Inruilwaarde van je auto berekenen
Geschreven door opWil je weten wat een realistisch bod is voor jouw auto? Is het moment aangebroken dat je je huidige auto wilt inruilen voor een ander exemplaar? Dan wil je wellicht op voorhand weten wat de inruilwaarde van je auto is. De inruilwaarde van je auto berekenen bij viaBOVAG.nl is heel gemakkelijk. Je krijgt dan een idee van hoeveel jouw huidige auto waard is als je hem inruilt voor een andere auto, die je bijvoorbeeld op viaBOVAG.nl hebt gevonden.

Wat is de inruilwaarde van je auto?
De naam zegt het al: de inruilwaarde van je auto is de waarde die een autobedrijf ervoor kan geven als je besluit je auto daar in te ruilen voor een ander exemplaar. De inruilwaarde wordt bijna altijd berekend op basis van het merk, het model, de leeftijd en de kilometerstand. Er zijn echter meer factoren die meespelen.
Bedenk dat ook de staat waarin je auto verkeert de hoogte van de inruilwaarde bepaalt. Heeft je huidige auto bijvoorbeeld ooit schade gehad? Dan valt de inruilwaarde waarschijnlijk lager uit dan de inruilwaarde die je online laat berekenen op basis van de leeftijd en de kilometerstand van je auto. Maar soms heb je simpelweg geen tijd om langs een autobedrijf te rijden om de inruilwaarde van je auto te laten bepalen. Dan is de mogelijkheid om de inruilwaarde van je auto te berekenen bij viaBOVAG.nl een uitkomst. Dan krijg je een indicatie van wat de inruilwaarde van je huidige auto is.
Inruilwaarde auto bepalen
De inruilwaarde van jouw auto bepalen kan op verschillende manieren. Zo kan een BOVAG-autobedrijf helpen om de inruilwaarde van jouw auto vast te stellen. Omdat BOVAG-autobedrijven door het hele land zitten, is er altijd wel een BOVAG-bedrijf bij je in de buurt. Wil je nóg sneller weten wat de inruilwaarde van je auto is? Bereken dan de inruilwaarde van je auto bij viaBOVAG.nl. Dat doe je door het kenteken en de kilometerstand van je auto online in te vullen. Vervolgens ontvang je de inruilwaarde van de auto in kwestie. Nogmaals: de inruilwaarde die je online krijgt, is een indicatie.
Indicatie inruilwaarde
Een indicatie wil zeggen dat de gegeven inruilwaarde geen vaststaand bedrag is. De inruilwaarden zijn slechts vrijblijvende indicaties, die gebaseerd zijn op gemiddelde waarden. De getoonde inruilwaarden zijn dus géén adviesprijzen of minimale inruilwaarde en mogen ook niet als zodanig worden geïnterpreteerd.
Zoals we al eerder aangaven, speelt ook de staat waarin de auto verkeert een rol bij het vaststellen van de inruilwaarde. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de dagwaarde van de auto. Zo kan bijvoorbeeld parkeerschade de inruilwaarde negatief beïnvloeden. Ook het onderhoudsboekje is van invloed op het berekenen van de inruilwaarde van je auto. Als dit is ingevuld – en je auto dus keurig op tijd zijn onderhoud heeft gekregen – kan dit een gunstig effect hebben op de inruilwaarde van je auto. Verder zal de daadwerkelijke inruilwaarde afhangen van de onderhandelingen tussen jou en het BOVAG-bedrijf.
Auto inruilen en waardebepaling inruil auto
Meestal ligt de inruilwaarde lager dan het bedrag waarvoor de auto vervolgens weer wordt aangeboden. Dat komt doordat het autobedrijf kosten maakt om de ingeruilde auto klaar te maken voor de verkoop. De auto wordt nagekeken, krijgt onderhoud, wordt gepoetst en het autobedrijf geeft er vervolgens garantie op. De waardebepaling van een inruilauto is dus afhankelijk van meerdere factoren. Je auto inruilen kan uiteraard bij een officiële BOVAG-garage. Zelfs als je alleen je auto wilt verkopen, kun je bij BOVAG terecht bij de Online Autoverkoop Service, waar je in drie stappen gemakkelijk je auto kunt aanbieden en binnen afzienbare tijd een bod kunt verwachten.
