Met de motor op zomervakantie? Hier moet je aan denken
Geschreven door opMotorrijden is vrijheid. Op vakantie gaan ook. Beide zaken combineren, geeft dan ook het ultieme vrijheidsgevoel. Of je nu zelf op verkenning gaat of met een groep de mooiste routes rijdt. Er zijn wel een aantal zaken waar je goed op moet letten. Wat neem je bijvoorbeeld wel en niet mee?

De ene heeft aan het minimale genoeg, de andere neemt het liefst zo veel mogelijk mee. Ook biedt de ene motorfiets meer kofferruimte dan de andere. Toch is het in alle gevallen verstandig om kritisch te zijn en je bij ieder item af te vragen of je het écht nodig hebt. Zorg dat je belangrijke niet-vervangbare zaken meeneemt. Heel veel andere zaken kun je in het buitenland ook kopen, mocht je die alsnog nodig hebben.
Vignetten voor snelwegen
Denk eraan dat voor sommige landen, zoals Zwitserland en Oostenrijk, een tolvignet vereist is als je gebruik wilt maken van de wegen. Bij een motorfiets zijn er geen afspraken over de plaatsing van het vignet. Bij een auto wel, namelijk achter de voorruit. Zorg als motorrijder in ieder geval dat het vignet op een goed zichtbare plek zit en plak het op een onderdeel dat niet makkelijk verwisseld of verwijderd kan worden, zoals de brandstoftank. Heb je een motorfiets met een aanhanger? Dan heeft die aanhanger in Zwitserland zijn eigen vignet nodig. Plaats het vignet aan de linkerzijde van de aanhanger. Denk eraan dat je het vignet bevestigt vóórdat je het betreffende land binnenrijdt op koop het aan de grens. Neem het aankoopbewijs van het vignet mee op reis, want je moet kunnen aantonen dat je het vignet bij een officieel verkooppunt hebt gekocht. Er zijn meer landen waar een vignet nodig is, vooral in het oosten van Europa. Controleer daarom altijd voor vertrek in welke landen je een vignet nodig hebt. Overigens wordt er niet overal met stickers gewerkt. Sommige landen werken met een digitaal vignet op basis van automatische kentekenherkenning.
Tips voor kleding bij warm weer
Een mooie zonnige dag is het ideale motorrijweer. Of toch niet? Zo’n lederen motorpak beschermt goed, maar kan ook erg warm zijn. Gelukkig bieden de meeste fabrikanten ook zogenaamde doorwaaikleding aan. Deze kleding biedt de bescherming van een regulier motorpak, maar is extra geventileerd. Daarnaast bestaat er verkoelende onderkleding. Die heeft hetzelfde effect als een thermobroek of -shirt in de winter, maar dan omgekeerd. Ook de kleur van de motorkleding kan uitmaken: bij lichte kleuren warmt de kleding minder snel op dan bij donkere kleuren. Belangrijke tip: ga nooit motorrijden met een T-shirt en/of korte broek. Dat is misschien lekker koel en luchtig, maar biedt geen enkele bescherming bij een val of aanrijding. Behalve de juiste kledingkeuze moet je ook niet vergeten om voldoende te blijven drinken. Is het écht een heel warme dag, rijd dan zo veel mogelijk ’s ochtends of ’s avonds, als de temperaturen lager zijn. Vermijd ook situaties waarbij je stilstaat: blijven rijden, is een stuk koeler. Tot slot: een motorpak bedekt het gehele lichaam, maar de nek en mogelijk delen van het gezicht blijven soms in de zon. Vergeet je daar niet in te smeren met zonnebrandcrème!
Bekijk het aanbod motoren