Motor2 min

Motorrijbewijs: welk rijbewijs heb je nodig?

Je hebt besloten dat je wilt gaan motorrijden. Maar je hebt nog geen motorrijbewijs, dus je gaat natuurlijk eerst motorrijles nemen. Er zijn drie categorieën van het motorrijbewijs: A1, A2 en A. Hoe kom je aan zo’n rijbewijs voor een motor en welke krijg je dan?

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

motor
Motorrijbewijs: welk rijbewijs heb je nodig?

Eerst moet je sowieso geslaagd zijn voor het theorie-examen, voordat je mag deelnemen aan het praktijkexamen. Dus terwijl je motorrijlessen neemt, moet je je ook de theorie eigen maken. En als je slaagt voor je theorie-examen, dan moet je binnen anderhalf jaar ook ‘afrijden’ en slagen voor het praktijkexamen. Anders vervalt de geldigheid van je theoriecertificaat.

Soorten motorrijbewijs: A1, A2 en A

Het hangt af van je leeftijd welk motorrijbewijs je kunt halen. Als je 18 of 19 jaar oud bent, kun je alleen het rijbewijs A1 halen. Met dat rijbewijs mag je rijden op motoren met een cilinderinhoud van maximaal 125 cc en een vermogen van maximaal 11 kW.

Wil je een zwaardere motor rijden? Dan moet je minimaal 20 jaar oud zijn en dan kun je het rijbewijs A2 halen. Daarmee mag je motoren met maximaal 35 kW vermogen berijden.

Als je 21 jaar of ouder bent, dan kun je het rijbewijs A halen. Tot je 24e krijg je echter de vermelding ‘code 80’ op je motorrijbewijs. Die code houdt in dat je toch nog uitsluitend op lichtere motoren uit de categorieën A1 en A2 mag rijden en op zware motoren met drie wielen. Na twee jaar vervalt die beperking en mag je ook op alle zwaardere motoren rijden. Heb je nog geen rijbewijs A2 en wil je rijbewijs A halen zonder code 80? Dan moet je minimaal 24 jaar oud zijn én dus in het bezit van het theoriecertificaat om rijexamen te mogen doen.

Welke motor mag ik rijden met rijbewijs B?

Je bent al in het bezit van rijbewijs B voor personenauto’s? Dan kun je ook kiezen om motorscooter te gaan rijden, want sommige modellen mag je met een autorijbewijs B berijden.

Niet iedereen met rijbewijs B mag direct wegrijden op een motorscooter. Dat is afhankelijk van wanneer je je rijbewijs B hebt behaald. Wie het rijbewijs B vóór 19 januari 2013 heeft gehaald, mag direct op weg, maar dan moet de motorscooter wel voldoen aan een aantal eisen. De belangrijkste zijn dat de spoorbreedte tussen de voorwielen minimaal 0,46 meter is en de richtingaanwijzers los van de body van de scooter zijn geplaatst. Zo niet, dan heb je gewoon rijbewijs A nodig.

Wie na 19 januari 2013 zijn rijbewijs B heeft gehaald, heeft pech en moet sowieso motorrijbewijs A halen. Want sinds die datum vallen de driewielige motorrijtuigen niet meer in categorie B, maar in categorie A. Die wijziging in de regels was het gevolg van de derde Europese rijbewijsrichtlijn, waarmee de regels rondom rijbewijzen in de Europese landen op elkaar zijn afgestemd.

Voorbeelden van motorscooters, waarop je met rijbewijs B mag rijden, zijn de Peugeot Metropolis , de Piaggio MP3, de Gilera Fuoco 500 LT  en de Qooder .

Bekijk het aanbod motoren