Auto4 min

Ford Focus - Auto Review

Lees hier alles over de motoren, verbruik en duurzaamheid van de Ford Focus.

Tessa Schram

Tessa Schram

AutoReview
Ford Focus - Auto Review

Wat is het voor een auto?

Toen de oorspronkelijke Ford Focus  in 1998 werd geïntroduceerd, verwierf deze al snel de reputatie de ideale gezinsauto te zijn voor echte stuurlieden. Het is bovendien een praktische en goed uitgeruste auto die over het algemeen heel betrouwbaar is. Latere versies werden weliswaar iets zwaarder en complexer, maar bleven onverminderd sportief. Deze derde generatie, gelanceerd in 2011, is nog altijd een fijne rijdersauto en tegelijkertijd veel zuiniger dan de vroege versies. Het motorenaanbod is enorm groot.

De reeks benzinemotoren  begint bij de 1.6, die er hard aan moet trekken en niet uitgesproken zuinig is. De 1,0-liter driecilinder Ecoboost-motor  lijkt aan de kleine kant, maar is met naar keuze 100 of 125 pk toch heel capabel. Ook is er keuze uit twee 1,5-liter viercilinder Ecoboost-motoren , die uiteraard meer vermogen leveren dan de kleinere varianten maar ook minder zuinig zijn.

Van de dieselversies  is de 1.5 105 Econetic heel zuinig, terwijl de 120 pk sterke 1.5 iets potenter en zuiniger is dan de oudere 1.6 dieselmotor; ook de 2.0 TDCi 150 paart goede prestaties aan een gunstig verbruik. In het programma zitten ook enkele snelle ST-modellen , leverbaar met een 2.0 dieselmotor van 185 pk of een 2.0 benzinemotor met turbo van 250 pk, beide in combinatie met een handgeschakelde versnellingsbak.

In 2016 maakte ook de supersportieve, vierwielaangedreven Ford Focus RS  zijn opwachting, met een 2,3-liter viercilinder van liefst 350 pk in het vooronder. De stuurinrichting is een sterk punt van de Focus, met een nauwkeurigheid en directheid die zijn concurrenten vaak ontberen. Hij ligt vast op de weg en biedt onverdund rijplezier, ook al was de allereerste generatie op dit vlak nóg onderhoudender.

Hoewel de Focus niet zo comfortabel rijdt als de jongste Volkswagen Golf, komt hij er dicht bij in de buurt. De rijpositie is uitstekend, ook al belemmeren de dikke A-stijlen enigszins het zicht. Gelet op zijn redelijke prijskaartje is het interieur van de Focus van acceptabele kwaliteit, hoewel veel concurrenten luxer ogen. De ruimte voorin is goed doch achterin ietwat beperkt, deels omdat de forse transmissietunnel beenruimte afsnoept van de achterpassagiers. Ook de kofferbak is acceptabel, maar kleiner dan die van de meeste concurrenten. De Focus onderging in 2014 een ingrijpende facelift, met een gewijzigde voor- en achterkant en een interieur dat in plaats van heel veel knoppen nu een modern touchscreen had gekregen. Deze gefacelifte versie verdient beslist de voorkeur bij de zoektocht naar een gebruikte Focus.

Kosten

Van de modellen van voor de facelift is de 1,6-liter TDCi Econetic  de meest zuinige, met een gemiddeld verbruik van 1 op 19,4. Deze versie wordt op de occasionmarkt echter minder vaak aangeboden, maar de overige modellen zijn niet eens zo heel veel minder zuinig. Kies je voor de krachtigere 2,0-liter diesel , dan stijgt het verbruik onder normale omstandigheden naar 1 op 17,7. En indien uitgerust met de automatische Powershift-transmissie scoort deze versie nog 1 op 15,9. Bij de benzinemotoren  varieert het gemiddelde verbruik van 1 op 12,3 tot 1 op 15,9. De 1,5-liter motoren van na de facelift zijn slechts marginaal zuiniger dan hun voorgangers, met name de dieselversie. De overige kosten liggen eveneens op een laag niveau, mede dankzij de concurrerende prijzen van onderhoudsbeurten en makkelijk verkrijgbare onderdelen.

Aandachtspunten

Er is een enorme keuze aan gebruikte Focus-modellen, vergeet daarom niet de belangrijkste zaken te verifiëren, zoals de onderhoudshistorie en de kilometerstand, en check ook of de auto ooit schade heeft gehad. Controleer bij auto's met de automatische Powershift-transmissie of deze soepel schakelt en zonder schokken uit stilstand wegrijdt c.q. tot stilstand komt. Check ook of de versnellingsbakolie volgens voorschrift is ververst, voor een deugdelijke werking natuurlijk maar ook om eventueel nog garantie te kunnen claimen in geval van problemen.

Problemen

Van auto's met de 1,0-liter Ecoboost die gebouwd zijn tussen 2012 en begin 2013 is bekend dat ze koelvloeistof kunnen lekken. Ford heeft hiervoor een nieuwe zogeheten 'Degas'-koelslang ontwikkeld die gemonteerd werd als de Focus voor een reguliere servicebeurt naar de garage moest. Het verdient aanbeveling om deze Ecoboost-versie na een lange rit nog 15 à 20 seconden stationair te laten draaien alvorens de motor uit te zetten, dit om de turbocompressor voldoende te laten afkoelen. Elke Ford-dealer kan controleren of dit nieuwe type koelslang is geplaatst; is dat niet het geval, dan kan dat tot kapitale motorschade leiden. Auto's met een handgeschakelde versnellingsbak kunnen koppelingsproblemen ondervinden, controleer daarom of de bak soepel schakelt en de koppeling niet doorslipt. In 2015 heeft Ford in de versies met dieselmotor of 1.6 benzinemotor de Powershift-transmissie met droge koppeling vervangen door een zestraps bak met natte koppeling. De 1,0-liter en 1,5-liter Ecoboost kregen een zesbak met koppelomvormer.

Welke uitvoering kopen?

De 1.0 Ecoboost-motor van 125 pk sterk is een fijne en voldoende sterke krachtbron voor de Focus. Misschien iets minder zuinig in de praktijk dan op papier maar evengoed een echte aanrader, tenzij je echt heel veel kilometers rijdt per jaar.Ford Fiesta uitvoeringen:

Bekijk het Ford Focus aanbod