Fiets3 min

GPS tracker op jouw elektrische fiets

Om jouw waardevolle fiets te beschermen tegen diefstal, is een GPS-tracker een nuttig afschrikmiddel. En is je fiets onverhoopt toch gestolen? Dan kun jij of een gespecialiseerd bedrijf je e-bike opsporen. In dit artikel lees je hoe een GPS-tracker op je fiets werkt en wat je kunt doen als jouw fiets nog geen fiets tracker heeft.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

fietse-bike
GPS tracker op jouw elektrische fiets

GPS-tracking fiets

Steeds vaker worden elektrische fietsen uitgerust met een GPS-tracker. Technisch houdt dit in dat de fiets GPS- en een Bluetoothzender bevat. Met hulp van een simkaart wordt de locatie van je e-bike doorgegeven, dat gebeurt via een app. Net als bij een mobiele telefoon, worden voor het gebruik van deze simkaart abonnementskosten berekend. Veel fietsverzekeraars bieden aparte verzekeringen aan voor connected e-bikes, waarbij ze vaak een korting geven op de verzekering als de fiets gevolgd kan worden. Gestolen fietsen met een GPS-tracker worden namelijk veel vaker teruggevonden.

Tracking GPS

Omdat de fiets verbonden is aan een systeem, kunnen er ook andere functies aan toegevoegd worden. Zo kun je via geofencing aangeven dat wanneer je e-bike buiten een bepaalde zone komt, je een bericht krijgt. Met een optionele startonderbreker kun je de motor van je fiets op afstand blokkeren. En word je e-bike toch gestolen? Dan gaat een gespecialiseerd bedrijf via de GPS-tracker achter je fiets aan. Staat deze op openbaar terrein, dan nemen ze de fiets mee. Staat de ontvreemde fiets op privéterrein? Dan schakelen zijn de politie in om jouw fiets terug te laten bezorgen. Overigens kun je met een smart connected e-bike veel meer dan het opsporen van je gestolen fiets. Zo kun je fietsdata inzien, routes volgen en verbinden met vrienden.

GPS-tracker zonder abonnement

Alle GPS-trackers maken gebruik van een simkaart. Maar wanneer je hiervoor geen abonnement af wilt sluiten, dan kun je kiezen voor een prepaid simkaart. Net zoals bij een mobiele telefoon. Je moet er wel voor zorgen dat er een minimaal tegoed beschikbaar is, anders wordt er geen data doorgegeven.

GPS-tracker inbouwen

Heb je een elektrische fiets die nog niet uitgerust is met een GPS-tracker? Dan heb je de mogelijkheid om deze zelf in te (laten) bouwen. Zo’n losse tracker heeft een kleine accu en vaak een bewegingssensor. Via een app krijg je een melding wanneer jouw elektrische fiets wordt verplaatst of beweegt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een bewegingsalarm, een snelheidsalarm of een trilalarm.

GPS-tracker in stuur, zadelpen of frame

GPS-trackers kunnen verborgen worden in de zadelpen, in het stuur en zelfs in het achterlicht van een fiets. Vaak zijn dit kleine, mini GPS-trackers. Wil je geen GPS-tracker in je fiets? Dan kun je ook kiezen voor een sleutelhanger met GPS, waarmee je met een geluidje of via een app altijd kunt zien waar je fiets zich bevindt. Ook sommige fietssloten bevatten tegenwoordig GPS. Om te laten zien dat jouw e-bike beveiligd is, kun je een GPS-tracker sticker aanbrengen. Dat heeft vaak een preventie werking, fietsendieven zullen wel twee keer nadenken voordat ze met jouw waardevolle e-bike aan de haal gaan.

Keuzehulp voor elektrische fiets

Overweeg je een elektrische fiets aan te schaffen? Maar weet je nog niet welk type voor jouw gebruik geschikt is? Maak dan gebruik van de viaBOVAG.nl Keuzehulp . In een paar stappen ontvang je van ons je eigen e-bike profiel en weet je welke elektrische fiets het beste bij jou en je wensen past.