Veilig overstappen naar een e-bike

Geschreven door Marleen Miltenburg op woensdag 16 juni 2021
Dit artikel is op 13-10-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Waar moet je rekening mee houden wanneer je overstapt van een reguliere naar een elektrische fiets? Lees het hier.

Wanneer je ervoor kiest om op een elektrische fiets te gaan rijden, dan ervaar je veel voordelen. Zo kun je de mate van trapondersteuning zelf bepalen, vergroot je je actieradius waardoor je nieuwe fietsgebieden ontdekt en trap je moeiteloos door de Hollandse wind. Toch zijn er ook zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je overstapt van een reguliere fiets naar een e-bike. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

Gewicht van een e-bike

In vergelijking met een reguliere fiets is een elektrische fiets veel zwaarder. Dit komt door de e-set, die bestaat uit de accu, de motor en het display. Vooral de plaats van de accu en de motor zijn bepalend voor de gewichtsverdeling en het rijgedrag van een elektrische fiets. Een e-bike met een middenmotor en de accu zo laag mogelijk bij de grond gemonteerd, geeft de meest natuurlijke rijervaring.

Opstappen en accelereren

Wanneer je opstapt, kijk dan wat de stand van de pedalen is. Elektrische fietsen hebben verschillende sensoren, zoals een trapkrachtsensor of een rotatiesensor of een combinatie daarvan. Heeft jouw e-bike alleen een trapsensor? Dan geeft deze direct ondersteuning zodra jij kracht op de pedalen zet. Het is daarom aan te raden dat je bij het opstappen de pedalen rechtvooruit zet, parallel met de ondergrond.

Lees ook: Tips voor onderhoud aan een elektrische fiets

Heb je een voorwielmotor in jouw e-bike? Houd er dan rekening mee dat deze krachtig is, maar iets trager reageert. Vaak hebben deze alleen een rotatiesensor en geen trapkrachtsensor, waardoor deze wat later ‘aanslaat’. Trek met een voorwielmotor dan ook niet liever op voor een bocht of op pad met een losse ondergrond, zoals zand of steentjes.

Optrekken in een lage versnelling

Trek altijd op in een lage versnelling. Dat geldt ook bij het afremmen voor een stoplicht of bij een kruispunt: schakel voor het naderen terug. Door in een lichte versnelling te fietsen, heb je meer controle over de elektrische fiets en kun je directer reageren. Je bent meer wendbaar.

Het is sowieso aan te raden om in een lichte versnelling te fietsen. Hierdoor belast je je gewrichten minder en heb je bovendien minder vermogen nodig van de accu. Jij en de accu houden het langer uit. Probeer het zelf maar eens!

Tot slot nog een aantal tips wanneer je op een elektrische fiets gaat rijden. Houd er rekening mee dat je snelheid vaak hoger ligt. Met een e-bike krijg je ondersteuning tot 25 km/u, dat betekent dat je remweg ook langer is. Kijk daarom wat verder vooruit. Een handig hulpmiddel op een elektrische fiets zijn kleine spiegeltjes aan het stuur. Hierdoor hoef je niet helemaal om te draaien om een inschatting te maken van het verkeer naast en achter je.

En zorg tenslotte dat jouw e-bike goed is afgesteld. De hoogte en de terugstand van het zadel zijn belangrijk om veilig op- en af te kunnen stappen. De juiste hoogte en draaiing van het stuur zijn belangrijk om geen slapende handen te krijgen. Jouw BOVAG-tweewielerspecialist kan jouw e-bike - vaak tegen een vergoeding - optimaal voor je afstellen. Zo heb je nog meer plezier van je elektrische fiets.

Bekijk de elektrische fietsen

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.