Auto7 min

Zuinig rijden? Dit zijn de vijftien zuinigste benzineauto’s

Hoeveel brandstof een auto daadwerkelijk verbruikt, is afhankelijk van meerdere factoren. Te beginnen met het type auto en motor natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook je eigen rijstijl, de weersomstandigheden, de bandenspanning en het aantal inzittenden zijn van invloed op het verbruik. Om toch een idee te kunnen geven, zetten we hier de vijftien zuinigste benzineauto’s op een rij.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

autozuinig rijden
Zuinig rijden? Dit zijn de vijftien zuinigste benzineauto’s

Hoeveel brandstof een auto daadwerkelijk verbruikt, is afhankelijk van meerdere factoren. Te beginnen met het type auto en motor natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook je eigen rijstijl, de weersomstandigheden, de bandenspanning en het aantal inzittenden zijn van invloed op het verbruik. Om toch een idee te kunnen geven, zetten we hier de vijftien zuinigste benzineauto’s op een rij op basis van de informatie van Spritmonitor.de.

De Duitse website Spritmonitor is één van de grootste websites in Europa waar het werkelijke brandstofverbruik van personenauto’s wordt bijgehouden. Dat gebeurt op basis van de informatie van duizenden deelnemers die hun brandstofverbruik nauwkeurig bijhouden. Aan de hand hiervan worden meerdere lijstjes bijgehouden, waaronder de vijftien zuinigste benzineauto’s.

1. Suzuki Celerio

Op de eerste plaats staat een van de goedkoopste nieuwe auto’s die enige jaren geleden te koop was in Nederland. De Suzuki Celerio wordt aangedreven door een 1,0-liter driecilinder benzinemotor met een vermogen van 51 kW (69 pk). De compacte stadsauto kan in de praktijk een gemiddeld verbruik van 1 op 21,7 halen. Dat is best knap voor een auto zonder hybridetechniek.

Suzuki Celerio

2. Toyota Yaris Cross Hybrid

De stoerdere SUV-broer van de Toyota Yaris Hybrid rijdt opmerkelijk zuinig. Sterker nog, hij verslaat de compacte hatchback in deze lijst. De Yaris Cross Hybrid haalt namelijk een verbruik van 1 op 21,3, terwijl het speelse rijgedrag, de hoge zitpositie en onderscheidende uitstraling door veel autokopers gewaardeerd wordt.

Toyota Yaris Cross Hybrid

3. Toyota Yaris Hybrid/ Mazda 2 Hybrid

De top 3 van zuinigste auto’s is compleet met de reguliere Toyota Yaris Hybrid. De populaire Toyota Yaris Hybrid is compact en relatief licht, terwijl de 1,5-liter viercilinder benzinemotor wordt ondersteund door een elektromotor. De Yaris Hybrid kan in stadsverkeer zelfs tot 50% van de tijd volledig elektrisch rijden. Uiteindelijk komt het gemiddeld praktijkverbruik uit 1 op 20,8. De Mazda 2 Hybrid is een technisch identieke variant van de Toyota.

Toyota Yaris Hybrid

4. Hyundai IONIQ Hybrid

Op zoek naar een zuinige gezinsauto? Kijk dan eens naar de Hyundai IONIQ Hybrid . Die is groter dan de Yaris Hybrid, maar heeft eenzelfde praktijkverbruik. De aandrijflijn bestaat uit een 1,6-liter benzinemotor met 77 kW (105 pk) en een elektromotor. Daarmee haalt het model een gemiddeld praktijkverbruik van eveneens 1 op 20,8.

hyundai-ioniq

5. Toyota Corolla Hybrid/Suzuki Swace

De technisch identieke Toyota Corolla Hybrid en Suzuki Swace vinden we op de vijfde plaats in de lijst. De 1,8-liter viercilindermotor biedt samen met de elektromotor een vermogen van 103 kW (140 pk) en stelt daar een praktijkverbruik van 1 op 20,4 tegenover. Een indrukwekkende waarde voor zo’n ruime stationwagen.

Toyota Corolla Hybrid

6. Honda Jazz Hybrid

Voor wie een veelzijdige auto met een hoge instap en hybride-aandrijflijn zoekt, is de Honda Jazz zeker het overwegen waard. Sinds 2010 is de compacte MPV leverbaar met hybride-aandrijving waarmee een verbruik van precies 1 op 20,0 haalbaar is. Bovendien staat de Honda Jazz elke jaar bovenaan in allerlei internationale betrouwbaarheids- en tevredenheidsonderzoeken.

Honda Jazz Hybrid

7. Kia Niro Hybrid

Op de vijfde plaats staat de Kia Niro Hybrid , een van de bestverkochte auto’s in Nederland sinds zijn introductie in 2016. De hybrideversie haalt al een verbruik van 1 op 19,6, maar het kan nog beter. De Kia Niro is namelijk ook leverbaar als plug-in hybride en met volledig elektrische aandrijving. Als je regelmatig rijdt en zoveel mogelijk elektrisch rijdt dan kun je met de plug-in hybride nog zuiniger rijden.

Kia Niro Hybrid

8. Nissan Pixo en Suzuki Alto

De Nissan Pixo is gelijk aan de Suzuki Alto . Beide hebben een 1,0-liter driecilinder benzinemotor met 50 kW (68 pk) onder de motorkap. Het zijn technisch uitstekende en betrouwbare stadsauto’s zonder poespas en een zeer laag verbruik van 1 op 19,6. Kortom, het verbruik van een hybride, zonder daadwerkelijk een hybride te zijn.

nissan-pixo

9. Toyota Prius

De Toyota Prius is misschien wel de bekendste hybride-auto. Sinds de introductie in 1997 zijn er vier generaties verschenen en is er een ruim aanbod van gebruikte exemplaren. De vierde generatie van de Toyota Prius heeft een 1,8-liter benzinemotor en een elektromotor die samen 90 kW (122 pk) produceren, terwijl het verbruik slechts 1 op 19,6 bedraagt. De nieuwste Toyota Prius is nog zuiniger, want dat is in Europa altijd een plug-in hybride.

toyota-prius

10. Daihatsu Cuore

Daihatsu wordt sinds 2013 niet meer officieel in Nederland geleverd, maar er rijden nog genoeg modellen van het Japanse merk rond. Ook zijn er genoeg betrouwbare occasions te vinden. Een mooi voorbeeld is de Daihatsu Cuore. Die is niet alleen scherp geprijsd, maar ook bijzonder zuinig. De Cuore haalt een verbruik van 1 op 19,2.

daihatsu-cuore

11. Citroën C1, Peugeot 107 en Toyota Aygo

De Citroën C1 deelt zijn basis met de Peugeot 107 en Toyota Aygo . De motor is een 1,0-liter driecilinder met 51 kW (69 pk) die slechts 1 op 19,2 verbruikt. Grappig detail: deze motor is afkomstig van Daihatsu, dat eigendom is van Toyota. De C1, 107, Aygo gingen jarenlang als warme broodjes over de toonbank, wat heeft gezorgd voor een ruim occasionaanbod.

citroen-c1

12. Seat Mii, Skoda Citigo en Volkswagen Up!

De Seat Mii , Skoda Citigo en Volkswagen Up! Zijn een drieling van de Volkswagen Groep. Net als bij de Citroën C1, Peugeot 107 en Toyota Aygo verschillen ze slechts op details. Ze worden allemaal aangedreven door een 1,0-liter driecilinder met keuze uit diverse vermogensvarianten. De lichtste versie scoort een verbruik van 1 op 18,9 en behoort daarmee tot deze top 15. De Mii, Citigo en Up! zijn ook te vinden met een aardgasmotor (CNG) en zelfs met volledig elektrische aandrijving.

seat-mii

13. Honda Insight

De Honda Insight kwam op de markt als de grote concurrent van de Toyota Prius, met een vergelijkbaar design en vooruitstrevende hybride-aandrijving. De auto wordt aangedreven door een 1,3-liter benzinemotor en een 10 kW elektromotor. Het praktijkverbruik komt uit op 1 op 18,9. De Insight is al sinds 2014 uit productie, maar er zijn nog veel exemplaren met een aantrekkelijke kilometerstand te koop.

honda-insight

14. Toyota Auris Hybrid

De Toyota Auris Hybrid is de voorloper van de Corolla Hybrid, die de beproefde hybridetechnologie van Toyota in 2010 in het C-segment introduceerde. Met een verbruik van slechts 1 op 18,5 is de Auris Hybrid ideaal voor iedereen die ruimte, comfort én zuinigheid zoekt. Behalve de vijfdeurs hatchback is de Auris Hybrid ook leverbaar als stationwagen.

Toyota Auris Hybrid

15. Toyota C-HR

De top 15 wordt compleet gemaakt met een compacte SUV van Toyota: de C-HR. De Toyota C-HR is een auto die met zijn stoere uitstraling, hoge SUV-ontwerp en niet al te grote formaat behoort tot de populairste autosoort van dit moment. De Toyota C-HR is echter als een van de weinige in zijn klasse voorzien van hybride-aandrijving. De C-HR 1.8 Hybrid haalt een praktijkverbruik van eveneens 1 op 18,5.

