Kampeervoertuig3 min

Kenteken overschrijven van een caravan of camper: hoe doe je dat?

Heb je een caravan of een vouwwagen van meer dan 750 kilogram gekocht? Of heb je een camper aangeschaft? Dan moet je het kenteken van dit kampeermiddel op jouw naam laten zetten. Dat overschrijven doe je samen met de verkoper. In dit artikel lees je hoe een kenteken voor een caravan, vouwwagen of camper overzet en waar je op moet letten.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

caravancamper
Kenteken overschrijven van een caravan of camper: hoe doe je dat?

Wanneer wel en geen eigen kenteken bij een kampeermiddel nodig?

Allereerst even de regels bij kentekens, hoe zit het ook alweer?

  • Een caravan of een vouwwagen heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Deze kentekenplaat is geel en heeft een zwarte letters en een zwarte rand, waarbij aan de linkerkant een blauw vlak staat met de letters NL onder het symbool van de Europese Unie.

  • Is het kampeermiddel 750 kilo of lichter? Dan heeft deze hetzelfde kenteken nodig als de auto die jouw caravan of vouwwagen trekt. Deze kentekenplaat is wit en heeft zwarte letters. De plaat heeft geen EU-symbool en NL-teken.

  • Een camper is een voertuig op zich en moet altijd voorzien zijn van een kenteken. Deze is, net als bij aan auto, geeld met zwarte letters.

Voorwaarden om een kenteken over te laten schrijven

Om een kenteken over te kunnen schrijven moet je 18 jaar of ouder zijn, moet je in Nederland wonen en bij de gemeente ingeschreven staan en moet je het kenteken zelf op jouw naam laten zetten. Neem bij het overschrijven van een kenteken altijd een geldig legitimatiebewijs mee. Controleer vooraf of het kentekenbewijs compleet is, dus zowel het kentekenbewijs als de tenaamstellingscode moeten aanwezig zijn.

Kenteken caravan, camper of vouwwagen overschrijven

Een kenteken over laten schrijven kun je laten doen bij een RDW erkend bedrijf, een kentekenloket of online.

Wanneer je een kampeermiddel koopt bij een RDW-erkend bedrijf, dan kunnen zij de overschrijving meestal direct voor je regelen. Koop je een kampeermiddel van een particulier of rechtspersoon? Dan kun je de overschrijving samen regelen. Daarvoor ga je naar een RDW-bedrijf, kentekenloket of een keuringsstation. Neem zowel het kentekenbewijs (pasje zoals een creditcard) als de tenaamstellingscode mee. Voor de laatste kun je ook het originele tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs gebruiken. Je krijgt vervolgens twee documenten:

  • Een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode.

  • Een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Dit geef je aan de verkoper van het kampeermiddel.

Daarna ontvang je binnen één of twee werkdagen het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode.

Online een kenteken van een kampeermiddel overschrijven

Een kenteken online laten overschrijven kan alleen via de RDW-website . Voor het online over laten schrijven van een kenteken heb je de kentekencard en de tenaamstelling van de caravan, vouwwagen of camper nodig. Ook moet jouw identiteitsbewijs een chip hebben en heb je een smartphone nodig met een zogenaamde NFC-chiplezer. Loop vervolgens deze stappen door:

  1. Log in met je DigiD

  2. Volg de aanwijzingen op het scherm.

  3. Betaal de kosten voor de overschrijving van je kampeermiddel met IDEAL.

  4. Na ontvangst van je betaling ontvang je drie e-mails.

De bevestiging van je aanvraag, een bevestiging van de betaling en overschrijving en tenslotte een e-mail met de link naar het vrijwaringbewijs en het eerste deel van de tenaamstellingscode. Dit vrijwaringsbewijs geef je aan de verkoper van het kampeermiddel. Hierna ontvang je binnen één of twee werkdagen het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Heb je het kampeermiddel al wel op naam gezet, maar heb je het kentekenbewijs nog niet ontvangen? Dan mag je al wel de Nederlandse weg op, maar nog niet in het buitenland rijden. Wil je een spoedaanvraag doen? Dat is alleen mogelijk bij een RDW-keuringsstation of bij de RDW in Zoetermeer of Veendam. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.