Auto3 min

Auto verkopen na overlijden; waar moet je aan denken?

Wanneer er een dierbare overlijdt zijn er een hele hoop zaken die geregeld moeten worden. Wat moet er bijvoorbeeld met de auto gebeuren? De verplichtingen rond het bezitten van een auto lopen immers gewoon door. Wat moet je doen met de auto? Gaat de auto naar een erfgenaam of wordt de auto verkocht? Hoe werkt het overschrijven of het verkopen wanneer de eigenaar is overleden?

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

auto
Auto verkopen na overlijden; waar moet je aan denken?

De auto erven

Wat er met de auto gebeurt wanneer iemand komt te overlijden, is soms vastgelegd, bijvoorbeeld in een testament. Dit is vaak het geval bij auto’s die een hoge waarde hebben of gaan krijgen. In andere gevallen moet de erfgenaam beslissen wat er met de auto gebeurt. Deze beslissing dient binnen vijf weken genomen te worden. Het komt voor dat het verdelen van de erfenis langer duurt dan deze vijf weken. Hier zijn geen boetes aan gekoppeld, maar het is belangrijk om de RDW op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Auto overschrijven na overlijden

Een auto overschrijven op naam van een erfgenaam is eenvoudig. De RDW krijgt namelijk automatisch een melding wanneer de bezitter van een auto is overleden en stuurt vervolgens een brief naar erfgenamen met daarin de mogelijkheden wat te doen met de auto. Een van die opties is dus het overschrijven van de auto op naam van de erfgenaam. Om een auto over te kunnen schrijven moet je minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van het complete kentekenbewijs. Als er onderdelen missen of kwijt zijn kunnen die opgevraagd worden bij de RDW. Het overschrijven zelf kan op de gebruikelijke locaties waar je ook een gekocht voertuig kan overschrijven, dus het postkantoor, kentekenloket of bij een RDW-balie of keuringsstation.

De auto verkopen van de overledene

Wanneer geen van de erfgenamen de auto wil overnemen, kunnen ze er voor kiezen om de auto te verkopen. Wanneer de auto verkocht is, moet die binnen één week op naam van de nieuwe eigenaar gezet worden. De auto verkopen kun je zelf doen of je kunt het overlaten aan bijvoorbeeld een autobedrijf of een autoverkoopservice . Dat scheelt gedoe waar je als nabestaande wellicht geen zin in hebt. Alle erfgenamen moeten het eens zijn met de verkoop en de verkoopprijs.

Auto schorsen na overlijden

De voertuigverplichtingen zoals de verzekering, wegenbelasting en APK-plicht blijven doorgaan nadat de eigenaar is overleden. Zolang het voertuig niet is overgeschreven, blijft de erfgenaam verantwoordelijk voor deze verplichtingen, die dus niet automatisch vervallen bij het overlijden. Ga je (nog) niet rijden met de auto, dan kun je ervoor kiezen om het voertuig te schorsen. Hiermee hoef je niet meer aan de voertuigverplichtingen te voldoen. De auto moet dan op privéterrein geparkeerd staan en je mag er niet mee rijden. Je kunt kiezen om de auto voor 1, 2 of 3 jaar te schorsen. Wanneer de schorsing opgeheven wordt, moet je ook weer voldoen aan de voertuigverplichtingen.

Autoverzekering en schadevrije jaren na overlijden

Wanneer je partner is overleden en je behoudt auto, dan mag je de schadevrije jaren van je partner overnemen. Als kind de schadevrije jaren overnemen van een ouder kan vaak ook, al is dit niet bij iedere verzekeraar het geval. Zolang de auto verzekerd is, mag je in de auto van de overledene rijden. Besluit je de auto te schorsen, dan mag dit uiteraard niet.