Toyota C-HR

Tips om zuiniger te rijden

Je hoeft niet per se een andere auto te kopen om zuiniger te rijden. Met je huidige auto kun je ook besparen op brandstof. Je kunt bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruikmaken van de cruise control, zodat je gelijkmatiger en dus zuiniger rijdt. Ook de auto rustig laten uitrollen bij het naderen van een stoplicht helpt, in plaats van laat en hard remmen. Verder kun je de airconditioning en andere stroomverbruikers uitschakelen wanneer die niet nodig zijn.

Wil je meer weten over zuinige auto’s? Bekijk dan op viaBOVAG.nl een van de bovenstaande modellen!

Hieronder bespreken we een aantal veelgestelde vragen rondom zuinige (benzine)auto's.

Wat is de zuinigste auto op benzine?

De zuinigste auto van dit moment is de Suzuki Celerio, die de top 15 van dit artikel aanvoert. De Toyota Yaris Hybrid en Mazda 2 Hybrid zijn de zuinigste auto’s die beschikken over een benzinemotor en die je nog nieuw kunt kopen. Niet alleen de laatste generatie is zuinig, maar ook eerdere generaties van de beide auto’s staan bekend om hun zuinige rijden.

Welke auto rijdt 1 op 20?

Hoe dichter het bouwjaar bij vandaag ligt, hoe geavanceerder de technologie is om een benzinemotor zuinig te laten zijn. Daar zorgt onder meer de strenge Europese wetgeving wel voor. De kans dat een nieuwere auto 1 op 20 haalt, oftewel 5,0 l/100km, is erg groot. Wil je een occasion met een dergelijk verbruik, dan kun je onder meer kijken naar de Toyota Aygo, Skoda Fabia , Fiat 500 , Mazda 3, Suzuki Swift of Mitsubishi Space Star.

Welke auto rijdt 1 op 30?

Het antwoord is simpel: geen enkele. Althans, geen reguliere productiemodellen. Sommige auto’s komen er wel dicht bij in de buurt, maar dan gaat het wel om dieselmodellen. Wil je nog zuiniger rijden dan de benzineauto’s in deze top 15, kijk dan eens naar plug-in hybride auto’s. Deze beschikken over een groter accupakket dat je kunt opladen met een stekker, waarna je bij sommige nieuwe modellen meer dan 100 kilometer elektrisch kunt rijden. Een actieradius van zo’n 50 km is echter het meest gangbaar.

Welke grote auto is zuinig?

Dat grotere auto’s ook heel zuinig kunnen zijn, blijkt wel uit deze top 15. Auto’s zoals de Kia Niro en Toyota Corolla bieden genoeg ruimte voor het gezin, terwijl ze dankzij de hybridetechniek net zo weinig verbruiken als een klein stadsautootje. Ook hier geldt: het kan nog zuiniger als je kiest voor een grotere auto met plug-in hybride aandrijving. Dan moet je wel de batterij opladen wanneer die leeg is.

Is 1 op 18 zuinig?

Of een verbruik van 1 op 18 zuinig is, hangt er maar net vanaf. Voor een klein stadsautootje is een dergelijk verbruik vrij gemiddeld, voor een grote gezinsauto is 1 op 18 bovengemiddeld zuinig. Het gemiddelde gebruik van een benzineauto ligt tegenwoordig rond de 1 op 15, dus een auto die 1 op 18 verbruikt is dan bovengemiddeld zuinig te noemen.

Welke auto is zuinig op de snelweg?

Van het aanhouden van een constante snelheid wordt iedere auto zuiniger. De hoogte van die constante snelheid maakt wel uit. Op een doorgaande weg waarbij je constant 80 km/u rijdt, rij je doorgaans het zuinigst. Voor op de snelweg is die snelheid echter te laag. Wel is het prima om 100 km/u te rijden. Dan ga je snel zat, terwijl je zuiniger rijdt dan bij 130 km/u die op een aantal snelwegen in de avond en nacht is toegestaan.

Welke auto is zuinig en goedkoop?

Over het algemeen zijn moderne auto’s zuiniger dan oudere, maar moderne auto’s zijn ook duurder. Toch zijn er zeker modellen die een laag verbruik combineren met een (relatief) lage aanschafprijs. Een aantal daarvan kwam al voorbij in de top 15 hierboven, zoals de Suzuki Celerio, Toyota Aygo, of Volkswagen Up!