Bijtelling van een bedrijfsauto

Geschreven door Robert Veltkamp op dinsdag 26 november 2019
Dit artikel is op 23-11-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Wil je met de bedrijfsauto ook privékilometers rijden? Dan ontkom je niet aan bijtelling. Maar wat is bijtelling precies? En is-ie afhankelijk van de aanschafbelasting ofwel BPM? En wat zijn de kosten en afschrijving van een bedrijfsauto? In dit blog krijg je het antwoord.

De bijtelling van een bedrijfsauto is een percentage van de cataloguswaarde van de bedrijfsauto. Die wordt voor de inkomstenbelasting bij je inkomen opgeteld. De Belastingdienst ziet een bedrijfsauto als een vorm van inkomen en belast hem als dusdanig. Het bedrag van de bijtelling is afhankelijk van de belastingschijf waarin het inkomen van de rijder valt. De CO2-uitstoot van de bedrijfsauto in kwestie bepaalt het percentage bijtelling.

Twee bijtellingspercentages: 4% en 22%

De Belastingdienst hanteert anno 2019 twee bijtellingspercentages: 4 en 22 procent. Voor auto’s zonder CO2-uitstoot geldt 4 procent bijtelling tot een cataloguswaarde van 50.000 euro. Is de auto duurder, dan berekent de Belastingdienst over het resterende bedrag 22 procent bijtelling. Auto’s op waterstof zijn uitgezonderd, die krijgen altijd 4 procent bijtelling, ongeacht de aanschafprijs. Voor auto’s met bijvoorbeeld een plug-in hybride aandrijflijn, diesel- of benzinemotor geldt 22 procent over de volledige cataloguswaarde. De bijtelling geldt voor zowel bestelauto’s als personenauto’s.

Berekenen BPM van een bedrijfsauto

In Nederland betaal je bij aanschaf van een personenauto, motorfiets of bestelauto BPM ofwel Belasting Personen Motorrijtuigen. Bij personenauto’s berekent de Belastingdienst de BPM aan de hand van de CO2-uitstoot. Des te hoger de uitstoot, des te meer BPM je betaalt. Bij bestelauto’s, kampeerauto’s en motorfietsen wordt de BPM over de netto catalogusprijs berekend. Over eventuele extra’s en aanpassingen die onderdeel zijn van de netto catalogusprijs moet ook BPM betaald worden.

Bij de aanschaf van een auto wordt de BPM vaak separaat op de offerte of factuur vermeld. Bij het importeren van een auto is de BPM afhankelijk van de leeftijd van de auto in kwestie. Zodra de auto een Nederlands kenteken krijgt, wordt het resterende BPM-bedrag door de Belastingdienst berekend. Er is echter een uitzondering.

Auto's met een grijs kenteken

Bij bestelauto’s met een zogeheten grijs kenteken hoeft namelijk geen BPM afgedragen te worden. Alleen ondernemers komen in aanmerking voor een grijs kenteken. In dit geval moet de bestelauto wel aan diverse eisen voor ombouw en inrichting voldoen. Wordt een bestelauto later omgebouwd naar personenauto, dan dient alsnog een resterend BPM-bedrag afgedragen te worden.

Kosten en afschrijving van een bedrijfsauto

Bij het eigendom van een bedrijfsauto komen diverse kosten om de hoek kijken. Behalve de aanschafprijs heb je ook te maken met de verzekering, de motorrijtuigenbelasting en de kosten voor brandstof en onderhoud. Vergeet daarbij niet om de eventuele inboedel te verzekeren.

En dan is er ook nog de afschrijving. Voor het berekenen hiervan heb je drie gegevens nodig: de aanschafprijs, de restwaarde en de vermoedelijke gebruiksduur. Bij het berekenen van de afschrijving is de forfaitaire tabel van de Belastingdienst vereist. Hiermee is precies te zien hoe groot het percentage is dat een auto per jaar afschrijft. Volgens de Belastingdienst is in vijf jaar tijd een bedrijfsauto 100 procent afgeschreven.

Op zoek naar een nieuwe bedrijfsauto? Lees hier 10 tips bij het kopen van een bedrijfsauto!

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp