je dan wel telkens een nieuw taxatierapport nodig om aan de fiscus te overleggen.

Youngtimer kopen

Ben je liefhebber van een bepaald merk of model, dan let je natuurlijk vooral op de historie. Wil je als ondernemer een youngtimer vanwege de fiscale voordelen? Kies dan een representatief model dat qua exclusiviteit en betrouwbaarheid niet onderdoet voor een nieuwe leaseauto.

Met de juiste aandacht en periodiek onderhoud kun je een youngtimer nog jarenlang dagelijks gebruiken. Enerzijds zijn youngtimers technisch minder complex dan moderne auto’s, anderzijds is de kans op gebreken bij een oudere auto natuurlijk groter en kan het lastiger zijn om de juiste onderdelen te bemachtigen. Bedenk ook dat je met een youngtimer steeds meer te maken krijgt met milieuzones die je met de oudere auto niet mag inrijden. Het toppunt van duurzaamheid is echter dat je lang met je spullen doet.

Natuurlijk kies je zelf je youngtimer, maar we noemen enkele bij liefhebbers populaire modellen: de Alfa Romeo GTV/Spider , de Audi A4 , de BMW Z3 BMW 3 Serie , sportieve versies van de Ford Focus en de Mondeo, de Mazda MX-5, sportieve versies van de Opel Astra  en Vectra , de Peugeot 205  GTI en de Subaru Impreza .

Youngtimers die populair zijn bij ondernemers zijn de Volvo V70 , de Mercedes-Benz E-klasse , vrijwel elke Lexus, de Jaguar S-  en X-Type , de BMW 5 Serie , de Audi A6  en de Alfa Romeo 159. Begin deze eeuw waren de grote SUV’s van premiummerken in opkomst en de goed geconserveerde exemplaren zijn nu zeer gewild als fiscaal aantrekkelijke youngtimer, zoals de Mercedes ML, BMW X5  en Volvo XC90 .

Youngtimer verzekeren

Aangezien youngtimers minder intensief en veelal liefdevoller worden bereden dan nieuwe (zakelijke) auto’s, bieden veel verzekeraars speciale youngtimerverzekeringen aan met lagere tarieven en aangepaste voorwaarden. Aangezien de term youngtimer niet strak is omschreven, moet je de voorwaarden aandachtig vergelijken om te zien welke polis het beste bij jou past. Er kunnen beperkingen zijn op het gebied van bijvoorbeeld kilometrage en buitenlanddekking, en voorwaarden met betrekking tot (jaarlijkse) taxatie en stalling.

Lees meer over youngtimers