Zo kies je de fiets die bij jou past
Geschreven door opFietsen is leuk, veilig en goed voor je gezondheid. Maar hoe weet je welk type fiets bij jouw wensen past? En waar moet je op letten? Je leest het hier.

Nederland is fietsland bij uitstek, nergens in de wereld is het gemiddelde fietsbezit zo hoog als in ons land. Fietsen is in onze cultuur verankerd en dat is misschien ook wel logisch, want de voordelen van fietsen zijn talrijk. Zo ben je bij korte afstanden snel op je bestemming, is fietsen goed voor je gezondheid en is het een veilige en betaalbare manier van mobiliteit. Fietsen zijn er tegenwoordig in veel varianten, die speciaal zijn ontworpen en afgestemd op specifiek gebruik. Overweeg je een nieuwe of een tweedehands fiets aan te schaffen? Lees dan verder om te weten welk type fiets het beste bij jou past.
De gids voor het kopen van een fiets
Voordat je gaat oriënteren bij de aanschaf van een fiets, is het handig om over een aantal zaken na te denken. De belangrijkste is waarvoor je de fiets het meeste gaat gebruiken. Zoek je een fiets voor woon-werkverkeer of juist om in de weekenden recreatief te gaan fietsen? Of overweeg je een fiets voor het vervoer van kinderen te kopen? Zoek je een (extra) fiets voor sportief gebruik of ga je op zoek naar een elektrische fiets, waarmee je gemakkelijk langere afstanden gaat afleggen? Naast het gebruik speelt natuurlijk ook jouw budget een rol en hoe intensief je de fiets gaat gebruiken. En vertrouw je voor het onderhoud en de eventuele reparaties op de BOVAG-specialist of ga je een gedeelte van onderhoud zelf doen? En dan is er natuurlijk nog het design en de kleur van de fiets… maar daar kunnen we je natuurlijk niet bij helpen. Hieronder vind je een overzicht van de meest verkochte typen fietsen, met daarbij de kenmerken, waarvoor je ze kunt gebruiken en waar je bij het kopen op moet letten.
Elektrische fiets kopen
De elektrische fiets is aan een enorme opmars bezig en dat is niet voor niets. Met een e-bike kun je makkelijker fietsen, bijvoorbeeld met wind tegen of in een glooiend landschap en heb je een grotere actieradius. Tegenwoordig bestaan van vrijwel alle typen fietsen elektrische varianten, er bestaan zelfs kinderfietsen met ondersteuning! Bij een e-bike heb je de keuze uit drie verschillende soorten plaatsen van de motor: op het voorwiel, in het midden of op het achterwiel.
Voorwielmotor
Deze krachtige motoren zitten in het voorwiel en trekt de fiets als het ware vooruit. E-bikes met een voorwielmotor zijn het meest geschikt voor vlak terrein. Niet iedereen vindt een aandrijving op het voorwiel prettig, omdat deze gebruikmaakt van een snelheidssensor. Een elektrische fiets met een voorwielmotor is vaak heel betaalbaar en wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt door scholieren.
Middenmotor
De middenmotor zit bij een elektrische fiets bij de trapas. Dit type aandrijving is momenteel het meest populair, vooral omdat de ondersteuning zo natuurlijk mogelijk aanvoelt. Dit komt omdat het systeem gebruikmaakt van meerdere sensoren. Een e-bike met een middenmotor is geschikt voor dagelijks en recreatief gebruik, maar kun je ook gebruiken in heuvels en bergen.
Achterwielmotor
Net als een ‘normale fiets’ zit de aandrijving bij een e-bike met achterwielmotor op het achterwiel. Hierdoor voelt dit type aandrijving ook heel natuurlijk aan. Achterwielmotoren worden vaak gebruikt voor krachtige toepassingen, zoals bij snelle speed pedelecs en bij elektrische bakfietsen. Elektrische fietsen bevatten e-sets die bestaan uit een accu, de motor en het display. Deze geavanceerde systemen zorgen ervoor dat de prijs van een e-bike hoger ligt dan een gewone fiets. Wil je de uitgave voor een e-bike spreiden en tegelijkertijd zorgeloos kunnen fietsen? Dan kun je ook kiezen voor een leasefiets, zoals BOVAG Leasefiets. Naast de capaciteit van de accu bepalen het vermogen en de efficiëntie van de motor hoe ver je kunt fietsen met een e-bike. Het koppel (Nm) geeft daarbij de kracht van de elektromotor weer. De capaciteit van de accu (Watt) geeft het totale vermogen weer voor het afgeven van de trapondersteuning. Fiets je vaak lange afstanden of maak je gebruik van veel ondersteuning? Kies dan voor een accu met een grotere capaciteit. Een trend is dat de accu’s zoveel mogelijk weggewerkt worden in het frame: dit zijn de geïntegreerde accu’s. Je hebt hierbij de keuze uit een vaste of een uitneembare accu, de laatste is vooral handig als je geen stopcontact in de buurt van je fiets hebt. Bekijk hier het overzicht van populaire modellen elektrische fietsen:
Stadsfiets
Stadsfietsen zijn allround fietsen die breed inzetbaar zijn. Het is een degelijke fiets die ideaal is voor gebruik voor kortere afstanden, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of ermee naar school of het werk te gaan. Stadsfietsen zijn redelijk onderhoudsvrij, dat komt vooral door de gesloten kettingkast. Je hebt keuze uit een één, drie tot zelfs acht versnellingen. Remmen gebeurt met een eenvoudige terugtraprem, velgremmen of met krachtige schijfremmen. Voor het frame van een stadsfiets werd vroeger staal gebruikt, maar tegenwoordig zijn de meeste stadsfietsen van aluminium. Dat materiaal is lichter en stijver, waardoor de fiets lichter rijdt. Stadsfietsen zijn er in heren- en damesmodellen, waarbij ook speciale stadsfietsen met een lage instap aangeboden worden. Zo stap je makkelijker op en af. Houd er bij je keuze ook rekening mee of er voorzieningen zijn om tassen, dragers, eventueel een kinderzitje of om een fietskar erachter te monteren. Voor doelgroepen zijn speciale stadsfietsen te koop, bijvoorbeeld gezinsfietsen, transportfietsen en omafietsen.
