Waarop moet ik letten bij het kopen van een occasion?

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 13 juli 2021
Dit artikel is op 31-05-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 8 min

Hoe vind je een goede occasion? Is het maken van een afspraak voor een proefrit snel te regelen en wat is er nodig voor het kopen? Bij viaBOVAG.nl vind je een goede occasion en koop je ook met zekerheid en een gerust gevoel een occasion. Zeker als je de tips en tricks volgt in deze gids.

Hoe vind ik een occasion?

Een gebruikte auto vinden is niet heel moeilijk. Er zijn talrijke aanbieders in Nederland: particulieren, maar ook professionals. Wil je zekerheid? Koop je auto dan via viaBOVAG.nl bij een erkende garage, aangesloten bij BOVAG. Occasions van viaBOVAG.nl hebben altijd heldere all-in prijzen en worden standaard geleverd met BOVAG Garantie en BOVAG Omruilgarantie. Dat geeft zekerheid.

Welke auto past nu maar ook in de toekomst het best bij jou en/of je gezin? En wat is het budget? Gebruik de keuzecoach op viaBOVAG.nl om je droomauto te vinden.

1. Bepaal het budget

Een auto is niet goedkoop, bepaal daarom eerst je beschikbare budget. Belangrijk is dat je altijd voldoende financiële reserve achter de hand houdt, zodat je ook onverwachte kosten in je leven kunt dekken.

2. Bepaal het type brandstof

Een auto op benzine, diesel, gas of juist een hybride, plug-in hybride (PHEV), batterij-elektrische (BEV) of waterstofauto; er is ontzettend veel keuze. Kijk goed naar hoeveel kilometers je per jaar gemiddeld aflegt, welke kosten verbonden zijn aan de brandstofsoort (zoals de motorrijtuigenbelasting en de prijzen per liter of kWh) en wat het best binnen je reispatroon past. Heb je voor een elektrische auto de beschikking over een (openbare) laadpaal of moet je die zelf ook nog aanschaffen?

3. Bepaal de carrosserievorm

Voor gezinnen hebben de vijfdeurs hatchback, stationwagon, SUV/terreinwagen, MPV of personenbus de voorkeur. Die bieden meer praktisch gebruiksgemak en meer (opberg)ruimte. Wil je een hogere instap en een hogere zitpositie? Kies dan een MPV of SUV. Of moet het toch een coupé, cabriolet, pick-up of sedan worden?

4. Bepaal het soort transmissie

Wil je een handgeschakelde auto of toch liever een automaat? Een auto met een automaat biedt meer comfort, een auto met handgeschakelde versnellingsbak biedt meer betrokkenheid bij het rijden. Een elektrische of (plug-in) hybride auto is doorgaans altijd al een automaat. Wat heeft je voorkeur?

5. Bepaal de kleur

Over smaak valt niet te twisten, want een kleur kiezen is heel persoonlijk. Populaire autokleuren in Nederland zijn wit, grijs, zwart en blauw. Of mag het een bruine, gele of zelfs rode auto worden? Filteren op kleur helpt je verder in de selectie.

6 . Bepaal de uitrusting

Het is belangrijk om vooraf goed te bepalen welke voorzieningen je nieuwe auto moet hebben. Het is namelijk lastig om zaken achteraf in te bouwen – met uitzondering van een trekhaak. Hieronder vind je een aantal opties waar je over na kunt denken en op kunt filteren:

  • Airco

  • Bluetooth

  • USB-aansluiting

  • AUX-aansluiting

  • DAB+-radio

  • Geïntegreerde navigatie

  • Parkeersensoren

  • Panoramadak

  • Lichtmetalen velgen

  • (Adaptive) cruise control

  • Trekhaak

  • Isofix-bevestigingspunten om eenvoudig en veilig een kinderzitje te bevestigen

  • Stoffen bekleding

  • Lederen bekleding

  • Een hoge instap

Neem de selectie over in de uitgebreide zoekmachine op viaBOVAG.nl en je ziet direct de auto’s die aan al jouw criteria voldoen.

Tools om je verder op weg te helpen

Het is nuttig en belangrijk dat je al wat huiswerk doet voordat je contact legt met de verkoper. De volgende checklist met 6 stappen helpt je op weg.

1. Reviews

Heb je jouw keuze gemaakt, lees of bekijk dan reviews om meer te weten te komen over de plus- en minpunten van het merk en het model. Zijn reserve-onderdelen duur? Hoe zit het met de betrouwbaarheid? Wat is het brandstofverbruik? Online zijn diverse tests te vinden van onafhankelijke media waar de kenmerken van een auto tot in detail worden uitgelicht, bijvoorbeeld van AutoRAI, AutoWeek, Autovisie en TopGear.