Wat is mijn auto waard bij inruilen?
Zodra je de inruilwaarde van je auto weet, kun je gemakkelijker bepalen tot welk bedrag je een andere auto kunt uitzoeken. Immers, de inruilwaarde kun je in mindering brengen op de verkoopprijs van de auto die je op het oog hebt. Het is de waarde die het autobedrijf geeft voor je huidige auto.
Wanneer je auto inruilen?
Wanneer je het beste de auto kunt inruilen, is lastig te zeggen. Vaak wordt gedacht dat langer doorrijden met een nieuwe auto, dan bijvoorbeeld de gebruikelijke vier of vijf jaar, hogere onderhoudskosten betekent. Kán, het hoeft natuurlijk niet. Als je je auto ieder jaar keurig laat onderhouden, kan de auto nog jaren mee. Natuurlijk, je ontsnapt er niet aan bepaalde onderdelen op termijn te laten vervangen, zoals slijtagedelen als banden, schokdempers en remmen. Maar als je op voorhand weet dat dergelijke kosten eraan komen, dan kun je hier rekening mee houden. En als je de investering doet, kun je er misschien weer jaren tegenaan. Dit is echter geen garantie. Maar heeft de auto echter altijd keurig op tijd zijn onderhoud gehad en verkeert hij technisch in een uitstekende staat, dan loont het wellicht om door te rijden. Een officiële BOVAG-garage kan je hierover adviseren.
Inruilen kan vrijwel altijd. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwer model, heb je een grotere auto nodig vanwege een gezinsuitbreiding, nieuwe hobby of voor vakanties. Of wil je juist een kleinere auto omdat de kinderen de deur uit zijn? Wat je reden ook is, het moment van inruilen is voor iedereen anders.
Neem ook de verzekeringskosten mee om antwoord te krijgen op de vraag wanneer je het beste je auto kunt inruilen. Een nieuwere auto brengt vaak hogere verzekeringskosten met zich mee omdat je die meestal allrisk verzekert. Oudere auto’s worden soms alleen met een WA-dekking verzekerd. Deze dekking is beperkter maar wel goedkoper. Houd er verder rekening mee dat een nieuwere auto vaak zuiniger rijdt dan een oudere auto. Je hebt dus minder brandstofkosten. Of je moet je zuinige stadsauto willen inruilen voor een grote sedan met V6-motor.
Denk verder aan de afschrijving. Op een oudere auto schrijf je nog nauwelijks af. Als deze auto ook nog in een goede technische staat verkeert, is inruilen wellicht duurder dan doorrijden. Vooral in de eerste drie jaar na aankoop wordt een nieuwe auto flink minder waard. Hierna verloopt de afschrijving meer geleidelijk.
Dagwaarde auto
De dagwaarde van de auto is ook van belang bij het berekenen van de inruilwaarde van je auto. De dagwaarde is het bedrag dat je kwijt bent als je door onvoorziene omstandigheden een vergelijkbare auto moet kopen. Hierbij wordt ook gekeken naar de kilometerstand en staat van de auto.
Restwaarde auto
Wat je auto nog waard is na afschrijving of na een ongeluk noemen we de restwaarde. Bij afschrijving wordt de restwaarde bepaald aan de hand van de leeftijd, de kilometerstand, uitvoering, onderhoudsstaat, populariteit van de auto en de prijs die het kost om een auto te laten rijden. Deze bedragen zijn natuurlijk voor iedere auto anders. De restwaarde na een ongeval is totaal afhankelijk van de omvang van de schade die de auto heeft.