Auto kopen, waar moet ik op letten?
Geschreven door opAls je een auto wilt kopen, kom je al snel tot de conclusie dat er onnoemlijk veel keuze is. Zeker als je op zoek bent naar een occasion. Veel van deze gebruikte auto’s zijn goed en kun je met een gerust hart kopen. Maar helaas zit er zo nu en dan wat kaf tussen het koren. Stel nu dat je je droomauto gevonden hebt, hoe weet je dan of je het juiste exemplaar kiest? In dit artikel vertellen we waar je op moet letten als het gaat om onderhoudshistorie, APK, kilometerstand en andere belangrijke zaken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Onderhoudsbeurten
Een goede auto is niet altijd de duurste en de duurste is ook niet altijd de beste. Zo is de kilometerstand niet direct gerelateerd aan de kwaliteit van een auto. Veel belangrijker is goed onderhoud, maar goed onderhoud is moeilijk inzichtelijk te maken.
Een volledig ingevuld onderhoudsboekje, al dan niet digitaal, is doorgaans een goede graadmeter voor de staat van onderhoud. Let ook op de vervangingstermijn van de eventueel aanwezige distributieriem. Deze riem vervangen is doorgaans kostbaar en bij niet vervangen loop je het risico op een heel dure reparatie.
100% onderhouden
Sinds enige tijd bestaat het label ‘100% onderhouden’. Koop je een auto die voorzien is van dit label, dan weet je dat het onderhoud aan deze auto volgens fabrieksvoorschrift is uitgevoerd. Het label dient als extra zekerheid, maar nog niet alle autobedrijven nemen deel aan ‘100% onderhouden’. Er zijn dus ook veel goede auto’s te koop die (nog) niet zijn voorzien van dit label.
Zelf controleren
Koop je een auto zonder het keurmerk ‘100% onderhouden’, dan kun je veel zaken ook zelf controleren. Zo kun je al in de showroom de volgende zaken bekijken:
Is het onderhoudsboekje aanwezig en op de juiste momenten ingevuld?
Is de kilometerstand correct? Voer het kenteken in op de website van de RDW of vraag een Tellerrapport op.
Hoelang is de APK nog geldig? Door het kenteken in te voeren op de website van de RDW kun je dit direct zien.
Hebben de banden voldoende profiel en vertonen ze geen droogtescheurtjes?
APK-keuring belangrijk, maar geen garantie voor kwaliteit
Een auto kopen met geldige APK is fijn. Daarmee kun je –afhankelijk van hoe oud de auto is – weer een of twee jaar vooruit zonder de keurmeester te hoeven zien. De APK-keuring is echter geen maatstaf voor kwaliteit en ook geen garantie voor een goed onderhouden auto. De keuring is bedoeld als veiligheids- en milieuinspectie op een beperkt aantal punten, de minimumvereisten voor deelname aan het verkeer.
Tellerrapport: klopt de kilometerstand?
De kilometerstand van een auto is niet leidend voor de kwaliteit, maar is wel medebepalend voor de waarde van een auto. Ook het onderhoud wordt mede op basis van de tellerstand uitgevoerd. Een teruggedraaide kilometerteller kan er dus voor zorgen dat je teveel betaalt voor je occasion, maar ook dat noodzakelijk onderhoud niet op tijd wordt uitgevoerd. In het ergste geval leidt dit tot grote (motor)schade en kun je voor hoge kosten komen te staan.
Logische kilometerstand
In Nederland wordt de kilometerstand van elke auto regelmatig opgeslagen in de RDW-tellerdatabase Opvragen van de laatstbekende stand kan hier. Deze databank bestaat al lang en heette vroeg NAP. Hij wordt sinds 1 januari 2014 bijgehouden door de RDW. Wanneer de kilometerstand tussen de controles telkens oploopt krijgt de kilometerstand het oordeel ‘Logisch’ mee. Je kunt er dan op rekenen dat de afgelezen kilometerstand van jouw auto de juiste is.
Onlogische kilometerstand niet altijd erg
Andere opties van een NAP-certificaat zijn ‘Onlogisch’ of ‘Geen oordeel’. Het eerste komt voor als de teller werkelijk is teruggedraaid, maar het kan ook het gevolg zijn van een onjuist ingevoerde kilometerstand. Daardoor vertoont de lijst met kilometerstanden een zogeheten trendbreuk. In zo’n geval kun je het Tellerrapport opvragen en controleren op fouten. De RDW kan een onjuist ingevoerde kilometerstand overigens achteraf corrigeren, waardoor een auto alsnog het juiste oordeel kan krijgen. Alleen auto’s na 1 januari 2014 kunnen het oordeel ‘Onlogisch’ krijgen.
Geen oordeel over kilometerstand
Auto’s waarbij het Tellerrapport ‘Geen oordeel’ aangeeft, zijn vaak vanuit het buitenland ingevoerd. De RDW kan over deze kilometerstand niet oordelen, omdat de auto ook een leven buiten Nederland gehad heeft. Ook als een auto in het verleden het oordeel ‘Onlogisch’ had, kan het Tellerrapport ‘Geen oordeel’ aangeven, net als bij een vervangen teller. Auto’s waarvan de teller niet voorbij 999.999 km loopt krijgen meestal eveneens dit oordeel.
Als het Tellerapport geen oordeel geeft over de kilometerstand, dan verdient het de aanbeveling om zelf extra scherp op te letten, bijvoorbeeld op afgestempelde onderhoudsboekjes. Auto’s van vóór 1 januari 2014 met een onlogische kilometerstand krijgen ook de status ‘Geen oordeel’ omdat de RDW geen garanties geeft op daarvoor geregistreerde tellerstanden.
Garantie
Zelfs al ga je nog zo grondig te werk bij de aanschaf van een auto en voldoet hij aan alle kwaliteitseisen, kan het gebeuren dat er toch iets misgaat. In dat geval is het fijn om te kunnen terugvallen op een goede garantie. Misschien wel het bekendste voorbeeld hiervan is de BOVAG Garantie. Koop je een auto via viaBOVAG.nl, dan heb je altijd twaalf maanden BOVAG Garantie en kun je een auto zelfs binnen twee weken en/of 750 km omruilen.
Meer weten? Lees de tips voor het maken van een proefrit!
Bekijk het aanbod auto's