Je eerste auto kopen? Hier moet je rekening mee houden

Geschreven door Marleen Miltenburg op woensdag 13 april 2022
De leestijd is ongeveer 4 min

Heb je net je rijbewijs gehaald en ben je op zoek naar je eerste eigen auto? Maar weet je niet exact waar je op moet letten? Dan ben je bij viaBOVAG.nl aan het juiste adres! In dit artikel leggen we precies uit waar (jonge) bestuurders op moeten letten bij het kopen van hun eerste auto.

Eerste auto kopen

Het eerste wat je bij jezelf te rade moet gaan, is waar je de auto voor gaat gebruiken. Rijd je veel lange afstanden, of alleen korte stadsritjes? Zit je meestal alleen in de auto of vaak met meerdere mensen? Is het belangrijk dat de auto lekker comfortabel is, of juist extra sportief? Of heb je een grote kofferbak nodig omdat je veel spullen wilt meenemen?

Uiteraard moet je ook bepalen hoeveel geld je voor je eerste auto wilt uitgeven. Wil je meteen al je spaargeld uitgegeven? Of liever iets achter de hand houden? Als je eenmaal een auto bezit heb je namelijk ook te maken met andere vaste en variabele kosten, dus houdt daar rekening mee voordat je al je geld uitgeeft. Hieronder laten we zien welke kosten er maandelijks bij komen zodra je een auto aanschaft.

Wegenbelasting voor jonge bestuurders

Laten we beginnen met de wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd. Iedereen die een personenauto op zijn of haar naam heeft staan, moet deze belasting betalen, ongeacht hoeveel met de auto wordt gereden. Dat geldt ook voor jonge, beginnende bestuurders. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het type brandstof (benzine/diesel/LPG), het gewicht van de auto en de provincie waarin de eigenaar van de auto staat ingeschreven. Je kunt kiezen of je de wegenbelasting per maand, per kwartaal of per jaar betaalt. Bereken hier hoeveel wegenbelasting je voor een auto moet betalen.

Autoverzekering jonge bestuurders

Daarnaast moet een auto verplicht verzekerd zijn. De hoogte van de verzekeringspremie is ten eerste afhankelijk van de verzekeringsvorm (WA, Casco of allrisk) en de oorspronkelijke nieuwwaarde van de auto. Maar ook de rijervaring van de jonge bestuurder wordt meegenomen in de berekening van de verzekeringspremie. Iemand met weinig rijervaring loopt een groter risico op schade dan iemand met veel rijervaring. Jonge, beginnende bestuurders betalen daarom over het algemeen een hogere verzekeringspremie dan ervaren bestuurders. Het is iets waar je als beginneling écht even doorheen moet.

Brandstofkosten jonge bestuurders

Als je eenmaal je eigen auto bezit, moet je ook tanken. En dat kost geld. Ieder keer weer. Hoeveel geld dat kost, is afhankelijk van het type brandstof, het aantal gereden kilometers, je eigen rijstijl en het type auto. Een grote zware auto met een grote krachtige motor verbruikt meer brandstof dan een kleine, lichte stadsauto met een bescheiden motor. Het is maar net wat voor auto je zoekt.

Toch is het verstandig om je niet uitsluitend te focussen op het brandstofverbruik. Zo rijdt een diesel altijd zuiniger dan een vergelijkbare benzineauto, terwijl ook de dieselprijs per liter voordeliger is dan benzine. Maar voor een dieselauto betaal je veel meer wegenbelasting. Pas als je écht heel veel kilometers rijdt, wordt de hogere wegenbelasting gecompenseerd door de lagere brandstofkosten.

De brandstof LPG (autogas) is aanzienlijk voordeliger dan benzine en diesel, maar ook hiervoor betaal je extra wegenbelasting. Tevens is een LPG-installatie niet voor elke auto geschikt, het is bijna altijd achteraf ingebouwd en extra onderhoudsgevoelig. Dus ook iets om rekening mee te houden.

Om een globaal idee te krijgen van de maandelijkse kosten van de auto waarin je bent geïnteresseerd, is het handig om een rekensommetje te maken. Bereken de maandelijkse brandstofkosten die je ongeveer kwijt bent op basis van het verbruik, de literprijs en het aantal gereden kilometers en tel de maandelijkse wegenbelasting daarbij op. Dan krijg je al snel een idee welk type auto en brandstof het beste bij jou past.

Onderhoudskosten voor jonge bestuurders

Verder heb je als autobezitter te maken met onderhoudskosten. Die kunnen variëren op basis van de technische staat van de auto. Een gebruikte auto met relatief weinig kilometers die altijd keurig is onderhouden volgens de fabrieksvoorschriften, brengt lagere onderhoudskosten met zich mee dan een auto met een hoge kilometerstand en achterstallig onderhoud. Ook zijn de kosten van reserveonderdelen heel verschillend per merk. Hoe duurder de auto oorspronkelijk was, hoe duurder de onderdelen. Kijk bij het zoeken naar een tweedehands auto daarom altijd of het onderhoudsboekje aanwezig is en of de periodieke onderhoudsbeurten zijn uitgevoerd en afgestempeld. Stel vragen en bespreek dit met de verkopende partij als je twijfelt over het gepleegde onderhoud.

Een groot pluspunt van een occasion van viaBOVAG.nl is dat die altijd wordt geleverd met BOVAG Garantie en BOVAG Omruilgarantie. Voor extra zekerheid kun je eventueel kiezen voor een BOVAG Afleverbeurt. Dan zorgt het BOVAG-bedrijf ervoor dat het onderhoud van het voertuig bij aankoop goed zit, zodat je zorgeloos op weg kunt.

Maak altijd een proefrit

Als je interesse hebt in een auto, is het altijd verstandig om er even in te rijden. Want alleen dan kun je bepalen of de auto lekker rijdt, of je goed om je heen kunt kijken, of er geen gekke geluiden te horen zijn, of er geen afwijkingen en gebreken zijn en ga zo maar door. Probeer daarbij alle versnellingen, rijd een stukje in de stad én op de snelweg, controleer of alle knoppen het doen en of er muziek uit de speakers klinkt.

Leuke eerste auto´s

Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal auto’s op een rijtje gezet die populair zijn bij jonge bestuurders. Voor het gemak hebben we een budget genomen van maximaal € 6.000,- en rekening gehouden met een gunstig brandstofverbruik.

Compacte stadsauto

Hatchback

Cabriolet

Stationwagen

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.