Hoe weet je welke maat fiets je nodig hebt?
De maat van een fiets is belangrijk om lekker en veilig te kunnen fietsen. Om de maat van een fiets goed te kunnen bepalen is de hoogte van het frame belangrijk. Deze hoogte bereken je als volgt: meet de hoogte van je binnenbeen op. Dit doe je door een dik boek zo hoog mogelijk tussen je kruis te duwen. Meet de afstand vanaf de grond op tot de bovenkant van het boek en vermenigvuldig dit met 0,68. De uitkomst is je framemaat. Hou er wel rekening mee dat ieder lichaam uniek is, dus misschien heb je langere benen of juist kortere armen dan gemiddeld. Met een andere maat stuurpen, een verstelbare stuurpen of een andere stand van je zadel kun je jouw zithouding gedeeltelijk aanpassen.
Hybride fiets
Een hybride fiets is heel geschikt voor intensief gebruik, waarbij je langere afstanden af kunt leggen. De naam hybride zegt het ook al: dit zijn veelzijdige fietsen die je kunt gebruiken om recreatief te fietsen, voor dagelijks gebruik of voor sportief gebruik. Dit type fiets is sportiever en lichter dan een stadsfiets. Houd er rekening mee dat je op een hybride fiets meer voorover gebogen zit en dat door de open kettingkast en de lichte onderdelen meer onderhoud aan de fiets nodig is. Hybride fietsen hebben namelijk altijd een derailleur, waarmee je soepel schakelt, vaak heb je daarbij meer dan 18 versnellingen tot je beschikking. Daarmee kun je ook in het buitenland goed uit de voeten. Naast dames- en herenmodellen bestaan er ook mixed-frames, die hebben een extra, aflopende bovenbuis.
Racefiets
Wil je snel kunnen fietsen op een lichte sportfiets? Kies dan voor een racefiets. Ideaal voor op een zomeravond of om het hele jaar rond te fietsen: bij dit type fiets heb je volop keuze. Zo kun je kiezen voor een carbon frame of een betaalbare aluminium-variant, lichtgewicht afmontage van bijvoorbeeld de versnellingen en de remmen (velgremmen of krachtige schijfremmen) en het comfort van een ergonomisch stuur en een passend zadel. En zoek je een racefiets waarmee je ook onverharde paden kunt verkennen? Kies dan voor een gravelfiets. Op deze fietsen kun je bredere banden monteren en is de zithouding net iets minder sportief, waardoor je veilig en stuurvast over kleine obstakels kunt rijden.
Mountainbike kopen
Met een mountainbike kun je fietsen over asfalt, schelpenpaden, onverharde paden en door het bos of zelfs in de bergen. Zo’n all terrain bike (ATB) is vaak uitgerust met een verende voorvork die de klappen voor jou opvangt, meerdere versnellingen en een carbon of aluminium frame. Let bij de aanschaf ook op het gewicht van de wielen en het type banden. Ga je vaak onverhard rijden? Kies dan voor banden met meer profiel. Let ook op je budget bij de aanschaf van een mountainbike: de duurdere modellen hebben vaker lichtgewicht onderdelen. Een veelgebruikte stelregel is dat je voor iedere gram lichter een euro betaalt. Ga je beginnen met mountainbiken? Dan kun je ook kiezen voor een ATB met een lichtgewicht frame, waarbij je de onderdelen laten kunt upgraden.
Bakfiets kopen
Bij het woord bakfiets denken veel mensen nog aan de oude, zware bakfietsen. Zet dat beeld maar uit je hoofd: bakfietsen zijn tegenwoordig licht, wendbaar en multifunctioneel. Of je er nu kinderen mee wilt vervoeren, de fiets gebruikt als transportmiddel (cargobike) of om je huisdier overal mee naartoe te nemen: een moderne bakfiets bied je de ruimte en het comfort. Houd er bij de keuze van een bakfiets vooral rekening mee welke afmetingen de bak moet hebben, hoeveel kinderen je ermee wilt vervoeren of wat de eigenschappen zijn van de producten die je wilt vervoeren. Moeten deze bijvoorbeeld droog of uit de zon blijven? Kies dan voor een overdekte bakfiets met een kap. Veel leveranciers van bakfietsen bieden ook handige accessoires aan. Over het gewicht hoef je dankzij de elektrische bakfietsen geen zorgen meer te maken: hiermee wordt fietsen nog gemakkelijker!
Bekijk het aanbod fietsen