2. Wat zeggen eigenaren?

Er zijn natuurlijk al genoeg mensen die jouw toekomstige merk en model auto al enige tijd rijden. Zij zijn misschien wel de beste ervaringsdeskundigen. Met name op YouTube zijn heel veel video’s te vinden waarin eigenaren hun bevindingen over de auto delen met de wereld. Dit kan je extra inzicht geven in het type auto waarin jij interesse hebt.

3. Vergelijk het aanbod

Van een type auto staan vrijwel altijd meerdere exemplaren te koop. Vergelijk daarom het aanbod en vergelijk advertenties. Hoe meer foto’s, hoe beter. Zijn de onderhoudsboekjes aanwezig? Is de auto ’100% onderhouden’? Bekijk elke foto aandachtig. Het gevoel moet goed zijn. Op viaBOVAG.nl kun je jouw favorieten opslaan, dan zie je de geselecteerde auto’s allemaal op een rij.

4. Controleer bij RDW

De kentekengegevens zijn openbaar en gratis op te vragen bij de RDW via rdw.nl. Je ziet direct de historie van het voertuig, de fiscale gegevens en of de kilometerstand logisch is. Op viaBOVAG.nl staat vaak ook een autorapport met dezelfde gegevens.

5. Terugroepacties

Via de website terugroepregister.rdw.nl kun je per merk en type en een bepaalde periode controleren of er terugroepacties zijn geweest. Dit staat ook vermeld in het autorapport op viaBOVAG.nl.

6. Kosten berekenen

Bereken de wegenbelasting via de website van de Belastingdienst en kijk wat je kwijt bent aan de verzekeringspremie. Op viaBOVAG.nl wordt de wegenbelasting direct aangegeven in het tabje Financieel. Vanwege de provinciale opcenten in de motorrijtuigenbelasting kan dit tarief per provincie enkele (en soms tientallen) euro’s per kwartaal verschillen, afhankelijk van waar je woont.

Proefrit maken; zo doe je dat en hier moet je op letten

Keuze gemaakt! Dan wordt het tijd voor een bezichtiging en een proefrit. We hebben 5 tips die je op weg helpen.

1. Contact leggen

Als alles naar wens is, leg je contact met de verkoper. Doe dat bij voorkeur telefonisch, want dan kun je makkelijker een concrete afspraak maken met de verkoper en sneller schakelen.

2. Tijdstip kiezen

Maak een afspraak voor de bezichtiging en/of proefrit bij voorkeur overdag bij goed daglicht. Zo kun je de auto en eventuele schades goed bekijken. Staat de auto binnen, vraag dan of de auto buiten gezet kan worden. Denk ook na over het tijdstip van de rit: is er bijvoorbeeld kans op file?

3. Stippel een route uit

Stippel van tevoren een route uit over verschillende soorten wegdek in de omgeving van de verkoper.

4. Praktische zaken?

Neem eventueel accessoires mee, zoals de kinderwagen of golfclubs. Zo test je direct de praktische kwaliteiten van de auto.

5. Rijbewijs

Vergeet je (geldige) rijbewijs niet. Zonder een rijbewijs zal een proefrit niet mogelijk zijn. Soms kan een autobedrijf ook dubbele legitimatie vragen -vooral als het een hele dure auto betreft-, dus neem ook een paspoort of ID-kaart mee, of vraag dat van tevoren nadrukkelijk na.

De afspraak is gemaakt, op naar de verkoper! Blijf altijd vriendelijk, rustig en gematigd enthousiast richting de verkoper. Wees vooral niet zenuwachtig. Je bent niemand iets verplicht, jij bepaalt of de koop doorgaat of niet.

Onderstaande vragenlijst kan je helpen met het stellen van de juiste vragen:

  • Is de auto goed onderhouden?

  • Mag ik het onderhoudsboekje inzien?

  • Wanneer is de distributieriem (indien aanwezig) vervangen?

  • Wanneer heeft de auto onderhoud nodig?

  • Heeft de auto schade gehad? Zo ja, op welke plek en wanneer?

  • Hoe is er met de auto gereden?

  • Zijn alle terugroepacties (voor zover die er waren) uitgevoerd?

  • Hoe is de auto bij jullie terechtgekomen?

  • Zijn er dingen waarop ik moet letten bij de proefrit?

Het kopen van een auto

De proefrit zit erop en je ziet de auto wel zitten. Hoe pak je het aankoopgesprek aan? Met dit stappenplan in de hand (of in het hoofd) kom je goed beslagen ten ijs.

  • Vertel de verkoper eerlijk hoe het ging. Zijn er problemen of vielen bepaalde dingen tegen, dan is daar misschien gewoon over te praten.

  • Vraag dóór als er iets niet duidelijk is.

  • Laat je vooral niet opjagen. Een goede verkoper geeft je de tijd om over de aanschaf na te denken.

