Een e-bike met een riemaandrijving kopen

Geschreven door Marleen Miltenburg op vrijdag 7 januari 2022
Dit artikel is op 31-10-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Steeds vaker worden elektrische fietsen uitgerust met een riemaandrijving. Wat zijn de voor- en nadelen? Lees het hier.

Een e-bike met een riemaandrijving kopen

Wat is een e-bike met een riemaandrijving?

Overweeg je een e-bike met een riemaandrijving te kopen? Dan ervaar je een constante spanning wanneer je trapt. Het voelt soepel aan, terwijl je bij een ketting nog wel eens een schokkerig gevoel kunt hebben. Zeker wanneer een ketting vuil of versleten is. Na de inrijperiode van de e-bike wordt de snaar tijdens een servicebeurt nog één keer gespannen. Daarna is onderhoud of afstellen niet meer nodig. Omdat de riem uit carbonvezels bestaat, is een riemaandrijving wel iets duurder dan een traditionele fietsketting.

Hoe werkt een e-bike met riemaandrijving?

Om beweging in een fietswiel te krijgen, was een stalen fietsketting het meest gebruikte middel. Daarmee wordt de trapkracht overgebracht naar het achterwiel van de fiets. Dat geldt ook voor elektrische fietsen. In de afgelopen jaren wordt deze ketting steeds vaker vervangen door een riemaandrijving, die ook wel een belt-drive genoemd wordt.

Riemaandrijvingen zijn geschikt voor alle soorten fietsen, behalve voor fietsen met een derailleurversnelling. Bij een riemaandrijving is het fietsframe aangepast. Een traditionele ketting kan losgemaakt worden met een kettingpons. Maar een carbon riem is niet los te maken, waardoor in het frame een opening moet zitten.

Wat zijn de voordelen van een e-bike met riemaandrijving?

De grootste twee voordelen van een e-bike met riemaandrijving zijn dat deze geruisloos en onderhoudsarm zijn. Alle voordelen op een rij:

  • Riemaandrijvingen bij een fiets zijn enorm duurzaam. Een carbonriem gaat bijna drie keer langer mee dan een traditionele fietsketting.

  • Stalen fietskettingen moeten periodiek schoongemaakt en gesmeerd worden. Een tandriem heeft geen smering nodig, daarom blijft deze mooi schoon en kan niet roesten.

  • Met een e-bike met een riemaandrijving kun je onder alle weersomstandigheden gerust blijven fietsen, ook door modder en sneeuw.

  • Een riemaandrijving rekt niet, de snaar behoudt nagenoeg een constante spanning. Na de inrijperiode wordt de snaar nog één keer gespannen, daarna is dat niet meer nodig.

  • Met een elektrische fiets met riemaandrijving fiets je vrijwel geruisloos en trap je lichter. De riem is namelijk niet van staal, maar van carbon. Bovendien behoudt de riem z’n sterkte en spanning, waardoor de krachtoverbrenging veel efficiënter is.

  • Riemaandrijvingen zijn lichter van gewicht. Een stalen fietsketting weegt ongeveer 300 gram. Dat is hetzelfde gewicht als de complete set-up van een systeem met belt-drive, waarbij het voor- en achtertandwiel zijn meegenomen. Daarnaast is een kettingkast niet meer nodig.

Wat zijn de nadelen van een e-bike met riemaandrijving?

Een e-bike met riemaandrijving heeft veel voordelen, maar kent ook een beperkt aantal nadelen. Of liever: zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je overweegt een e-bike met riemaandrijving aan te schaffen.

  • Wanneer de tandriem van carbon gebroken is, dan is deze niet meer te repareren. Dat breken gebeurt overigens niet zo snel, omdat een riem enorm sterk is.

  • Ga je lange of meerdaagse fietstochten maken? Neem dan een reserveriem mee. Deze hebben een laag gewicht en zijn eenvoudig mee te nemen.

  • Een belt-drive kun je niet combineren met een elektrische fiets met een derailleurversnelling.

  • E-bikes met riemaandrijvingen zijn duurder dan met een traditionele ketting. Daar staat tegenover dat je geen onderhoudskosten hebt en dat de riem veel langer meegaat.

Bekijk de elektrische fietsen

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.