  • Jij bent de beslisser, niet de verkoper. Bedenk wel dat de verkoper de vrijheid heeft om de auto in de tussentijd aan iemand anders te verkopen als jij aangeeft dat je bedenktijd nodig hebt.

  • Neem de tijd en maak gerust verschillende proefritten in verschillende auto’s voor een vergelijk.

  • De zogeheten onvermijdbare ‘kosten rijklaar maken’ moeten al in de geadverteerde verkoopprijs zijn meegenomen, dat is wettelijk verplicht. Op viaBOVAG.nl zijn al deze kosten meegenomen in de verkoopprijs (all-in prijs) en kom je dus niet voor verrassingen te staan.

  • Welke zekerheden krijg je allemaal bij de aanschaf van de auto? Denk bijvoorbeeld aan BOVAG Garantie of Omruilgarantie.

  • Bij sommige autobedrijven kun je een verlengde garantie erbij kopen, soms verpakt in een afleverpakket. Maak je eigen afweging.

  • Bespreek met de verkoper wanneer de aflevering plaats kan vinden. Soms kan een auto direct de weg op, in andere gevallen moet de auto rijklaar worden gemaakt.

  • Zorg dat de autoverzekering van je nieuwe auto actief is als je de weg op gaat. Dat moet op z’n minst WA (wettelijke aansprakelijkheid) zijn.

  • Heb je nog een andere/oudere auto in te ruilen? Neem dit mee in het gesprek met de autoverkoper om te kijken wat je voor je deze auto terug kunt krijgen. Om een idee te krijgen van de inruilwaarde kun je een indicatieve berekening maken met de viaBOVAG.nl-inruilwaardetool.

Zekerheden en garanties bij een occasion op viaBOVAG.nl

Het is zover. De aankoop is een feit, je kijkt reikhalzend uit naar de aflevering en het rijden van de eerste kilometers. Er kan achteraf een technisch probleem opduiken. Wat dan? Achteraf heb je nog rechten en dankzij de aanschaf bij een BOVAG- autobedrijf kun je ook rekenen op de BOVAG Garantie.

Omruilgarantie?

Met de BOVAG Omruilgarantie heb je het recht om het voertuig eenmalig binnen twee weken na aflevering — en na maximaal 750 gereden kilometers — om te ruilen. Bij een motorfiets is de grens maximaal 500 kilometer. De BOVAG Omruilgarantie is geen ‘niet-goed-geld-terug-garantie’: de verkopende partij biedt een alternatief voertuig aan dat in principe even duur of minder duur is dan de oorspronkelijke occasion.

Is de verkoopprijs van het alternatief hoger? Dan moet je als koper bijbetalen. Op de alternatieve occasion zit dan geen BOVAG Omruilgarantie meer.

Zorg goed voor de auto!

Het is belangrijk dat je goed voor de auto zorgt en onderhoud op tijd laat uitvoeren om aanspraak te kunnen maken op garantie. Houd de auto netjes en schoon en laat de auto correct onderhouden bij een erkende garage (bij voorkeur aangesloten bij BOVAG). Bij BOVAG heb je standaard altijd 12 maanden BOVAG Garantie op al je onderhoud en reparatiewerkzaamheden. Daardoor geniet je zo lang mogelijk van je nieuwe aanwinst. Een nette, goed onderhouden auto heeft bovendien een hogere restwaarde. Fraude ontdekt. Tellerstand blijkt niet te kloppen of andere zaken die niet kloppen! Het kan altijd dat je achteraf ontdekt dat iets niet klopt, bijvoorbeeld de tellerstand. Wat te doen?

  • Neem altijd eerst contact op met de verkopende partij en probeer er onderling uit te komen.

  • Kom je er onderling niet uit en heb je de auto gekocht bij een BOVAG ondernemer? Neem dan contact op met BOVAG bemiddeling, zij helpen je graag met de klacht en kijken met je mee naar een oplossing.

  • Geen BOVAG ondernemer? Stuur een aangetekende brief aan de verkoper waarin je vermeld:

- Dat je de koop wilt ontbinden vanwege onjuiste informatie

- Om welke koop het gaat (kenteken, koopovereenkomst/factuur)

- Wat voor jou de beste oplossing is. Denk hierbij aan het terugvragen van (een deel van) de aankoopprijs met behoud van het voertuig.

  • Reageert de verkoper niet of accepteert hij je voorstel niet? Schakel dan de geschillencommissie in als de verkoper is aangesloten bij de geschillencommissie of BOVAG.

  • Alle BOVAG-leden zijn aangesloten bij de BOVAG en dus de geschillencommissie. Alleen BOVAG-leden staan op de website viaBOVAG.nl. De geschillencommissie doet altijd een bindende uitspraak waardoor je niet naar de kantonrechter hoeft voor je gelijk.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.